ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η “Έξυπνη Τεχνολογία”: πόσο θα αυξήσει ρύπους & κατανάλωση ενέργειας;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. - 23 Ιούν 2020 - 19:58
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Σε μία εποχή που η “έξυπνη” τεχνολογία (βλ.smart city, IoT) έχει καταστεί συνώνυμο της πράσινης ανάπτυξης, υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που μας αναγκάζουν να το ξαναδούμε.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά δύο άρθρα προς ενημέρωση, ελπίζοντας να ευαισθητοποιήσουν πολίτες και αρμοδίους. 🔘

Η “Έξυπνη Τεχνολογία” αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα (εκπομπή ρύπων) από ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία

Με τα κέντρα δεδομένων (data centers) να έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από ό, τι ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία, τα οφέλη της έξυπνης τεχνολογίας χρειάζονται επείγουσα επανεξέταση.

 

Η έξυπνη τεχνολογία έχει προωθηθεί ως «πράσινη» επειδή μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην επίτευξη ενεργειακής απόδοσης.
Αλλά είναι αυτή η πλήρης εικόνα;

Το ενσωματωμένο ενεργειακό κόστος των τεχνολογιών επικοινωνιών και η άφθονη ψηφιακή κατανάλωση στην πραγματικότητα επιδεινώνουν την παγκόσμια θέρμανση και όχι την αποτροπή της, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Shift Project, Lean ICT, Toward Digital Sobriety.

https://theecologist.org/2020/apr/30/smart-techs-carbon-footprint

———-

Η Βιομηχανία των Επικοινωνιών θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 20% του συνόλου της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025,
Το «τσουνάμι δεδομένων» θα μπορούσε να καταναλώσει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025

Δισεκατομμύρια συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο συσκευές θα μπορούσαν να παράγουν 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπου μέσα σε δέκα χρόνια και 14% έως το 2040, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η Βιομηχανία των Επικοινωνιών θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 20% του συνόλου της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025, παρεμποδίζοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και την πίεση των δικτύων, καθώς η ζήτηση από εκμεταλλεύσεις διακομιστών που είναι πεινασμένοι με ενέργεια, αποθηκεύοντας ψηφιακά δεδομένα από δισεκατομμύρια smartphone, tablet και συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο αυξάνεται εκθετικά .

https://www.climatechangenews.com/2017/12/11/tsunami-data-consume-one-fifth-global-electricity-2025/

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…