ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Δύση είναι θυμωμένη με την “αλαζονεία ” του Βλαντιμίρ Πούτιν

ΔΙΕΘΝΗ. - 21 Αυγ 2018 - 16:30
Loading...

Ιβάν Ντανίλοφ, συγγραφέας του blog Crimson Alter
Είναι εκπληκτικό το πόσο διαφορετικά η Γερμανική-Αυστριακή περιοδεία του Ρώσου Προέδρου γίνεται αντιληπτή από τους αντιπάλους και τους κριτικούς του. Ορισμένοι ερμηνεύουν τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωματική αποτυχία, επειδή οι συνεδριάσεις, κατά τη γνώμη τους, “δεν επέφεραν  κανένα επίτευγμα” σε σημαντικά θέματα για τη Ρωσία: κυρώσεις, Ουκρανία, Συρία και άλλα.

Από την άλλη πλευρά, αν κοιτάξετε την αντίδραση των Δυτικών κριτικών της Ρωσίας και του Ρώσου ηγέτη, υπάρχει μια πολύ διαφορετική εικόνα: στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον λυπούνται για  το ότι ο Πούτιν “πραγματοποίησε μια ισχυρή δράση δημοσίων σχέσεων  στην Αυστρία”, και στη συνέχεια μαζί με την Angela Merkel σαφώς έδειξαν  στη Γερμανία ότι το Nord Stream 2 προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο, παρά την αντίσταση της Ουάσινγκτον.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ερμηνεία των γεγονότων που προσφέρονται από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι αναμφίβολα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ισχυρίζονται ότι η επίσκεψη του Πούτιν στην Αυστρία “βλάπτει την Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική” και τονίζουν ότι οι συνομιλίες του Πούτιν και της Μέρκελ “ακούγονται ρεαλιστικές μετά από χρόνια έντασης”.

Η παρουσία του Ρώσου Προέδρου στο γάμο της  Αυστριακής  Υπουργού Εξωτερικών έχει κάνει τόσο πολύ θόρυβο. Κατά κάποιο τρόπο ήταν μια συνέχεια των θετικών δημοσίων σχέσεων , που η Ρωσία έλαβε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου: Εκατομμύρια οπαδοί δεν είδαν ” το τρομερό ολοκληρωτικό  Μόρντορ”, αλλά μια σύγχρονη, φιλική και πολύ πολιτισμένη χώρα. Επειδή τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν  να αγνοήσουν  το γάμο της Karin Knajsl, εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο είδαν τον  χαμογελαστό  και φιλικό Πούτιν, ο οποίος έφερε ένα δώρο για το σαμοβάρι, μια  εικόνα  και την απόδοση της χορωδίας των  Κοζάκων. Αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει με την παράλογη εικόνα του “ψυχρού δολοφόνου της  KGB”, η οποία είναι τόσο δραστήρια και επίμονα χτισμένη  από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, και η  καταστροφή αυτής της τεχνητής φιγούρας  αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Ειδικά η  νοστιμάδα της Αυστριακής επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου δίνεται από το γεγονός ότι ήρθε στο γάμο  της  Υπουργού ,  η οποία έλαβε μέρος  στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της ποσόστωσης των Ευρωσκεπτικιστών  του Αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο  πολλές φορές έχουν κατηγορήσει  για συνεργασία με το  «Κρεμλίνο» και ότι θέλει  να «ταρακουνήσει   την Ευρωπαϊκή Ένωση από το εσωτερικό.»
Σύμφωνα με την κρατική προπαγάνδα των ΗΠΑ, “Πολλοί σχολιαστές γράφουν για την Αυστρία ως τον Δούρειο Ίππο  του Πούτιν στην Ευρώπη. Δεν είναι μυστικό ότι ο Πούτιν στηρίζει τους πολιτικούς που αποσταθεροποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση “.

Ωστόσο, η διπλωματική περιοδεία του Ρώσου Προέδρου προκάλεσε όχι μόνο ένα δέντρο  κριτικής κατά της Αυστριακής κυβέρνησης, που  προκλητικά “παραβίασε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, αλλά έγραψαν και για τον Donald Trump, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι  στην πραγματικότητα βοηθά τον Πούτιν να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το “Radio Svoboda” αναφέρει τα λόγια ενός πολύ αναστατωμένου Γερμανού πολιτικού επιστήμονα Issio Ehrlich: “Οι συνθήκες από την άποψη του Πούτιν δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Υπάρχει προφανής αδυναμία του ΝΑΤΟ και μείωση των Ρωσικών φόβων απέναντι σε αυτόν τον οργανισμό. Ο Donald Trump είναι δυσαρεστημένος με τους συνεργάτες των ΗΠΑ. Και οι εταίροι του ΝΑΤΟ, χωρίς τη συμμετοχή των Αμερικανικών δυνάμεων, δεν έχουν πολλά να κάνουν. Και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις και οι ενέργειες του Trump αποδυναμώνουν επίσης τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, το μεγαλύτερο αντίβαρο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας “.

Οι δημοσιογράφοι του έγκυρου  Αμερικανικού περιοδικού The Atlantic κατηγορούν επίσης τον Trump: «λόγω των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και λόγω της εξωτερικής πολιτικής του, που χτίζεται στην αρχή «της Αμερικής πρώτα», η Μέρκελ και ο Πούτιν αναγκάστηκαν να  εμπλακούν σε δύσκολη συνεργασία σε ορισμένα θέματα “. Είναι εντυπωσιακό, από τον τρόπο, πόσο είναι  “Αμερικανο κεντρική ” η  άποψη του κόσμου σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης: φαίνεται πραγματικά σε αυτούς ότι σχεδόν όλα τα διεθνή σχεδιαγράμματα καθορίζονται από την πολιτική του Λευκού Οίκου, και αγνοούν εντελώς το ιστορικό, οικονομικό  και Πολιτικό πλαίσιο. Επιπλέον, όταν οι Ρωσόφοβοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν  την πολιτική ανικανότητα συγκεκριμένων Ευρωπαίων πολιτικών, συνήθως συνεπάγονται την απροθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να βλάψουν τον εαυτό τους, τις χώρες τους και την Ευρωπαϊκή οικονομία συμμετέχοντας στην επόμενη  αντιρωσική περιπέτεια  που θα  εφευρεθεί   από την  Ουάσινγκτον, το Λονδίνο ή τη Βαρσοβία.

Την  Αυστριακή κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση να συγχωρήσουν για  την απροθυμία της να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, παρά τη γενική υστερία στο πλαίσιο της “υπόθεσης Skripal”. Την  Angela Merkel, αντίστοιχα, δεν μπορούν  να συγχωρήσουν για  το γεγονός ότι υποστηρίζει το “Nord Stream-2”, παρά τις κλήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων “να κάνει το σωστό και να ακυρώσει το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου” και τις απειλές των  ΗΠΑ  για τους συμμετέχοντες στο  Πρόγραμμα του  Ρωσικού αερίου.

Κάθε φορά που ο Ρώσος Πρόεδρος δίνει μια διπλωματική  παρουσίαση Μάστερ, πολλοί στη Δύση αισθάνονται ότι το κάνει ειδικά για να ενοχλήσει τους δυτικούς αντιπάλους του. Αυτή τη φορά, οι δημοσιογράφοι του ίδιου Atlantic  κατηγόρησαν τον  Βλαντιμίρ Πούτιν για αλαζονεία , και την επίσκεψή του στην Αυστρία και τη Γερμανία ονομάστηκε  “Σαββατοκύριακο αλαζονείας  του Πούτιν”, αν και στην πραγματικότητα για  να δει κανείς στην ρεαλιστική και ευγενική προσέγγιση του Ρώσου προέδρου αλαζονεία  μπορεί μόνο να βρεθεί  βαθιά σε σύμπλοκο Αμερικανών  εμπειρογνωμόνων οι οποίοι στην μαζική επιβολή κυρώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θυμούνται τι μοιάζει με μια πραγματική διπλωματία υψηλού επιπέδου. Αν μιλάμε για παρωδία  και διπλωματικό χαστούκι, αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανο-ρωσική θέση για την υποστήριξη της διατήρησης της «Ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας», η οποία ορίστηκε  για της συνομιλίες του  Πούτιν και της  Μέρκελ  όντως γίνεται  αντιληπτό από την πλευρά των ΗΠΑ, ως επίδειξη αλαζονείας και ασυγχώρητη ανυπακοή. Αλλά η Ουάσιγκτον δύσκολα θα μπορέσει να επηρεάσει κάπως τη ΡωσοΓερμανική θέση.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα των συνομιλιών στο κάστρο Mezeberg εξέφρασε ο Γραμματέας τύπου του Ρώσου Προέδρου.
“Το θέμα  (της πτυχής των πιθανών κυρώσεων των ΗΠΑ για το Nord Stream-2 ) εξετάστηκε αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μια κατανόηση ότι, φυσικά, το έργο είναι απολύτως εμπορικά κερδοφόρο, ανταγωνιστικό και έτσι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία από πιθανές επιθέσεις, μη ανταγωνιστικές επιθέσεις από τρίτα μέρη, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η  ολοκλήρωση αυτού του έργου», δήλωσε ο Peskov στους δημοσιογράφους.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν την παραμονή της συνεδρίασης των δύο ηγετών από την Αμερικανική επιχειρηματική  δημοσίευση του περιοδικού  Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι η ανάπτυξη των κυρώσεων κατά του “Nord Stream-2” είναι στο τέλος Έχουν απομείνει λίγες εβδομάδες πριν από το τέλος της διαδικασίας, αν και η απόφαση για επιβολή κυρώσεων δεν μπορεί να αποκαλείται “αναπόφευκτη”. Ωστόσο, μια δεξαμενή πίσσας ήταν αναμεμειγμένη με το βαρέλι που περιείχε  αντι-ρωσικό μέλι: Οι Ευρωπαϊκές πηγές ενημέρωσαν  τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι τα χρήματα για το  “Nord Stream 2” έχουν  ήδη διατεθεί και οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν  τίποτα.

Σε γενικές γραμμές, η Μέρκελ και ο Πούτιν υπέδειξαν απλά στους Αμερικανούς γερουσιαστές, τους βουλευτές  και τα μέλη της ομάδας της εξωτερικής πολιτικής του Trump  μια δυσάρεστη προοπτική: η Ρωσία και η Γερμανία θα προστατεύσουν το σχέδιο από τις κυρώσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστούν καθυστερημένα.

Ωστόσο, αν το Ρωσόφοβο τμήμα της Αμερικανικής ελίτ θέλει να τρέξει τελικά τις  κυρώσεις  πίσω από την αμαξοστοιχία της ιστορίας  που αναχωρεί , δεν πρέπει να ενοχλήσει: θα είναι ειλικρινά έκπληκτοι τότε, όσο οι αδικαιολόγητες ενέργειές τους βοηθούν τη ρωσική διπλωματία.

© RIA Novosti / Sergey Guneev

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην κατοικία της κυβέρνησης της Γερμανίας Mezeberg. 18 Αυγούστου 2018

https://ria.ru

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter