ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Εδώ φαίνεται τι φοβούνται οι Βαλτικές χώρες από την Ρωσία (και δεν είναι η εισβολή)

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Ιούν 2018 - 14:00
Loading...

Γνώμη [1]

Εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συσσώρευσης του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες, και την πρόσφατη προειδοποίηση του πρώην Εσθονού Προέδρου Toomas Hendrik Ilves ότι η Ρωσία θα «χάσει την Αγία Πετρούπολη» εάν τολμήσει να επιτεθεί στην περιοχή, οι τωρινοί ηγέτες της έχουν δηλώσει ότι οι χώρες έχουν κάτι πολύ πιο απτό για να  «φοβούνται»  την Ανατολή.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη τύπου των πρωθυπουργών των χωρών της Βαλτικής τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Saulius Skvernelis παραπονέθηκε ότι παρόλο που η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία αποτελούν πλέον μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδόν 15 χρόνια, παραμένουν Κολλημένες  με ένα σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που τους συνδέει  με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Yuri Ratas αναλογικά, διαβεβαίωσε τον συνάδελφό του ότι οι βαλτικές χώρες θα επιτύχουν συμφωνία με την Πολωνία αργότερα αυτό το μήνα για το πώς θα ενσωματωθούν στο ηπειρωτικό Ευρωπαϊκό δίκτυο. «ο διαχωρισμός του ηλεκτρικού μας συστήματος από τη Ρωσία και η ένταξή της στην Ευρώπη θα αυξήσουν την ασφάλειά μας», ανέφερε ο Ratas.

Τα κράτη της Βαλτικής αποτελούν μέρος του ενεργειακού δακτυλίου BRELL
της Σοβιετικής εποχής που συνδέει τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και εξακολουθούν να εξαρτώνται από το σύστημα παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις [2] για έξοδο και ένταξη στο Ευρωπαϊκό δίκτυο με τη στήριξη της ΕΕ για τη «σύνδεση Ταμείο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας, οι χώρες της Βαλτικής μπορούν να αντιμετωπίσουν [3] μια «υβριδική απειλή» από τη Ρωσία μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας εάν γίνουν οι αποσύρσεις της Μόσχας από το δαχτυλίδι του BRELL το 2020, όταν το Καλίνινγκραντ γίνει πιο ανεξάρτητο σε  ενέργεια. Στην απομονωμένη Ρωσική επικράτεια  σήμερα χτίζεται  ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας το οποίο αναμένεται να έρθει σε απευθείας σύνδεση στα μέσα του 2020.

Οι τρεις χώρες έχουν δεσμευθεί να αποσυνδεθούν από το BRELL κατά 2025 και να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό σύστημα μέσω της Πολωνίας. Υπάρχει αυτήν την περίοδο μια σύνδεση καλωδίων μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, γνωστής ως σύνδεση LitPol, και η Βαρσοβία διαπραγματεύεται περισσότερες συνδέσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει Helsingin Sanomat, τα σχέδια αυτά έχουν σημαντικά χαμηλή χωρητικότητα από τη σύνδεση της Βαλτικής με τη Ρωσία.

Ο Arvi Hamburg, Πρόεδρος του Συμβουλίου ενέργειας της Εσθονικής Ακαδημίας Επιστημών, καλεί τα σχέδια για αλλαγή » ως ένα πολιτικό εγχείρημα» και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους. «Οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη, ωστόσο η ενεργειακή μας ασφάλεια δεν θα αυξηθεί», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Η αμφισβήτηση της πρότασης του πρωθυπουργού ότι το να είναι μέρος του δικτύου BRELL αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, ο Hamburg επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε καν να διακόψει την παροχή  της, τουλάχιστον όχι στην Εσθονία, δεδομένου ότι η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά αυτάρκης. Τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή παραγωγή του Καλίνινγκραντ θα ήταν πιο ευεργετική ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος παροχής από ένα ξεχωριστό ενεργειακό νησί, και ότι η περικοπή του δικτύου BRELL δεν θα είχε κανένα νόημα για τη Ρωσία.

Παρά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ το 2004, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία παραμένουν συνδεδεμένες με τη Ρωσία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών σιδηροτροχιών, των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και των υποδομών δικτύου ενέργειας. Πριν από την κρίση στις σχέσεις το 2014, οι οικονομίες τους ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη Ρωσία, και στη συνέχεια επλήγησαν  σκληρά [4] από τις γεωργικές κυρώσεις/countersanctions  μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

References

 1.  Opinion
     ( https://sputniknews.com/analysis/ )
 2.  repeated pledges
     ( https://www.baltictimes.com/baltics_plan_to_shatter_soviet____energy_ring___/ )
 3.  may face
     ( https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005706823.html )
 4.  hit hard
     ( https://sputniknews.com/europe/201710201058410411-estonian-dumplings-russia-sanctions/ )

https://sputniknews.com
tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter