ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

«Η αληθινή καταμέτρηση των ψήφων είναι αδύνατη»: ο Πρόεδρος κήρυξε τις εκλογές βρώμικες

ΔΙΕΘΝΗ. - 16 Νοέ 2018 - 22:50
Loading...

Το κτίριο του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Φωτογραφία αρχείου
Βλαντιμίρ Κορνίλοφ, αρθρογράφος του RIA Novosti
Αν κάποιος νομίζει ότι οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ έληξαν  την περασμένη εβδομάδα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Σε πολλές  Πολιτείες, η μέτρηση   και η επαναμέτρηση   των ψήφων βρίσκεται  ακόμη σε εξέλιξη, οι οποίες συνοδεύονται από αμοιβαίες κατηγορίες απάτης, πλαστογράφησης των εκλογικών

αποτελεσμάτων και εγκλημάτων κατά της Δημοκρατίας. Και αυτές οι κατηγορίες δεν φαίνονται αβάσιμες.

Τώρα τα πάθη είναι κυρίως για τις τρεις Πολιτείες, όπου υπάρχει ακόμα μια επίπονη διαδικασία της χειρωνακτικής επανακαταμέτρησης των ψήφων-στην Φλώριδα, στην Αριζόνα και στην  Γεωργία.
Και αυτό είναι κατανοητό: το χάσμα μεταξύ των αντιπάλων είναι τόσο μικρό που το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα μπορεί να εξαρτάται από κάθε ψήφο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Φλόριντα: εδώ αποφασίζεται ποιο κόμμα θα ελέγξει αυτή την βασική Πολιτεία και την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ωστόσο, οι κατηγορίες απάτης κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι αρκετές και  σε άλλες Πολιετείες. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι κατηγορίες αυτές θα εξεταστούν σε επίπεδο δικηγόρων και δικαστηρίων.
Ο Ντόναλντ Τράμπ για το παράδειγμα στην  Φλόριντα εξήγησε με σαφήνεια[1] τα προβλήματα: «Πολλοί νέοι ψηφοφόροι ήρθαν από το πουθενά, πολλοί ψήφοι  χάθηκαν ή παραποιήθηκαν οι ψήφοι, δεν είναι πλέον δυνατή η ειλικρινής καταμέτρηση των ψήφων – η μάζα των ψηφοδελτίων είναι κατεστραμμένη».

Θα ήθελα ιδιαίτερα να σημειώσω ότι η επανακαταμέτρηση των ψηφοφοριών στη Φλόριντα πραγματοποιήθηκε σε 67 εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είχαν προηγουμένως επανειλημμένα σημειωθεί σε μετριοπαθείς, αμφίβολες μετρήσεις και επανυπολογισμούς (ας θυμηθούμε τουλάχιστον ένα επικό μέτρημα για  επανεξέταση εκεί στο 2000, όταν από το αποτέλεσμα εξαρτήθηκαν οι  προεδρικές εκλογές). Στην πορεία, αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακές περιπτώσεις απάτης (συνήθως υπέρ των Δημοκρατικών), τις οποίες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  προσπάθησαν να παρουσιάσουν αποκλειστικά ως «ανθρώπινο λάθος». Για παράδειγμα, όταν οι κατεστραμμένα ψηφοδέλτια  «τυχαία» υπολογίστηκαν  με έγκυρα.

Ένα καλό παράδειγμα (μακριά από το να είναι  μόνο ένα) είναι η επανακαταμέτρηση των ψήφων στην κομητεία Μπράουαρντ, στην Νοτιοανατολική Φλόριντα. Σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να τελειώσει μέχρι αυτή την Πέμπτη, αλλά από την Τρίτη δεν είχε καν ξεκινήσει-και μόνο σε αυτή την περιοχή ήταν απαραίτητο να μετρηθούν 700.000 ψηφοδέλτια. Οι υποστηρικτές του Trump οργάνωσαν ακόμη και συλλαλητήρια απαιτώντας να φυλακίσουν  τον  επόπτη της περιοχής, ο  οποίος, κατά τη γνώμη τους, δεν είναι το πρώτο έτος που παίζει από την πλευρά των Δημοκρατικών. Τα ίδια ακριβώς  προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες άλλες βασικές περιοχές του κράτους-για παράδειγμα, στο Palm Beach.
Συνολικά, στις 67 επαρχίες ενός κράτους, ήταν απαραίτητο να υπολογίσουν  εκ νέου 8.200.000 ψηφοδέλτια στα οποία κρινόταν  το αποτέλεσμα της εκλογής του Γερουσιαστή των ΗΠΑ (και κατά συνέπεια η πλειοψηφία στη Γερουσία), ο κυβερνήτης της Πολιτείας  και ο τοπικός αρμόδιος  για τη γεωργία. Πολλοί σχολιαστές έχουν περιγράψει αυτή τη διαδικασία με μια λέξη: χάος.

Οι κυριότερες υποψίες σχετίζονται με τις ψηφοφορίες, οι οποίες ελήφθησαν με αλληλογραφία και μετρήθηκαν μετά την ημέρα των ψηφοφοριών. Για κάποιο λόγο, με θαυματουργό τρόπο, η πλειοψηφία αυτών των «πρόσθετων» δελτίων έφερε την επιτυχία στους υποψήφιους  από το Δημοκρατικό Κόμμα. Έτσι, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντης, ήταν 72 χιλιάδες ψήφους μπροστά από τον Δημοκρατικό αντίπαλο τη νύχτα της καταμέτρησης των ψήφων, αλλά μόλις μετρήθηκαν οι ψήφοι με το  ταχυδρομείο, ο επικεφαλής  έπεσε στις  34 χιλιάδες. Ο σημερινός κυβερνήτης της Πολιτείας , Ρικ Σκοτ  (επίσης Ρεπουμπλικάνος), ήταν μπροστά από τον Δημοκρατικό με 51 χιλιάδες ψήφους, και στη συνέχεια το χάσμα μειώθηκε στις 13 χιλιάδες. Στην εκστρατεία της Γερουσίας στην Αριζόνα, η Martha McSally (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) οδήγησε αρχικά,αλλά μετά την καταμέτρηση [2]των ταχυδρομικών δελτίων, ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος Kirsten Cinema κηρύχθηκε ο νικητής με ενάμισι τοις εκατό περιθώριο. Γιατί οι ταχυδρομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται κυρίως από υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι δύσκολο να βρεθεί.

Αλλά οι κατηγορίες δεν περιορίζονται στην ψηφοφορία με το ταχυδρομείο. Υποθέσεις έχουν ασκηθεί σε σχέση με μαρτυρίες μαρτύρων ότι το προσωπικό της Εκλογικής Επιτροπής συμπληρώνουν ψηφοδέλτια ή στα εκλογικά κέντρα φέρνουν ύποπτα κουτιά. Σε διάφορες Πολιτείες υπάρχουν περιπτώσεις περιστατικών κατά την τελευταία στιγμή παρουσιάστηκαν πρόσθετοι ψηφοφόροι και αντίστροφα, οι ψηφοφόροι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τους καταλόγους[3] την παραμονή της ψηφοφορίας. Τώρα το γεγονός αυτό προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένας υποψήφιος  κυβερνήτης της Γεωργίας ο Stracy Abrams από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο οποίος έχασε, και ελπίζει να επιτύχει μια επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Ταυτόχρονα, τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να παρουσιάσουν τις περιπτώσεις απάτης ως μεμονωμένα περιστατικά που  δεν επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Μία από τις πιο βρώμικες εκστρατείες ήταν η κούρσα του κυβερνήτη στο Ουισκόνσιν, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απομάκρυνση του Scott Walker, ο οποίος είναι για τους Ρεπουμπλικάνους σύμβολο ενός επιτυχημένου αγώνα ενάντια στα συνδικάτα και την αριστερά. Κατηγορεί  κατηγορηματικά τους αντιπάλους για απάτη, επισημαίνοντας, συγκεκριμένα, τη μυστηριώδη ζημιά [4]σε χιλιάδες ψηφοδέλτια  στο Μιλγουόκι. Σύμφωνα με το καταστατικό της Πολιτείας που υπογράφηκε  και  από τον Walker, η καταμέτρηση των ψήφων είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση διαχωρισμού του αντιπάλου όχι περισσότερο από το ένα τοις εκατό των ψήφων  και Walker ( από πολλές απόψεις χάρη σε αυτά τα μυστηριωδώς ακυρωμένα δελτία) έμεινε πίσω από τονΔημοκρατικό 1,2%[5].
Άντε τώρα να αποδείξει το γεγονός της απάτης ακόμη και αν έλαβε χώρα.

Και δεν μιλάμε για τις μαύρες δημόσιες σχέσεις, οι  οποίες  συνοδευόνταν  μαζικά από σχεδόν όλους τους εκλογικούς αγώνες κατά τις εκλογές, στην εκστρατεία ψευδών κατηγοριών και τις άνισες συνθήκες των υποψηφίων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίες, όπως και το 2016, ευνοούσαν κυρίως τους Δημοκρατικούς. Αρκεί να υπενθυμίσουμε, για παράδειγμα, την υστερία που έθεσαν τα κύρια μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τη φερόμενη παράνομη χρήση από τον Donald Trump των προσωπικών δεδομένων των  μελών των  κοινωνικών δικτύων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι Δημοκρατικοί σε όλη την  εκστρατεία του  2018 χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους της πολιτικής στόχευσης συγκεκριμένων ομάδων [6] ψηφοφόρων μέσω των κοινωνικών δικτύων -και όλα  τα τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης το αντιλήφθηκαν αυτό ως φυσιολογικό, δεν έφεραν καμιά ενόχληση  και, ακόμη και με σεβασμό, να θεωρήσουν  τις μεθόδους  αυτές ως «στημένες».

Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι όλη η εκστρατεία του 2018 μετατράπηκε από το Αμερικανικό  φιλελεύθερο κατεστημένο ως ένα «δημοψήφισμα κατά του Trump, «ήταν μια  από τις  πιο βρώμικες στην πρόσφατη ιστορία των Αμερικανικών εκλογών.

Αλλά αυτό που είναι χαρακτηριστικό: δεν ακούμε τις αγανακτισμένοι φωνές των διεθνών παρατηρητών, επειδή δεν επιτρέπεται καθόλου στις εκλογές των ΗΠΑ. Δεν βλέπουμε θυμωμένες δηλώσεις από πρεσβείες ξένων δυνάμεων. Δεν παρατηρούμε καμία αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ευρώπης. Επειδή είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί η Δημοκρατική επιλογή στη χώρα που είναι ο ηγέτης του δημοκρατικού κόσμου.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061962869376540672
  2. https://edition.cnn.com/videos/politics/2018/11/13/arizona-senate-race-kyrsten-sinema-wins-martha-mcsally-concedes-ac360-vpx.cnn
  3. https://apnews.com/fb011f39af3b40518b572c8cce6e906c
  4. https://apnews.com/fb011f39af3b40518b572c8cce6e906c
  5. https://www.cbsnews.com/news/scott-walker-narrowly-loses-wisconsin-governors-race-and-he-cant-ask-for-a-recount-because-of-a-law-he-put-in-place/
  6. https://www.ft.com/content/c3f9ae5c-dc52-11e8-9f04-38d397e6661c
https://ria.ru
tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter