ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΕΑΣ: Ένα έγκλημα συνολικής ζημίας, 18 εκατ. ευρώ! Αλλά… κανείς θα πληρώσει ποτέ;

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 31 Ιούλ 2019 - 12:39
Loading...

Μια συγκλονιστική, εφόσον επιβεβαιωθεί με αποδείξεις, καταγγελία έκανε σε πρόσφατο άρθρο του ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Θεόφιλος Βασιλείου.

Αποκάλυψη όχι διότι δεν ήταν γνωστό από το ρεπορτάζ, καθώς έχουμε ασχοληθεί με το θέμα από το 2016, κυρίως όμως διότι το είπε ένας αξιωματύχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες οι οποίες δεν ήταν και το απλούστερο πράγμα να διασταυρωθούν και να παρουσιαστούν χωρίς να προκληθεί βλάβη στα συμφέροντα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ας δούμε τι γράφαμε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018 παρουσιάζοντας την επιτυχία του συμβολαίου για τα ΕΑΣ, καθώς από αυτό και μόνο προκύπτει σαφής πληροφόρηση ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως για λόγους εθνικού συμφέροντος δεν μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα, καθώς θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε ζημιά.

Τελικά αποδεικνύεται ότι τη ζημιά δεν θα την κάναμε εμείς, αλλά εμπόδια γνωστά, ελληνικά, εσωτερικά εταιρικά:

“Ευελπιστούμε δε, να μην παρουσιαστούν ξαφνικά τα γνωστά «προβλήματα» και «εμπόδια» από αυτά που συνήθως συμβαίνουν στις ελληνικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (σ.σ. πολλοί… εξειδικεύονται στο να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, όμως οι πελάτες δεν επιδεικνύουν ανοχές σε τέτοια…) και χαθεί αυτή η σημαντική σύμβαση, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν η εταιρεία βάλει στα ταμεία της αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια ευχόμαστε στα ΕΑΣ να ξεκινήσουν σύντομα και χωρίς εμπόδια (σ.σ. εσωτερικά, ελληνικά και εταιρικά) την υλοποίηση της σύμβασης αυτής και να μην «πυροβολήσουν» τα πόδια τους.”

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη του ο κ. Βασιλείου, τα ΕΑΣ πρόσφατα έχασαν ένα σημαντικό συμβόλαιο αξίας 18 εκατ. ευρώ από την Ινδία, λόγω παρελκυστικής στάσης της διοίκησης της εταιρείας την περίοδο Οκτώβριος 2018-Ιανουάριο του 2019.

Κατονομάζει δε ευθέως και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα, ότι έγραψε και τη διοίκηση και τα ΕΑΣ στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ενώ όσα αναφέρονται για τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας και της επόμενης διοίκησης των ΕΑΣ μοιάζουν να χρήζουν εισαγγελικής διερεύνησης… αφού η αντίληψη περί διαφάνειας και η εμμονή σε διαγωνισμούς ενώ υπήρχαν απείρως οικονομικότερες λύσεις μέσα από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μοιάζουν έως και ύποπτες κατά την υποκειμενική μας αντίληψη.

Σύμφωνα με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ, η εταιρεία ως υποκατασκευαστής της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems ανέλαβε μετά από το συμβόλαιο που υπέγραψε η ισραηλινή εταιρείαμε το Ινδικό Δημόσιο τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πώληση 747 τηλεχειριζόμενων σταθεροποιημένων πλατφορμών οπλισμού για ναυτική χρήση (Naval Remote Controlled Weapon Stations [ΝRCWS]).

Αυτές θα ήταν εξοπλισμένες με πολυβόλο των 12,7 χλστ x 99, την κατασκευή του πυρομαχικού των 12,7 χλστ x 99 στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό έναντι 11 εκατ. ευρώ και την μελλοντική μεταφορά παραγωγής του πυρομαχικού στο ινδικό εργοστάσιο της OFB στην Καλκούτα έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Βασιλείου, τα ΕΑΣ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Elbit Systems, τον κύριο ανάδοχο του ινδικού προγράμματος, για τον καθορισμό των λεπτομερειών αναφορικά με την κατασκευή του πυρομαχικού των 12,7 χλστ x 99 στην Ελλάδα και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας στην Ινδία.

Συνολικά όπως επισημαίνει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ, πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής εταιρείας, από τον Οκτώβριο 2018 έως και τον Ιανουάριο 2019, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.

Όπως σημειώνει ο κ. Βασιλείου, «ο Δ/ντης του Εργοστασίου Υμηττού κ. Καρκανέβατος, (σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ, από την 28η Φεβρουαρίου του 2019) και οι συνεργάτες του αρνούνταν να κατασκευάσουν το πυρομαχικό των 12,7 χλστ x 99 στους προβλεπόμενους χρόνους από την κύρια σύμβαση, δηλώνοντας αδυναμία και ζητώντας παρατάσεις και επί πλέον, διότι εχαρακτήριζαν απαράδεκτα χαμηλού κόστους την αξία της υπό μεταφορά τεχνογνωσίας (7.000.000 €)».

Σύμφωνα με τον πρώην Διευθύνων Σύμβουλο των ΕΑΣ, η άρνηση της ελληνικής εταιρείας και η έλλειψη συνεργασίας της με την ισραηλινή Elbit Systems, οδήγησαν στην οριστική απώλεια της παραγγελίας, με αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να χάσουν έσοδα 18 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η Elbit Systems προχώρησε από μόνη της στην εκτέλεση της σύμβασης για την παραγωγή του πυρομαχικού, χωρίς φυσικά τη συμμετοχή των ΕΑΣ, ακολούθως ενημέρωσε το Ινδικό Δημόσιο για την νέα αυτή εξέλιξη, οδηγώντας τις σχέσεις των ΕΑΣ με την Ινδία στο άσχημο σημείο.

Κι αυτό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για μελλοντικές συνεργασίες, αφού τα ΕΑΣ συμμετέχουν και σε άλλο διαγωνισμό του Ινδικού Δημοσίου, όχι ως υποκατασκευαστής κάποιας άλλης εταιρείας, αλλά ως υποψήφιος κύριος ανάδοχος.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη για την ελληνική εταιρεία συνέβηκε σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, «παρά το γεγονός ότι τα ΕΑΣ από το 2014 είχαν κάνει την προσφορά αυτή, παρά το γεγονός, ότι η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Ινδικού Δημοσίου έγινε με τις αξίες αυτές, και παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία αυτή είναι πεπαλαιωμένη και μη ζητήσιμη, γιατί έχει αντικατασταθεί παγκοσμίως από σύγχρονη και εξελιγμένη».

Δηλαδή όπως σημειώνει ο κύριος Βασιλείου, η ελληνική εταιρεία θα πουλούσε στην Ινδία μια παλαιά τεχνολογία παραγωγής του πυρομαχικού, η οποία έχει αντικατασταθεί από νέα τεχνολογία παραγωγής έναντι 7 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΑΣ θα παρήγαγαν στην Ελλάδα για την Ινδία για κάποιο χρονικό διάστημα πυρομαχικά των 12,7 χλστ x 99 συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ, οι Ινδοί είχαν συμφωνήσει σε όλα αυτά και τα ΕΑΣ τελικά με έμμεσο τρόπο κατάφεραν να χάσουνν αυτή την συμφωνία και φυσικά τα 18 εκατ. ευρώ της παραγγελίας.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ. Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό θα ήταν σκόπιμο να πέσει περισσότερο φως σε αυτή την υπόθεση. Ενδεχομένως δε και με παρέμβαση της εισαγγελίας.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν τα λεγόμενα του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου των ΕΑΣ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθότι αφορούν μια κρατική αμυντική βιομηχανία, η οποία φαίνεται να έχασε ένα αξιόλογο εξαγωγικό συμβόλαιο σε δύσκολους για την εταιρεία καιρούς.

Η αλήθεια για την υπόθεση αυτή, εάν τελικά υφίσταται, θα πρέπει να λάμψει το ταχύτερο δυνατό για να μην αρχίσουν οι γνωστοί-άγνωστοι να αναπτύσσουν τα συνηθισμένα σενάρια συνωμοσιολογίας για τους κακούς ξένους που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της χώρας και υπονομεύουν το οικονομικό και βιομηχανικό της μέλλον.

Για να μάθουμε τελικά ποιοι και για ποιον λόγο θέτουν εμπόδια στην πρόοδο της ελληνικής κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Καθότι την απώλεια των εσόδων (από μια παρωχημένη τεχνολογία) φαίνεται από τα λεγόμενα του Βασιλείου να χρεώνεται ο σημερινός επικεφαλής και τότε διευθυντής του εργοστασίου της εταιρίας στον Υμηττό.

Τουλάχιστον ο εν λόγω υπεύθυνος να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο στέρησε στην εταιρία αυτά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και πως σκεπτόταν να τα εξασφαλίσει εναλλακτικά. Κι εμείς προφανώς στη διάθεσή του, διότι το θέμα κρίνεται εξόχως σοβαρό και όζει νεοελληνική παθογένεια. Μακάρι να κάνουμε λάθος.

defence-point.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Συνέλληνας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας μέρες που έρχονται !
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter