ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ : ΜΗΠΩΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ. - 27 Ιούν 2019 - 21:08
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Σήμερα θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με δύο φράσεις που λέμε καθημερινά,αλλά ίσως τις λέμε απ συνήθεια μερικές φορές χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική σημασία τους.

Την πρώτη φράση την λέμε όταν συναντούμε κάποιον και μας ρωτάει τι κάνουμε.(Πως πάνε οι δουλειές πως πάμε από υγεία κλπ).Μερικοί απαντούν μόνο καλά ή καλά εσείς; Άλλοι πάλι θέλοντας να δώσουν θεολογική χροιά ή από συνήθεια, είτε γιατί το πιστεύουν λένε δόξα τω Θεώ.

Λέγοντας αυτή την φράση μάλλον ευχαριστούμε τον Θεό, επειδή δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την υγεία μας, τα οικονομικά μας, τους γύρο μας. Τι γίνεται όμως αν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα;θα πούμε δόξα τω Θεώ ή θα πούμε τι να κάνω,άστα να πάνε,μη συζητάς.

Δηλαδή εδώ βλέπουμε ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά το δόξα τω Θεώ πάει περίπατο. Στο σημείο αυτό θα αναφέρω τα λόγια που είπε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τις τελευταίες ημέρες της βασανισμένης ζωής του:¨Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”(Από την 193 επιστολή του).

Δηλαδή μας προτρέπει εδώ ο άγιος να δοξάζουμε τον Θεό και να τον ευχαριστούμε για ότι μας συμβαίνει είτε χαρωπό είτε λυπηρό. Βλέπε και το τέλος των αγίων της κάθε εποχής.

Ότι μας δίνει λοιπόν ο Θεός,ξέρει πολύ καλά γιατί μας το δίνει, και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να το δεχόμαστε σαν δώρο και σαν φάρμακο για την άρρωστη ψυχή μας, άσχετα αν δεν καταλαβαίνουμε το γιατί μας συμβαίνει κάτι.

Η δεύτερη φράση που θα ασχοληθούμε (και έχει αρκετή σχέση με την προηγούμενη), είναι αυτό που λέμε προτού να πραγματοποιήσουμε κάποια ενέργειά μας:“πρώτα ο Θεός”,Θεού θέλοντος”(και όχι καιρού επιτρέποντος).

Τι σημαίνει αυτό; Ξεκινάω να κάνω μια εργασία ,αλλά πριν την κάνω, βάζω μπροστά το αν την θέλει ο Θεός. Δηλαδή με άλλα λόγια, να γίνει αυτό που θέλω, μόνο αν το θέλει και ο Θεός. Αυτό ζητάω. Και κάνουμε σχέδια διάφορα εμείς οι άνθρωποι, κάνουμε όνειρα που όμως μερικές φορές αναπάντεχα ανατρέπονται.

Τότε αφού ξεχνάμε το “γεννηθήτω το θέλημα σου“, πέφτουμε σε βαθιά κατάθλιψη γιατί δεν ήλθαν τα πράγματα όπως θα θέλαμε εμείς.”Και εγώ που νόμιζα ότι θα ….”. Τίποτα, μόνο απλά νομίσματα. Πως όμως θα μάθουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού στην περίπτωσή μας;

Υπάρχουν τρόποι και δεν θα επεκταθώ. Θα αναφέρω εδώ μόνο επιγραμματικά την προσευχή, την συμβουλή του πνευματικού μας, ή αν δεν μπορούμε ρωτάμε και κάποιον άλλον που έχει φόβο Θεού και θα φωτιστεί να μας απαντήσει κατάλληλα.

Συνοψίζοντας λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η δοξολογία ,η ευχαριστία στον Θεό και η υπακοή στο θέλημά Του,είναι χάρισμα που δίνεται στους ταπεινούς, επειδή έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Κύριό μας.

Όπως ακούμε και στην θ. λειτουργία “Πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα”.

ΥΓ.1 Κάποια φορά ζήτησα στην προσευχή μου από τον Θεό να μου χαρίσει την ταπείνωση.Την άλλη ημέρα κάποιος με προσέβαλε φοβερά χωρίς λόγο.Ένοιωσα το δίκιο να με πνίγει,αλλά ξαφνικά σκέφτηκα : βρε χαζέ τι ζήτησες χθες στην προσευχή σου;

ΥΓ.2 Και για να μην φύγουμε τελείως από την επικαιρότητα :

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ=ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΕΙΡΕΑΣΤΟΣ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr