ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Δυνατότητα άρνησης παροχής ιατρικής φροντίδας σε “ρατσιστές” στα νοσοκομεία της Μεγ. Βρεττανίας

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. - 24 Φεβ 2020 - 10:10
Loading...

Η «πολιτική ορθότητα» διαμαρτύρεται όταν «στερούνται» οι ομοφυλόφιλοι του «δικαιώματος» να δώσουν αίμα, κάνοντας λόγο για διακρίσεις εις βάρος τους (τη στιγμή που είναι γνωστό πόσοι κίνδυνοι ελοχεύουν απ’ αυτό), όμως δεν θεωρεί διάκριση το να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, εφόσον κάνουν σχόλια «σεξιστικά» ή «ρατσιστικά» προς το ιατρικό προσωπικό! Την απίστευτη αυτή απόφαση έλαβαν πρόσφατα οι Βρεττανικές Υπηρεσίας Υγείας (NHS) για να «προστατεύσουν» το προσωπικό τους, λόγω της «φοβερού» προβλήματος της αύξησης των κρουσμάτων ρατσιστικών διακρίσεων εις βάρος του κατά… 1,4% την τελευταία πενταετία! (προσοχή, δεν μιλάμε για σωματική ρατσιστική βία, αλλά μόνο για φραστικά σχόλια). Το ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι όλα τα συστημικά ΜΜΕ αναφέρουν την είδηση θεωρώντας την φυσιολογικότατη!

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας πολιτική που εισήγαγε νοσοκομείο του Μπρίστολ τον περασμένο Νοέμβριο, το NHS, διά του Γραμματέα Υγείας Matt Hancock, ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο του 2020 οι εργαζόμενοι στα βρεττανικά νοσοκομεία θα μπορούν να αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε κάθε ασθενή ο οποίος κάνει «σεξιστικά ή ρατσιστικά σχόλια» εναντίον τους. Μέχρι τώρα ο νόμος ανέφερε ότι μπορούσαν να αρνηθούν υπηρεσίες εφόσον ο ασθενής ασκούσε φραστική επίθεση ή σωματική βία εναντίον τους. Πλέον δεν θα απαιτείται φραστική επίθεση, αλλά το δημόσιο ιατρικό προσωπικό θα προστατεύεται «από κάθε είδους παρενόχληση, εκφοβισμό και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ομοφοβικών, σεξιστικών ή ρατσιστικών σχολίων»! Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το προσωπικό θα μπορεί να αρνείται οποιαδήποτε «μη επείγουσα ιατρική βοήθεια», όπως έκανε παλαιότερα σε περίπτωση άσκησης βίας.

Πολλά τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν: καταρχήν εάν είναι θεμιτό και σύμφωνο με το Βρεττανικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών λόγω φραστικού «σχολίου» (ούτε καν επίθεσης!). Κατά δεύτερο, ποιος θα κρίνει πότε ένα σχόλιο είναι «ρατσιστικό» ή «σεξιστικό» ή «ομοφοβικό», καθώς η σχετική κρίση εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην ευχέρεια του ιατρικού προσωπικού που δέχεται το φραστικό σχόλιο ή τη σχετική συμπεριφορά! Έτσι, εάν π.χ. μια γυναίκα ζητήσει να την εξετάσει γυναίκα γιατρός και έρθει άντρας που δηλώνει «τρανς» (έχει συμβεί), πλέον η επιθυμία της δεν θα μπορεί να γίνει σεβαστή, καθώς, εάν του πει «μα εσύ είσαι άντρας, όχι γυναίκα», αυτό θα αποτελεί… «ανεπίτρεπτή διάκριση προς το ιατρικό προσωπικό» και θα μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή της από το νοσοκομείο!

Ο πρώην Βρεττανός βουλευτής των Εργατικών George Galloway, σχολιάζοντας την απόφαση, αναρρωτιέται ποιος είναι τελικά ο άρρωστος εδώ, καθώς οι πιθανές προεκτάσεις μιας τέτοιας πολιτικής είναι πραγματικά εφιαλτικές και καταλύουν κάθε έννοια όχι μόνο δημοκρατίας αλλά και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: οι δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες συντηρούνται με τα χρήματα των φορολογουμένων. Με ποια λογική λοιπόν μπορεί να αρνηθεί κανείς την ιατρική φροντίδα (έστω «μη κρίσιμη») σε έναν «ρατιστή» ή «ομοφοβικό» φορολογούμενο; Άραγε για να τύχει κάποιος ιατρικής φροντίδας θα πρέπει πλέον, σύμφωνα με τις θεωρίες της «πολιτικής ορθότητας», να λάβει πιστοποιητικό ιδεολογικών φρονημάτων; Αν κάποιος αποκαλέσει τη γυναίκα ή τον άντρα με κάποιο σκωπτικό χαϊδευτικό (στη Σκωτία π.χ. συνηθίζεται να αποκαλούν «πάπιες» -duck- τους άντρες ή «κότες» -hen- τις γυναίκες) ή με κάποια άλλη έκφραση όπως «αγάπη μου», αυτό άραγε θα μπορεί να θεωρηθεί «σεξιστικό» και αιτία μη παροχής ιατρικής φροντίδας; Η απόφαση αυτή, πέραν των θεμάτων παραβίασης βασικών ατομικών ελευθεριών, προσδίδει ένα ακόμα επίπεδο άγχους και αβεβαιότητας στον ασθενή, που θα πρέπει πλέον, εκτός της αγωνίας για την ασθένειά του, να προσέχει και τι θα πει, χωρίς καν να του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό ότι είναι ασθενής και ο νους του είναι αλλού και όχι στο αν οι εκφράσεις που θα χρησιμοποιήσει μπορεί να εκληφθούν ως «σεξιστικές»… «Mind the language» λοιπόν από ‘δω και πέρα, καταλήγει ο George Galloway (κατά παράφραση του γνωστού «Mind the gap» στο αγγλικό μετρό).Ειδησεογραφικές αναφορές:
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/02/18/nhs-will-refuse-treat-patients-sexist-racist-new-figures-show/
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/nhs-staff-now-refuse-treat-21523570
https://www.jpost.com/International/UK-healthcare-providers-can-deny-service-to-sexist-racist-patients-618060
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-bristol-50286473

https://www.rt.com/op-ed/481400-uk-nhs-sexist-racist-treatment/

profamilynews

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter