ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ηνωμένη Ιρλανδία; Τα αποτελέσματα των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν τη δραματική κατάσταση.

ΔΙΕΘΝΗ. - 14 Δεκ 2019 - 10:46
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Τα ιστορικά αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρειο Ιρλανδία, τα οποία είδαν τους υπέρ-ιρλανδούς εθνικιστές να ξεπερνούν τους υπέρ Βρετανούς συνδικαλιστές για πρώτη φορά, δείχνει ότι τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής κινούνται υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας, ανέφεραν οι αναλυτές στην RT.

Με το δημοκρατικό Sinn Féin να κατέχει τις επτά θέσεις του και το εθνικιστικό Σοσιαλδημοκρατικό
και Εργατικό Κόμμα (SDLP) να κερδίζει δύο έδρες – ενώ ο σκληροπυρηνικός συνδικαλιστής Δημοκρατικός Συνδικαλιστικός Κόμπος (DUP) έχασε δύο έδρες, πιστεύουν στην προώθηση της αιτίας της ιρλανδικής ενότητας είναι τώρα στην πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (GFA), που υπογράφηκε το 1998, περιλαμβάνει μια διάταξη για μια ενωμένη Ιρλανδία με δημοψήφισμα, οι εθνικιστές θα θέσουν τώρα πιο πιεστικά το ζήτημα από ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο δημοσιογράφος Finian Cunningham στην RT.

Ο δημοσιογράφος που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Πέμπτης αντικατοπτρίζουν «μια αρκετά δραματική και ιστορική μετατόπιση», αλλά πρόσθεσε ότι εδώ και αρκετό καιρό είναι σαφές ότι τα δημογραφικά στοιχεία θα πάνε πάντα υπέρ των εθνικιστών.

Ο κ. Cunningham σημείωσε ότι ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απολαμβάνει μια συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά γι ‘αυτόν στη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, τα οποία πηγαίνουν στην αντίθετη πολιτική κατεύθυνση προς την Αγγλία και την Ουαλία. Και οι δύο ψήφισαν κατά του Brexit με σημαντικές πλειοψηφίες το 2016 και είναι και οι δύο φανατικοί για αλλαγή.

Ο κ. Cunningham είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών μείωσαν επίσης τις πιθανότητες νέων αναταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία. Με το DUP να έχει αποδυναμωθεί και να μην είναι πλέον βασιλιάδες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Johnson θα είναι ελεύθερος να προχωρήσει με το σχέδιο του Brexit για την εφαρμογή διοικητικών συνόρων στην ιρλανδική θάλασσα – παρά για ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει εθνικιστική οργή και ενδεχομένως δημοκρατική βία.

Το DUP βίωσε έντονα τα θαλάσσια σύνορα, βλέποντάς το ως ένα είδος «συμβολικού διαχωρισμού» από τη Βρετανία ή ένα πρώτο βήμα στο δρόμο προς μια ενωμένη Ιρλανδία, αλλά τώρα που έχουν χάσει τη δύναμή τους, η στάση δεν είναι πολιτικά σημαντική, είπε ο Cunningham.

Υπάρχει ο κίνδυνος να ενοχληθούν ορισμένοι συνδικαλιστές από τα θαλάσσια σύνορα και από την εθνικιστική ώθηση για ενότητα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά η πιθανότητα σοβαρής βίας μειώνεται από το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί ένα σκληρό όριο.

Οι συνδικαλιστές δεν θα έχουν πλέον καμία επιλογή, αλλά να σέβονται τη δημοκρατική εντολή του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία δείχνει προς μια ενωμένη Ιρλανδία – κάτι που θα ήταν πάντοτε “αναπόφευκτο” δεδομένων των μεταβαλλόμενων δημογραφικών στοιχείων.

Ο πολιτικός αναλυτής John Laughland συμφώνησε ότι η αλλαγή βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι η DUP έχει αποδυναμωθεί.

Ομοίως, στη Σκωτία, ανέφερε στην RT, η ανεξαρτησία θα γίνει «ουσιαστικό ζήτημα στα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με το ζήτημα της ενωμένης Ιρλανδίας, ωστόσο, δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο στην πολιτική» και δεν το βλέπει σαν κάτι που θα συμβεί σύντομα.

“Το πιό άμεσο ερώτημα θα είναι η Σκωτία, όχι η Βόρεια Ιρλανδία” , δήλωσε, αν και παραδέχτηκε ότι όπου η ιρλανδική ενότητα αφορά “τα πράγματα έχουν μετατοπιστεί ελαφρά προς το αποτέλεσμα αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον”.

https://www.rt.com/uk/475840-northern-ireland-nationalists-united/

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΟιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

 

Loading…