ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Συμφωνήθηκε η κατασκευή του TurkStream αλλά χωρίς τον Ισραηλινό ξενοδόχο που θέλει πάση θυσία τον EASTMED και πυροδοτεί εξελίξεις στο Αιγαίο (!)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 18 Απρ 2019 - 13:00
Loading...
Ρωσία – Τουρκία – Βουλγαρία – Σερβία – Ουγγαρία συμφώνησαν την κατασκευή του TurkStream

Ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Τουρκία – Βουλγαρία – Σερβία – Ουγγαρία έδωσαν τα χέρια με την Ρωσία για τον αγωγό TurkStream. Το Βελιγράδι ανακοίνωσε επίσημα στις 17/4/2019 ότι ξεκινά η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Η Ουγγαρία υπογράφει τις σχετικές συμβάσεις τον Σεπτέμβριο. Η Βουλγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τις αναγκαίες επενδύσεις. Στην Τουρκία ολοκληρώθηκε η ένωση του θαλάσσιου με το χερσαίο τμήμα του αγωγού. Η επιτάχυνση της κατασκευής του TurkStream,

πυροδοτεί εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και ενώ φαίνεται ότι η Μόσχα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ισραηλινό EastMed, η πραγματικότητα μάλλον κάτι άλλο προοιωνίζει…
Ο TurkStream κουμπώνει στον SouthStream και καταλήγει στην Αυστρία

Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει ήδη προβάλει αντίσταση στην κατασκευή του EastMed. Η δε Σερβία φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην Ρωσία. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φημολογείται ότι προστατεύουν τις αποθήκες και τους σταθμούς ρωσικού φυσικού αερίου στην Σερβία, οπότε και το σχέδιο ζεύξης Αξιού-Μοράβα με τον Δούναβη φαίνεται να καθυστερεί, και να επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της Γερμανίας στη περιοχή. [Σημ.: Με την ζεύξη Αξιού-Δούναβη, εμπορεύματα θα μεταφορτώνονται σε φορτηγίδες στην Θεσσαλονίκη και θα φθάνουν γρήγορα και φθηνά στην Γερμανία (εικόνα παρακάτω).]

Η σύνδεση Αξιού-Μοράβα με τον Δούναβη

Επιπλέον, το υψηλό κόστος κατασκευής του EastMed που θα διέλθει από πολύ μεγάλα βάθη στην Αν. Μεσόγειο, θα επιβαρύνει και την τιμή πώλησης του ήδη ακριβού ισραηλινού φυσικού αερίου. Είναι αυτό όμως αρκετό για να ακυρωθεί ο EastMed ;

Αρχικός Σχεδιασμός EastMed
Το τσαγανό λοιπόν, της «ανυπότακτης» Ιταλίας, η οποία έφερε αντίσταση στην διέλευση του EastMed, οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην γεωπολιτική της περιοχής και έμμεσα βοήθησε την επιτάχυνση της κατασκευής του TurkStream με το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Αμερική και ειδικά το Ισραήλ, που θέλουν πάση θυσία τον EastMed, θα τον ακυρώσουν! Κάθε άλλο… Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιταχύνει  την κατασκευή του EastMed ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί θέλουν να αποδεσμεύσουν την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας βλέπουμε ήδη ότι η εναλλακτική λύση της μεταφοράς του φυσικού αερίου ως υγροποιημένο LNG, είναι εν εξελίξει.

Θαλάσσια μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη

Σημειώνεται ότι το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης μπορεί εύκολα να συνδεθεί με τον TAP (Trans Adriatic Pipline) ο οποίος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής (άνω του 85%), και μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Γερμανία μέσω Γεωργίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας-Αυστρίας και Γερμανίας.

TAP (Trans Adriatic Pipline)

Το σχέδιο όμως που προβλέπει την κατασκευή του EastMed, προϋποθέτει να ομαλοποιηθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε εξελίξεις στο Αιγαίο και πιθανότατα στην εκχώρηση δικαιωμάτων συνεκμετάλλευσης στην Τουρκία, με τη συνέργεια των ανθελληνικών κυβερνήσεων (ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ). Ο EastMed έχει σχεδιαστεί για να γίνει (!) διότι το Ισραήλ θέλει με οποιοδήποτε κόστος να παρακάμψει την Τουρκία και να γίνει ενεργειακός κόμβος διανομής του Καταριανού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αρχικά με την θαλάσσια μεταφορά του LNG και στην συνέχεια μέσω του αγωγού EastMed.

Ο EastMed κουμπώνει στον IAP
Όσον αφορά την Ιταλία που φρενάρει τον EastMed, υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση που τον ενώνει με τον αγωγό IAP (Ionian Adriatic Pipeline) ο οποίος παρακάμπτει την Ιταλία όπως φαίνεται στους παραπάνω χάρτες.

Εν κατακλείδι, η επιτάχυνση της κατασκευής του TurkStream, μάλλον πιέζει τους Αμερικανούς να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Αυτό θα οδηγήσει σε εξελίξεις στο Αιγαίο, αφού η συνδιαχείριση είναι το πιο σίγουρο και φτηνό για τους Αμερικανούς τυράκι που θα χαρίσουν απλόχερα στους Τούρκους εις βάρος της Ελλάδας.

iΕpikaira

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter