ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Εντυπωσιακό μωσαϊκό της βυζαντινής περιόδου του 5ου αι.μ.Χ αποκάλυψαν αρχαιολόγοι στη Χάμα στη Συρία μ΄ελληνικές επιγραφές. ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. ΔΙΕΘΝΗ. - 14 Ιαν 2018 - 21:24
Loading...

Oι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν στην περιοχή της Aqrabat (Uqayribat) στην επαρχία της Hama ένα μωσαικό βυζαντινής εποχής που εμπεριέχει ελληνική γραφή.Σε μεγαλογράμματη γραφή αναφέρεται ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΑΤΟΥ ΗΜΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΤΑΤΟΥ ….ΤΟΥ ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΥ ΕΥΑΝΓΕΛΟΥ ΕΥΞΑΜΕΝΟΙ…..

Ενώ υπάρχει και άλλη επιγραφή στην ελληνική « η ευγενεστάτη Δόμνια,….. (κόρη) ……του μακαρίου Θεόδοτου ».Στο τέλος αναφέρεται το έτος.Στο μωσαικό που είναι σε καλή σχετικά κατάσταση υπάρχει φυτικός διάκοσμος διανθισμένος και με παγώνια που συμβολίζουν την αθανασία.

Ο Αρχηγός της επαρχιακής αστυνομίας Αsraf Τaha διευκρινίζει ότι το μωσαικό χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο κι ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες αποναρκοθέτησης για την ασφαλή επιστροφή των πολιτών στις περιουσίες τους στ΄ανατολικά της Hama στην Akerbat.Το μωσαικό είναι τετράγωνου σχήματος και έχει μήκος 7 μέτρα.Το μέρος αυτό το κατείχε η ISIS.

Ο Taha δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι άρχισαν ανασκαφές στο χώρο.Την είδηση μεταφέρει και το κρατικό πρακτορείο sana.

Mε δηλώσεις του στο SANA ο  επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Hama ο κ. Abdel Qader Farzat αναφέρει ότι το μωσαικό ανακαλύφθηκε στο δάπεδο μιας προυπάρχουσας εκκλησίας που χρονολογείται από τον 5ο αι. μ.Χ.Η ανασκαφή έγινε αφότου πληροφορήθηκε αναφορικά με την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου  στην πόλη Akerbat ,που βρίσκεται στα 85 km ανατολικά της πόλης Ηama.

Ο κ.Farzat εξήγησε ότι η εργασία θα συνεχιστεί για ένα ακόμη 10ημερο στη βάση της εκκλησίας όπου ανακαλύφθηκαν 3 μωσαικά σε διαφορετικά επίπεδα υπογραμμίζοντας ότι το α΄μωσαικό είναι της βυζαντινής περιόδου με διαστάσεις 8μ. μήκους επί 7μ πλάτους. Καταλήγει σ΄ένα ημικύκλιο στο κέντρο του ανατολικού τοίχου της εκκλησίας. Μόνο το δάπεδος της εκκλησίας διατηρήθηκε λόγω των εργασιών δόμησης που έγιναν εδώ και 40 χρόνια.

Υπάρχει ένα διακοσμητικό πλαίσιο σε τετράγωνη μορφή. Διανθίζεται από φυτικό διάκοσμο και πτηνά όπως παγώνια,περιστέρια,πάπιες, και παπαγάλους.Τόνισε ότι υπάρχει ένα ταμπλό που εμπεριέχει 6 γραμμές στην ελληνική γραφή όπου οι 2 γραμμές έχουν καταστραφεί από βανδαλισμό.Συμμετρικά πολλά πτηνά πλαισιώνουν το παγώνι κατά τη βιβλική αντίληψη υποάρχει ένα ζώο όρθιο επιτηρούμενο από ελάφια κάτω από ένα δένδρο.

Το δεύτερο σπάραγμα είναι είναι επέκταση του πρώτου. Το τρίτο μωσαικό βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος και τα έργα είναι σ΄εξέλιξη για την αποκάλυψή του.  Θεωρεί ότι οι ανακαλύψεις αυτές πιστοποιούν ότι αυτή η ζώνη ήταν ένα θρησκευτικό κέντρο της εποχής.  Ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης αποκατάστασης αρχαιοτήτων και Μουσείων ο κ. Maher Jabbai είπε ότι κατά την επερχόμενη περίοδο τα μωσαικά θα μεταφερθούν στο μουσείο της Χάμα για τη συντήρηση και ανακαίνισή τους.

dimpenews.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter