ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η θηλιά…και τα «μεγάλα κόλπα» των «εταίρων μας‏

ΑΠΟΨΕΙΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΔΕΜΟΣ. - 21 Ιαν 2016 - 11:04
Loading...

«Απλώσου μέχρι εκεί που φθάνει το χέρι σου» έλεγαν οι πατεράδες μας και βεβαίως η λαϊκή ρήση είχε οικονομικό παρανομαστή.

Στην δεκαετία του 1990 οι τραπεζίτες αντελήφθησαν ότι υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» στην Ελλάδα αφού οι χορηγήσεις των Τραπεζών (δάνεια) προς τους ιδιώτες ήσαν πενιχρές. Και έτσι ξεκίνησε η βροχή δανείων και πιστωτικών καρτών αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα ως παχιά αγελάδα (και όχι γάτα) την οποία μπορούσαν να αρμέξουν και να αποκομίσουν υπερκέρδη.

Ενδεικτικό της πιστωτικής επίθεσης των τραπεζών προς τους ιδιώτες, ο αριθμός των 1,9 εκατομμυρίων καρτών που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1999.

Παράλληλα είχε ξεκινήσει από 1982 ο υπερδανεισμός της χώρας το οποίο «άρχισε να διογκώνεται από το 1982 και ξεπέρασε τα 31000 δισ. δρχ. και τα τοκοχρεολύσια τα 7.100 δισ. δρχ., ενώ τα έσοδα του προϋπολογι­σμού ήταν 8.200 δισ. δρχ.» (Ξεν. Ζολώτας)Έτσι λοιπόν στήθηκε η θηλιά γύρω από την Ελλάδα με τα χρηματοκιβώτια των Τραπεζών να ξεχειλίζουν από υπερκέρδη. Ενδεικτικό είναι ότι το 2007 το σύνολο των Τραπεζών κατέγραψαν κέρδη μαμούθ ύψους 5,7 δις ευρώ (όσο η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση), ενώ, το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου κατέγραψαν κέρδη 1,5 δις ευρώ!

Ωστόσο υπάρχει και άλλο μεγαλύτερο παράδοξο. Στην Ελλάδα μεσούσης της κρίσης και της φτωχοποίησης εν έτει 2013 και μόνον για το πρώτο εξάμηνο Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank κατέγραψαν κέρδη 6,6 δις ευρώ!!! Τα οποία βεβαίως «εξαφανίστηκαν» Με τα «εύκολα» δάνεια να κοκκινίζουν οι Τράπεζες προέβαλαν αίτημα ανακεφαλαιοποίησης.

Έτσι το 2012 το κατά τα άλλα αφερέγγυο Ελληνικό κράτος υπό την ανοχή της τότε κυβέρνησης δανείστηκε 41 δις ευρώ από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους τα οποία  μεταφέρθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο «franchise» του: Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSH) το οποίο προώθησε ποσό 40δις ευρώ στις Ελληνικές Τράπεζες  έναντι ισόποσων  μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου. Έτσι λοιπόν αυξήθηκε η Χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Το «μεγάλο κόλπο» ήλθε λίγους μήνες αργότερα. Το Φθινόπωρο του 2013 …με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Δ.Ν.Τ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τρόϊκα) οι μετοχές τις οποίες είχε λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης  προσεφέρθηκαν στους υποψήφιους επενδυτές με κολοσσιαία έκπτωση 80% στις τιμές των μετοχών ζημιώνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες που είχαν συνεισφέρει στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών. Φυσικά δικαίωμα αγοράς των μετοχών είχε κυρίως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή  δανειστήκαμε από το Τ.Χ.Σ 40 δις ευρώ έναντι τραπεζικών μετοχών, τις οποίες επαναγόρασε μετά από λίγους  μήνες έναντι μόλις 8 δις ευρώ. Δηλαδή έχασαν οι τράπεζες και οι Έλληνες φορολογούμενοι 32 δις ευρώ και εξακολουθούμε να χρωστάμε τα 40 δις ευρώ της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης.

Μάλιστα η «τρόϊκα» υποχρεώνει την Ελλάδα να ψηφίσει νόμο με τον οποίο να απαλλάσσονται από κάθε ποινική δίωξη τα μέλη του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την συμμετοχή τους στο παραπάνω «μεγάλο κόλπο».

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Black Rock διαπιστώνει ότι λόγω του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων  οι τράπεζες χρειάζονται και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το ΔΝΤ διαρρέει ότι απαιτούνται άλλα  15 δις ευρώ. Εν τω μεταξύ μέχρι το τέλος του 2014 η χώρα δανείζεται άλλα 22 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.

Και έτσι φθάσαμε στην Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση  η οποία με την αγαστή συνεργασία της σημερινής κυβέρνησης «φόρτωσε» τους  Έλληνες φορολογούμενους με ακόμη 6 δις ευρώ ενώ οι μετοχές των τραπεζών κατρακύλησαν τόσο ώστε να γίνουν ελκυστικές για ταhedge funds και τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν το 74% των κεφαλαίων των  ελληνικών τραπεζών αντί του ευτελούς ποσού των 5,1 δις ευρώ.

Ωστόσο τα παραπάνω δεν  αρκούσαν για να σφίξουν την θηλιά στον λαιμό της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση υποχωρεί στις απαιτήσεις των «εταίρων» και αφ’ ενός εκχωρεί τα επιχειρηματικά, αγροτικά  και ιδιωτικά δάνεια σε «σαρκοβόρα» funds και αφετέρου προωθεί ένα  κακέκτυπο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ανατρέπει την κοινωνική συνοχή και στοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και τους αγρότες. Στόχος των «εταίρων μας» δεν είναι άλλος από την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των αγροτών δημιουργώντας ένα τεράστιο επιχειρηματικό και παραγωγικό κενό, το οποίο φυσικά θα έλθουν να καλύψουν πολυεθνικοί ή/και πανευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί και παραγωγικοί όμιλοι.

Και βεβαίως αναμένεται και το νέο Shock και Δέος κατά την προσφιλή τακτική της εξωτερικής και εσωτερικής τρόϊκας με την μείωση συντάξεων το 2016 και την μείωση μισθών το 2017 παρά τις συνήθεις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου των κυβερνώντων. Πρακτική αντίστοιχη του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα που μετετράπη σε εφιαλτικό ΝΑΙ!.

Αν δεχθούμε και τον χθεσινό ισχυρισμό του Γ. Βαρουφάκη ότι με «παρέμβαση» της Γερμανίας ακυρώθηκαν οι συμφωνίες για άμεσες επενδύσεις και για κρατικό δάνειο που είχε συνάψει η Ελληνική Κυβέρνηση  με  την Κίνα, το 2015, τότε γίνεται περισσότερο εμφανές ότι υπάρχει σχέδιο εναντίον της χώρας

Και η θηλιά σφίγγει μέχρι στραγγαλισμού της χώρας και των πολιτών με την ανοχή η/και την  συνεργασία των «λαοπρόβλητων» εκάστοτε ταγών της.

Ιωάννης Δέμος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter