ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ Η… ΤΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΡΕ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΞΥΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ. - 15 Σεπ 2017 - 11:44
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Γράφει η Χριστίνα

Σχόλιο στην ανάρτηση :

ΑΛΛΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ…ΑΛΛΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!

Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…….

Το ποιοι είναι ΑΝΤΡΕΣ ΓΕΝΝΑΙΟΙ και παράλληλα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ στο πόλεμο και στην ζωή και ποιοι “σκέτοι πραγματικοί άντρες” που βγάζουν το μένος τους στο να χειροδικούν στο ασθενές φύλο κατ αυτούς την γυναίκα για να…. γίνει καλύτερη το γνωρίζουμε.

Θα ήθελαν πάρα πολύ οι γείτονες μας να μάς μοιάσουν έστω στο τόοοσο δα μικρό μας δαχτυλάκι, αλλά δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν ανά τους αιώνες δυστυχώς γι αυτούς.
Τη λέξη Εύζωνας την συναντούμε στα έργα του Ομήρου και αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι. Άρα Εύζωνας (ευ + ζώνη) είναι ο καλά ζωσμένος επίλεκτος στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού.Οι Εύζωνες είναι κομμάτι της ένδοξης Ελληνικής Ιστορίας μας.Πολλές πράξεις ηρωισμού των Ευζώνων έχουν μείνει και θα παραμείνουν άγνωστες. Όλες αυτές όμως τις εκπροσωπεί η ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ πράξη του Εύζωνα Κωνσταντίνου Κουκίδη, οποίος με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, συνέπεσε να ήταν ο Τιμητικός Φρουρός της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Την στιγμή που οι Γερμανοί ανέβαιναν στην Ακρόπολη για να υψώσουν την Γερμανική σημαία στη θέση της Ελληνικής, για να μην πέσει στα χέρια τους τυλίχθηκε με την Γαλανόλευκη και έπεσε στο κενό. Η Ελληνική Σημαία έγινε σάβανο για τον Κώστα Κουκίδη, όμως δεν έπεσε στα χέρια των κατακτητών.

Οι Εύζωνες έγιναν σύμβολο ανδρείας με την συμμετοχή των Ταγμάτων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ιδιαίτερα στις μάχες του Μπιζανίου και του Κιλκίς-Λαχανά, τα Τάγματα των Ευζώνων ήταν αυτά που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες αφού σε καμιά περίπτωση δεν γύρισαν την πλάτη στον εχθρό και ήταν η δύναμη όλου του Ελληνικού Στρατού. Η δόξα των Ευζωνικών Ταγμάτων συνεχίστηκε και στην Μικρασιατική Εκστρατεία.Γνωστό είναι το 5/42 Τάγμα υπό την Διοίκηση του Νικολάου Πλαστήρα που έφτασε στην κορυφή της Δόξας του. Ο ηρωισμός και η ορμητικότητα των Ευζώνων έκαναν το 5/42 γνωστό στους Τούρκους με το όνομα Σαϊτάν Ασκέρ (Ασκέρι του Διαβόλου) (με βάση αυτό ας κρίνουμε ποιοι είναι Άντρες-Καλλιτέχνες και ποιοι σκέτοι άντρες). Κατά την προέλαση του, το Σύνταγμα έφτασε μέχρι το Καλέ-Γρότσο, πέρα από τον Σαγγάριο. Κατά την κατάρρευση του μετώπου το Σύνταγμα υπό την διοίκηση του Πλαστήρα κατάφερε να δώσει μάχες υποχωρώντας σε πλήρη τάξη και μαζεύοντας στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες. Με την αντίσταση που προέβαλε στους Τούρκους, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πρόσφυγες να διαφύγουν.

Η ένδοξη δράση των Ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι Εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.Η ανδρεία και ο ηρωισμός των Ευζώνων συνδέθηκε ακόμη περισσότερο κατά το έπος του 40΄. Γνωστός για την απαράμιλλη ανδρεία του, το ήθος, και την αγάπη του για την πατρίδα ο Ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου, πέφτει ηρωικά στην τελευταία μάχη του Β΄Βαλκανικού πολέμου, στο θρυλικό ύψωμα 1378, και καταγράφεται στην Ιστορία μαζί με τούς 700 Ευζώνους του.

Αν βρεθείτε ποτέ στις οδούς Ηρώδου Αττικού ή στην Β. Σοφίας θα δείτε ότι από το σημείο που περνούν οι Εύζωνες, πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου σχηματίζεται ένα λευκό μονοπάτι από το χτύπημα των τσαρουχιών. Το μονοπάτι αυτό σύμφωνα με τους Εύζωνες συμβολίζει το δρόμο προς τους απελευθερωτικούς αγώνες. Οι Εύζωνες δεν βγαίνουν από αυτό το μονοπάτι ότι και να συναντήσουν.

Η στολή του Εύζωνα δεν είναι μια απλή στολή κάθε κομμάτι της συμβολίζει και κάτι.

Το Φάριο. Είναι το καπέλο του Εύζωνα. Είναι φτιαγμένο από χοντρή τσόχα χρώματος κόκκινο και φέρει στο κέντρο το Εθνόσημο. Σε άλλες περιόδους έφερε την Βασιλική Κορώνα. Χαρακτηριστικό κομμάτι του Φάριου είναι η μακριά μαύρη φούντα. Θεωρείται ότι Συμβολίζει Το Δάκρυ του Χριστού κατά την Σταύρωση.

Το Πουκάμισο (υποδήτης). Είναι λευκού χρώματος και χαρακτηριστικού του είναι το μεγάλο άνοιγμα των μανικιών. Γενικά το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στην Ευζωνική στολή θεωρείται ότι συμβολίζει την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων.

Η Φέρμελη (γιλέκο). Είναι το γιλέκο της Ευζωνικής στολής και είναι το πιο δύσκολο κομμάτι κατά την διαδικασία κατασκευής της Ευζωνικής στολής. Στο πίσω μέρος, από τον ώμο και ως την μέση προεξέχουν δύο κομμάτια, όπου πάνω υπάρχουν λευκά και επίχρυσα νήματα με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά τα σχέδια είναι το ‘Χ’ και το ‘Ο’ που αντιστοιχούν στις λέξεις ‘Χριστιανός Ορθόδοξος’. Οι λωρίδες οι κίτρινες που υπάρχουν διευκρινίζουν τον βαθμό του Εύζωνα. Δύο λωρίδες είναι ο βαθμός του Λοχία και η μία ο βαθμός του Δεκανέα.

Τα Κρόσσια. Είναι χρώματος μπλε-άσπρο και συμβολίζουν το Εθνικό μας σύμβολο, την Γαλανόλευκη Σημαία.

Η Φουστανέλα η οποία είναι κατασκευασμένη από 30 μέτρα λευκού υφάσματος
με 400 πτυχές, οι οποίες συμβολίζουν τα 400 χρόνια της Οθωμανικής κατοχής -σκλαβιάς.

Οι Επικνημίδες. Είναι κατασκευασμένες από μετάξι και χρώματος μαύρου.

Τα Τσαρούχια. Είναι κατασκευασμένα από δέρμα και χρώματος κόκκινου. Στην σόλα, ανάλογα το μέγεθος υπάρχουν 60 έως 120 καρφιά. Αυτό κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή την κίνηση των Ευζώνων, ειδικά την ώρα των Βημάτων. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά. Πλέον χαρακτηριστικό κομμάτι είναι οι μαύρες φούντες που καταλήγουν στην μύτη του τσαρουχιού. Την εποχή που τα Ευζωνικά Τάγματα ήταν μάχιμα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, οι φούντες έκρυβαν αιχμηρό αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιούσαν στις μάχες σώμα με σώμα.

Δερμάτινη ζώνη. Είναι η ζώνη του Εύζωνα όπου συγκρατούν τις φυσιγγιοθήκες και την θήκη της Ξιφολόγχης.

Οι Περισκελίδες. Είναι 100% βαμβακερές και οι Εύζωνες χρησιμοποιούν συνολικά τέσσερις (δύο για κάθε πόδι) για να υπάρχει τέλεια εφαρμογή και εικόνα. Και εδώ το χρώμα είναι λευκό.

Εσωτερική ζώνη. Είναι κατασκευασμένη από δέρμα και συγκρατεί τεντωμένες τις κάλτσες του Εύζωνα.

Όπλο. Το όπλο που χρησιμοποιείται είναι το Μ1 Garrand. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και όχι μόνο λόγου βάρους, αλλά περισσότερο λόγου της σωματικής πίεσης που ασκείται στο σώμα του Εύζωνα. Για να είναι επιβλητική η κίνηση του Εύζωνα, στην κίνηση του «επ΄ώμου» ο Εύζωνας χτυπά με μεγάλη δύναμη το όπλο στον ώμου του για να προκληθεί θόρυβος. Και τέλος η Ξιφολόγχη.

Η Ξιφολόγχη είναι αναρτημένη στο όπλο σε όλη την διάρκεια της υπηρεσίας όπως και στις παρελάσεις.
Στις υπόλοιπες μέρες ανάλογα την εποχή (χειμώνα ή καλοκαίρι) χρησιμοποιείται ο ανάλογη στολή. Τον χειμώνα οι Εύζωνες χρησιμοποιούν τον Ντουλαμά που είναι αφιερωμένος στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και που είναι φτιαγμένη από χοντρή τσόχα χρώματος μπλε. Κατά τους καλοκαιρινούς χρησιμοποιείται ο θερινός Ντουλαμάς χρώματος χακί.

Σε διάφορες εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται η Κρητική και Ποντιακή στολή σε ένδειξη τιμής προς τους Αγωνιστές της νησιωτικής Ελλάδας και τους Αγωνιστές του Πόντου.
Για τις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα (δεν επιτρέπεται την μέρα όσο κρύο και αν κάνει) υπάρχει η Κάπα η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ χοντρή τσόχα και χρώματος μπλε.
Έχουν να συμπληρώσουν τίποτε για όλα αυτά οι γείτονες μας;Τι συμβολίζει γι αυτούς το κάθε μέρος της στολή τους;ο βηματισμός τους;το ίδιο το μνημείο;

ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ γράφεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και η Προεδρική φρουρά έχει την ευθύνη της εικοσιτετράωρης τιμητικής φύλαξης του Μνημείου.
Για Εμάς όλα αυτά έχουν μια ιστορία.Και μπορεί κάποιοι να με αποκαλέσουν γραφική άλλα είναι ένας δεσμός αίματος που ρέει μέσα μας από ανέκαθεν, ο ιχώρ μας και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ενεργοποιηθεί.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…