Προβληματισμένος από την αλλαγή που έκανε ο Πάπας στην Κυριακή προσευχή,το πάτερ ημών όπως λέγεται, σκέφτηκα να γράψω και τις δικές μου σκέψεις στο θέμα αυτό.
Διαβάσαμε λοιπόν ότι άλλαξε την φράση”και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν”(αγγλικά : let us not into temptation).
Δηλαδή μην μας αφήσεις στον πειρασμό(μας).
Με την φράση, μην μας αφήσεις να υποκύψουμε στον πειρασμό(do not let us fall into temptation)
Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σκοπός είναι να μην μας έλθει ο πειρασμός.
Άμα έλθει πάμε χαμένοι, δεν μας σώζει τίποτα.
Είναι λογικό όμως αυτό; Να ζητάμε από τον Θεό μόνο να αποφύγουμε τον πειρασμό ή την δοκιμασία και όχι να τον αντιμετωπίσουμε και να τον παλέψουμε (με την βοήθειά Του βέβαια).
Σύμφωνα με το σκεπτικό τους όπως λένε, κανένας πατέρας δεν βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά του, αλλά αλλά τα βοηθεί να αποφύγουν τον κίνδυνο .
Ο Θεός όμως που πιστεύουμε, δεν είναι ένας απλός πατέρας, είναι ένας παιδαγωγός μας και ένας οδηγός μας στην αιώνια βασιλεία Του.
Υπάρχει ένα πλήθος χωρίων στην Αγία Γραφή, όπου όλα φωνάζουν ότι χωρίς κόπο και δοκιμασίες και θλίψεις δεν θα δούμε Θεού πρόσωπο.
Βέβαια παρακαλώντας τον Θεό να μας βοηθήσει στις δυσκολίες μας, αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ικανοί μόνοι μας να τα βγάλουμε πέρα,δείχνοντας με αυτό την ταπείνωσή μας, η οποία είναι απαραίτητη για να σπεύσει να μας βοηθήσει.
Οι αιρετικοί της κάθε εποχής,προσπαθούν να βρουν επιχειρήματα λογικοφανή,αληθοφανή για να μας πείσουν.
Αλλά εδώ ακούμε μόνο τον απόστολο Παύλο που μας λέει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει κάτι από τις Άγιες Γραφές (Γαλ.1,8).Καθώς και ο Κύριος παραγγέλει (Ματθ. Ε 14-19).
Εμείς παρακαλούμε λοιπόν τον Θεό αν επιτρέψει τον πειρασμό να μας ενισχύσει επειδή όπως λέει στην Γραφη”χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κανετε τίποτα” (Ιωαν 15:5).