ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση η Ρωσία πριν τις 24/2; – Στόχος το Donbass

ΔΙΕΘΝΗ. - 10 Φεβ 2023 - 11:23

Άγνωστος ο χρόνος της επίθεσης, τα σενάρια των Ουκρανών, η δυσπιστία των Δυτικών

Το ερώτημα εάν η Ρωσία σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, ενδεχομένως ακόμα και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, διατυπώνει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί Δυτικοί πιστεύουν πράγματι ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.
«Στόχος της επίθεσης αυτής εκτιμάται ότι θα είναι η κατάληψη όλης της περιοχής του Donbass», το μεγαλύτερο μέρος του οποίου τελεί ήδη υπό τη ρωσική κυριαρχία.

Άγνωστος ο χρόνος της επίθεσης

«Ο χρόνος της επίθεσης είναι άγνωστος.
Πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το σενάριο θα προβλέπει χτυπήματα με βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και μια προσπάθεια να αποκοπεί το ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα από βομβαρδισμούς γεφυρών και άλλων περασμάτων, με τις ρωσικές δυνάμεις να προωθούνται σχηματίζοντας ένα σαρωτικό τόξο από Βορρά και Νότο.

Δυσπιστία

Πάντως, αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί για το κατά πόσο η Ρωσία διαθέτει επαρκή αριθμό μονάδων πεζικού για να προχωρήσει γρήγορα στο ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ορισμένα τμήματα των ουκρανικών-ρωσικών συνόρων δεν προστατεύονται με ισχυρές δυνάμεις, μια και ο κύριος όγκος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι συγκεντρωμένος στην ανατολική επαρχία του Donetsk όπου οι μάχες έχουν επικεντρωθεί γύρω από την πόλη Bakhmut.

Σημάδια

Παρά τις επιφυλάξεις αυτές, υπάρχουν σημάδια πως αν και η ευρύτερη στρατηγική μάχης της Ρωσίας παραμένει άγνωστη, πως μια ουσιαστική επίθεση στα ανατολικά είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου επιβεβαίωσε μια «αξιοσημείωτη αύξηση» των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Σε αυτή την ανάλυση του το Ινστιτούτο υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει καταγράψει πρόοδο κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των επαρχιών Kharkiv και Luhansk., συμπεριλαμβανομένου και του χωριού Dvorichne.
«Η επίθεση ενδεχομένως να μην έχει φτάσει ακόμα στον ύψιστο βαθμό της» επισημαίνει το αμερικανικό think tank.

Έχει αρχίσει

«Η δέσμευση σημαντικών δυνάμεων τουλάχιστον τριών μεγάλων ρωσικών τμημάτων σε επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι η ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει, ακόμα κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν μέχρι στιγμής τις ρωσικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη» υποστηρίζει το Ινστιτούτο, ενώ και ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, εκτίμησε ότι η επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει.
«Η Ρωσία ρίχνει κολοσσιαίες ποσότητες όπλων και ανθρώπων για να επιτεθεί στην Ουκρανία και αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε ο Gerashchenko.

Επιθέσεις σε Luhansk, Kharkiv

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρώην Ουκρανός κυβερνήτης του Luhansk, Serhiy Haidai, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία έχει αρχίσει τη μεγάλη της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία και πως προσπαθεί να προωθηθεί προς τα δυτικά.
«Είναι καθημερινό φαινόμενο αυτές οι επιθέσεις.
Βλέπουμε μικρές ομάδες Ρώσων στρατιωτών να προσπαθούν να προχωρήσουν είτε με την υποστήριξη βαρέως τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού και τανκ είτε όχι.
Υπάρχουν συνεχή πυρά» υποστήριξε ο Haidai ενώ και ο Oleh Synyehubov, ο κυβερνήτης του Kharkiv, έκανε λόγο για επιθέσεις στην περιοχή και στην πόλη του Kharkiv με πυραύλους S -300.
«Στόχος κρίσιμες υποδομές, ξέσπασαν φωτιές, τις οποίες οι διασώστες κατάφεραν αμέσως να σβήσουν.
Κάποιες περιοχές της πόλης παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό.
Ειδικοί εργάζονται για να περιορίσουν τις ζημιές, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα» υποστήριξε ο κυβερνήτης του Kharkiv.

Σειρήνες σε όλη την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί ήχησε αντιαεροπορικός συναγερμός σε όλη την Ουκρανία.
Οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμείνουν σε καταφύγια λόγω της ανησυχίας για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr