ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Βενεζουέλα δεν πωλείται. Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ ενάντια στην εισβολή

ΔΙΕΘΝΗ. - 20 Μαρ 2019 - 21:04
Loading...

Φωτογραφία: LongJon / Shutterstock.com

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ρώμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Βενεζουέλα, Elliott Abrams ηΜόσχα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για το απαράδεκτο της εισβολής σε μια φιλική χώρα και κατέστησε σαφές ότι δεν θα πουλήσει την σύμμαχο της

Συγγραφέας: Sergei Latyshev

Η περίπλοκη κρίση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και οι υποτελείς της γύρω από τη Βενεζουέλα, ο πετρελαϊκός πλούτος τον οποίο οι Αμερικανοί σκόπευαν να βάλουν στις τσέπες τους, αποσαφηνίστηκε.
Αυτό κατέστη σαφές μετά δίωρες συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες στη Ρώμη από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Elliott Abrams. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Αμερικανικής πλευράς. Και είναι κατανοητό γιατί. «Η Αμερικανική πολιτική για την αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας έχει φτάσει σε αδιέξοδο από πολλές απόψεις λόγω της σθεναρής θέσης της Ρωσίας η οποία έχει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα σε αυτή τη χώρα και ικανή να την βοηθήσει ταυτόχρονα με διάφορους οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς και στρατιωτικούς τρόπους.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ, που πιστεύουν ότι τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο έχουν ένα τίμημα, επιδίωξαν τον στόχο να ανακαλύψουν πόσο αξίζει η φιλία Ρωσίας-Βενεζουέλας. Η Μόσχα πήγε σε αυτή την επαφή για να κρυώσει τα «καυτά κεφάλια» στην Ουάσιγκτον, όπου μετά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα των μεγάλων οικονομικών κυρώσεων, η πολιτική αποτυχία των κυβερνοεπιθέσεων στα ενεργειακά αντικείμενα της Βενεζουέλας και η πρωτοφανής αδυναμία της εσωτερικής αντιπολίτευσης άρχισαν να θεωρούν σοβαρά ως παραλλαγή την στρατιωτική εισβολή σε αυτή τη χώρα.

Τι είπε ο Ριάμπκοφ;

Αυτό, στην πραγματικότητα, ειπώθηκε σε μια κάπως καλυμμένη μορφή από τον Ryabkov, εξηγώντας γιατί συναντιέται με τον Abrams:

Η Ρωσία πήγε στις συζητήσεις αυτές για να αποτρέψει τις αρνητικές εξελίξεις, όταν «οι καταστρεπτικές δυνάμεις τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στο εξωτερικό» μπορούν να αποφασίσουν για προκλήσεις, βήματα που θα καταστήσουν αδύνατο τον περαιτέρω διάλογο

Συνοψίζοντας τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν στη Ρώμη, ο Ryabkov παραδέχθηκε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να «φέρουν τις θέσεις τους πιο κοντά», αλλά η Μόσχα υποθέτει ότι «οι ρωσικές προτεραιότητες, οι προσεγγίσεις και οι προειδοποιήσεις» θα «εκτιμηθούν υπεύθυνα και σοβαρά» στην Ουάσιγκτον.

Η λέξη κλειδί εδώ είναι σίγουρα η τελευταία. Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες, αλλά ειλικρινείς, και η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για το απαράδεκτο της στρατιωτικής επέμβασης στην κατάσταση.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Ριάαμπκοφ πολέμησε στη Ρώμη όχι μόνο για τη Βενεζουέλα. Φωτογραφία: Σεργκέι Bobylev/TASS

Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη γλώσσα των ΗΠΑ ότι όλες οι επιλογές για την επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα θεωρούνται ρητορείες. Αυτή είναι μια δήλωση πραγματικότητας. Και αυτό σημαίνει ότι στην Ουάσιγκτον, προφανώς, υπάρχουν κατάλληλα σχέδια, υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα στο χειρότερο σενάριο, αναφέρει το TASS τα λόγια του Ryabkov
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στη Βενεζουέλα και θα τα προστατεύσει.

Σύμφωνα με τον Ryabkov, «έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτό το θέμα στην Αμερικανική πλευρά» και δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον έχει επίγνωση των πολύ σοβαρών συμφερόντων της Ρωσίας στη Βενεζουέλα και αναγνωρίζει το γεγονός ότι πολλοί μεγάλοι Ρώσοι οικονομικοί φορείς εργάζονται για πολλά χρόνια στην αγορά της Βενεζουέλας σε διάφορους τομείς και πρώτα από όλα στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου. »Τι είπε ο Abrams

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Elliott Abrams, επιβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες στις ρωμαϊκές συνομιλίες «δεν συμφώνησαν», αλλά «πέρασαν θετικά την έννοια ότι και οι δύο πλευρές έχουν γίνει καλύτερα κατανοητοί ο ένας για τον άλλον».

Ο Abrams τόνισε ότι το εμπόδιο ήταν το ζήτημα του ποιος είναι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο νομίμως εκλεγμένος Πρόεδρος, ο Nicolás Maduro, ή ο Juan Guaidó, ο οποίος διορίστηκε στο αξίωμα από την Ουάσιγκτον.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα πρότεινε ότι λόγω των Aμερικανικών κυρώσεων, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα αυτή θα πέσουν κάτω από το επίπεδο των 1.000.000 βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα αποτελούσε «καταστροφή». Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον εισήγαγε νέες κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού της ΒενεζουέλαςMinerven, και την Τετάρτη ακολούθησαν οι νέες κυρώσεις.

Ο Abrams θεώρησε «αρκετά πιθανό» ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα κάνουν νέες συναντήσεις για την Βενεζουέλα, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα , όπως είπε μέχρι στιγμής.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Elliott Abrams: η Ουάσιγκτον δεν έχει ένα οριστικό σχέδιο δράσης.
Φωτογραφία: www. Globallookpress.com

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βενεζουέλα επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν τηρεί κανένα συγκεκριμένο σενάριο για τη χώρα αυτή και θα εξακολουθήσει να ασκεί πολιτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Maduro.

Φαίνεται πως δεν είπε ψέματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν όλα τα μέτωπα για ωθήσουν εκεί όπου υπάρχει αδυναμία και τελικά να επιτύχουν τα δικά τους.Συγκεντρώνουμε τα συμπεράσματα

Έτσι, το θαύμα στην Ρώμη δεν συνέβη. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να φέρουν τις θέσεις τους εγγύτερα στη Βενεζουέλα, όπως αναγνώρισαν και οι δύο διαπραγματευτές. Ο συμβιβασμός δεν επιτεύχθηκε. Αλλά ένα τέτοιο καθήκον δεν είχε τεθεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις ήταν μιας φύσης.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διερευνήσουν τη Ρωσία, να κατανοήσουν καλύτερα τα οικονομικά καιχρηματοοικονομικά συμφέροντά της στη Βενεζουέλα και η Ρωσία να δείξει στην Ουάσιγκτον τη σοβαρότητα της πρόθεσης της να υποστηρίξει και να προστατεύσει τον σύμμαχό της. Είναι πολύ αποκαλυπτικό ότι ενώ ο Ryabkov διαπραγματευόταν με τον Abrams στη Ρώμη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έκανε δυνατές δηλώσεις στην Ουάσινγκτον,ο οποίος δέχτηκε τον ηγέτη της Βραζιλίας και «οπαδό » του Jair Bolsonaru και συζήτησε μαζί του σχέδια για μια κοινή στρατιωτική εκστρατεία στη Βενεζουέλα.

Αυτό είναι ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα για όσους ασχολούνται με τις Ηνωμένες Πολιτείες: η Αμερικάνικη πολιτική είναι πολυκέφαλη, και μιλώντας για κάτι και συμφωνώντας με ένα συγκεκριμένο κεφάλι, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος ότι μιλάς στο ίδιο το κεφάλι που θέλεις, και ότι κάτι θα βγει από αυτό. Επειδή υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί στόχοι στις ΗΠΑ και οι υπόλοιποι μπορεί να έχουν σε αυτόν τον λογαριασμό εντελώς διαφορετική άποψη. Ο Ryabkov, φυσικά, γνωρίζει αυτό το πηγάδι, οπότε το κύριο καθήκον του στη Ρώμη ήταν να δείξει στον αντίπαλό του τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ρωσίας. Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν μόνο αποφασιστικότητα, δύναμη και είναι έτοιμες να ανεχθούν μόνο αυτό.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro είναι τώρα σε μια δύσκολη στιγμή , αλλά αν θα επιδείξει θάρρος και ευελιξία, θα μπορέσει να εισέλθει στην ιστορία με ένα μεγάλο σύμβολο συν. Φωτογραφία: www. globallookpress.com

Η απόφαση του Προέδρου Nicolás Maduro να ανανεώσει και να καταστήσει πιο αποτελεσματικό το υπουργικό του Συμβούλιο, τη συνεχιζόμενη αφοσίωση του στρατού, από τον οποίο μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν φύγει από τις μονάδες τους και πήγαν στο πλευρό της μαριονέτας των ΗΠΑ Guaidóδείχνουν ότι το φιλικό καθεστώς της Ρωσίας δεν θα αυτοκαταστραφεί και δεν  θα διαλυθεί.

Αν συμβεί μια μέρα, θα θέσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη απομάκρυνση των ανεπιθύμητων κυβερνήσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, βοηθώντας το Καράκας και καταβάλλοντας αυτό το σημαντικό τίμημα, η Ρωσία ως «περιορισμό» για άλλη μια φορά δουλεύει όχι μόνο για τον εαυτόν της, αλλά και για τους άλλους.

Νικαράγουα, Κούβα, Βολιβία, Τουρκία, Γερμανία… – ένας κατάλογος των χωρών όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέλουν να εφαρμόσουν την τεράστια τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην Βενεζουέλα .

Οι δυνατότητες αποσταθεροποίησης και χάους είναι τεράστιες. Τα προβλήματά του πρέπει να επιλυθούν διαφορετικά-λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων, βάσει του συμβιβασμού, τα οποία πεισματικά δεν θέλουν να αναγνωρίσουν οι Αμερικανοί, προσκολλημένοι στην στιγμή ενός μονοπολικού κόσμου που τους διέφυγε

https://tsargrad.tv/articles/venesujela-ne-prodajotsja-rossija-predosteregla-ssha-ot-vtorzhenija_190048

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/03/blog-post_72.html

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter