ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Άγκυρα διατηρεί την κρίση στην Α.Μεσόγειο: Εκτεταμένες πτήσεις UAV γύρω από την Κύπρο – Κολλημένο, χωρίς βοηθητικά σκάφη το «Γιαβούζ»

ΕΘΝΙΚΑ. - 10 Ιούλ 2019 - 16:45
Loading...

Ακίνητο και ανίκανο να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ καθώς τα βοηθητικά σκάφη αρνούνται να συμμετάσχουν στο πλάνο των Τούρκων. Αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τα τουρκικά σχέδια καθώς ενώ έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό τους λείπει η τεχνογνωσία.

Παρά την εμπλοκή στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων, η Άγκυρα έχει φροντίσει να διατηρήσει την ένταση στην Α.Μεσόγειο με συνεχείς και εκτεταμένες πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων, για «προστασία» των γεωτρυπάνων, αλλά και φυσικά για απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών καθώς αυτά είναι εξοπλισμένα με κάμερες και ραντάρ.

Κολλημένο στη θέση που ήταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να έχει ξεκινήσει την παράνομή του δραστηριότητα, παραμένει το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, κι αυτό επειδή κανένα από τα τρία δηλωμένα μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex βοηθητικά σκάφη, αν και είναι έτοιμα και φορτωμένα, δεν προχώρησε ακόμη σε κίνηση προς το τουρκικό γεωτρύπανο και εκφόρτωση των απαραίτητων υλικών και της ειδικής λάσπης που είναι απαραίτητη ως λιπαντικό για την έναρξη της γεώτρησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», το ένα εκ των τριών πλοίων υποστήριξης, το Vos Prince, που βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι της Σελεύκειας, μετά την κίνηση του Yavuz σε κυπριακά ύδατα, αποχώρησε και βρίσκεται καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας παραμένει το δεύτερο πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, το Vos Prime, χωρίς όμως οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας από την Vroon Offshore, η εταιρεία δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το Yavuz, εφόσον η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε κυπριακά ύδατα.

Πάντως, σύμφωνα με την εταιρεία POSH, το POSH Sincero που φέρεται να είναι ένα από τα βοηθητικά σκάφη δεν ανήκει πλέον στην εταιρεία καθώς πωλήθηκε, ωστόσο, όπως ισχυρίζονται εκπρόσωποι της εταιρείας, δε συμμετείχε ποτέ στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες το μεσημέρι, υπήρξε πτήση ελικοπτέρου τύπου AW139 από τα Άδανα προς το γεωτρύπανο Yavuz, νότια του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα, προφανώς για μεταφορά προσωπικού.

Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε, με νηολόγιο A7-GHO, ανήκει στην Gulf Helicopters του Κατάρ, που εξυπηρετεί δεύτερη γεώτρηση που πραγματοποιείται σε τουρκικά ύδατα στις ακτές της Κιλικίας. Αναμένεται ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενέργειες ενημέρωσης του Κατάρ για το παράνομο της δραστηριότητας αυτής.

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες –και για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένα– η Τουρκία έστειλε χθες μη επανδρωμένο αεροπλάνο (UAV) τύπου ANKA που διαθέτει κυρίως το πολεμικό της ναυτικό, το οποίο πετούσε για σχεδόν πέντε ώρες σε ύψος 18.000 ποδών, από τα ανατολικά της Κύπρου και την περιοχή που βρίσκεται το Yavuz μέχρι και δυτικά της Πάφου, όπου βρίσκεται το Fatih.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο τουρκικός Τύπος αναφέρθηκε σε πτήσεις άλλου τύπου μη επανδρωμένων αεροπλάνων –τύπου Bayraktar TB2– ωστόσο όλα τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για ένα από τα μήκους 17 μέτρων και βάρους 1.600 κιλών μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ΑΝΚΑ που μεταφέρει διαφόρων τύπων κάμερες και ραντάρ, που μεταδίδουν απευθείας σήμα στο κέντρο ελέγχου στην Τουρκία.

Το UAV πετούσε, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, πρώτα προς το Yavuz κάνοντας και σειρά κύκλων πάνω από αυτό, μετά βόρεια μεταξύ των ακτών Κύπρου και Τουρκίας, με κύκλους αναγνώρισης κάποιων σκαφών που εντόπισε και, τέλος, δυτικά πάνω από το Fatih και τη γύρω περιοχή.

Στον χάρτη με κίτρινη γραμμή η πτήση του ελικοπτέρου και με μπλε γραμμή η πορεία του UAV.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Νόμιμες οι εξορύξεις – Το «Γιαβούζ» προχωρά σε γεωτρήσεις

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

pentapostagma.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Συνέλληνας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας μέρες που έρχονται !
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter