ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ηλιακοί άνεμοι χτύπησαν την Γη

ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. - 17 Αυγ 2022 - 20:18

Ηλιακοί άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο χτύπησαν την Γη.

Δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη.

Πριν λίγες μέρες, το μαγνητικό πεδίο της Γης χτυπήθηκε από ηλιακούς ανέμους που ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Και ενώ δεν υπήρξε κάποιος άμεσος κίνδυνος, προκάλεσαν εντυπωσιακά και αναπάντεχα σέλας. Μάλιστα το σέλας έγινε ορατό για πρώτη φορά εδώ και πέντε καλοκαίρια από την Δανία.

“Το περιστατικό δεν υπήρχε στην πρόβλεψη και τα σέλας μας εξέπληξαν”. – SpaceWeather

Οι ηλιακοί άνεμοι είναι ροές φορτισμένων σωματιδίων και πλάσματος που δεν μπορούν να συγκρατηθούν από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου και φτάνουν στη Γη. Παρατηρώντας την επιφάνεια του Ήλιου οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν ένα “δελτίο καιρού” για την ηλιακή δραστηριότητα και συνήθως γνωρίζουμε πότε θα έχουμε ηλιακές εκλάμψεις ή ηλιακούς ανέμους και ποια θα είναι η ένταση αυτών. Ωστόσο η συγκεκριμένη μάς διέφυγε.

Το Deep Space Climate Observatory της NASA παρατήρησε ασθενείς ηλιακούς ανέμους οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά και αναπάντεχα κατά την διάρκεια της Κυριακής. Η πηγή της ηλιακής καταιγίδας παραμένει άγνωστη, ωστόσο το SpaceWeather πιθανολογεί πως πρόκειται για τον προάγγελο ηλιακών ανέμων που προέρχονται από τον ισημερινό του Ήλιου. Μπορεί όμως και απλώς να χάσαμε μία στεματική εκπομπή μάζας (CME).

Μία ασυνέπεια στα δεδομένα των ηλιακών ανέμων στις 7 Αυγούστου, δείχνει ένα ωστικό κύμα που υπήρχε στον ηλιακό άνεμο. Αυτές τις μέρες η δραστηριότητα του Ήλιου παράγει τόσες πολλές μικρότερες εκρήξεις, που είναι εύκολο να παραβλεφθούν οι αχνές CMEs που κατευθύνονται στην Γη.

Την στιγμή συγγραφής του άρθρου, (10-08- 2022) οι ταχύτητες του ηλιακού ανέμου βρίσκονται λίγο κάτω από τα 600 km/s και κατηγοριοποιούνται ως ηλιακές καταιγίδες G2, με την G1 να είναι η ασθενέστερη και την G5 να είναι η ισχυρότερη. Οι καταιγίδες G2 μπορούν να επηρεάσουν συστήματα ισχύος σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και τις προβλέψεις τροχιάς των διαστημικών σκαφών.

@GYPAS / 2022

.https://terrapapers.com/iliakoi-anemoi-chtypisan-tin-gi/

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr