ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ενεργειακό «τσουνάμι»: Κυρώσεις και μπόνους για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης στο Δημόσιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. - 7 Σεπ 2022 - 12:23

«Στόχος να μειωθεί η κατανάλωση κατά 10%» – Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα σε ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο ανακοινώνει, αυτή την ώρα, υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση.

Τα μέτρα παρουσιάζουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Θα δοθούν κίνητρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση αλλά και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν, ενδεχομένως και μείωση προσλήψεων ακόμα», είναι το μήνυμα που στέλνει το κυβερνητικό επιτελείο. Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει την κρίση. «Η κυβέρνηση, είπε ακόμα έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με πάνω από 8 δις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τα υπερέσοδα έχει εισπραχθεί πάνω από 1,5 δις το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι στόχοι είναι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού. Για την εξοικονόμηση στην δημόσια διοίκηση τόνισε ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.

Αυτές είναι οι δράσεις

 • Άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030
 • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
 • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου
 • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο
 • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας
 • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του
 • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων
 • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι’ αυτό
 • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι
 • Σκίαση όπου απαιτείται
 • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού
 • Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας
 • Πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα
 • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά
Δημοφιλείς ειδήσεις  Εκτοξεύονται οι λογαριασμοί για την ενέργεια κατά 2 τρις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι, «όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας». Μάλιστα, είπε ότι βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους. Μετά από 2 μήνες η κατάσταση είναι ως εξής: οι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221 από τους 2.495. «Εκδόθηκε ήδη μια ερμηνευτική εγκύκλιος», είπε ο κ. Βορίδης, που αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτός από τα κίνητρα θα υπάρχουν κυρώσεις. Σε πρώτο επίπεδο αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων. Επίσης, δεν θα ενταχθούν οι φορείς στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας. Όπως είπε το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο δημόσιο το 2021. «Το ποσό αυτό, θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο το 2022», είπε και πρόσθεσε: «Συνεπώς, η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, και στο Δημόσιο, είναι απόλυτα αναγκαία για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο, κατά 30%-40%, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευτεί. Είναι 10 με 15 φορές πιο ακριβό, συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσεως χρονική περίοδο. Θα πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε την εισαγωγή πανάκριβου φυσικού αερίου, που επιβαρύνει στην περίπτωση του Δημοσίου, ευθέως, τον φορολογούμενο. Επίσης, είναι αναγκαία αυτή η πρωτοβουλία, έτσι ώστε σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρώσικου φυσικού αερίου να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Εν αναμονή των ανακοινώσεων: Αυτά θα είναι τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Τα γενικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

 • Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος
 • Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C
 • Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι
 • Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι
 • Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού

newsbreak.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr