Η Κίνα εργάζεται πάνω στο Project Guanlan που στοχεύει στη κατασκευή ενός δορυφόρου που θα μπορεί να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια με τη βοήθεια πανίσχυρου συστήματος λέιζερ.
Σύμφωνα με την South China Morning Post, ο δορυφόρος θα μπορεί να «δει» υποβρύχια σε βάθος έως 500 μέτρα, όντας ουσιαστικά ένα ραντάρ-λέιζερ (LIDAR).
Ενώ το φως σκοτεινιάζει 1.000 φορές πιο γρήγορα στο νερό από ό, τι στην ατμόσφαιρα και ο ήλιος δεν μπορεί να διεισδύσει περισσότερο από 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, μια ισχυρή τεχνητή ακτίνα λέιζερ μπορεί να είναι 1 δις φορές φωτεινότερη από τον ήλιο.
Όταν μια δέσμη λέιζερ χτυπά ένα υποβρύχιο, μέρος των παλμών θα επιστρέφει στη πηγή και θα αναλύονται από υπολογιστή για να προσδιοριστεί η θέση του στόχου, η ταχύτητα και το τρισδιάστατο σχήμα του.
Αλλά στην πραγματική ζωή, η τεχνολογία LIDAR μπορεί να επηρεαστεί από τους περιορισμούς ισχύος της συσκευής, καθώς και από σύννεφα, ομίχλη, θολά νερά, ακόμη και θαλάσσια ζωή, όπως ψάρια και φάλαινες.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πειράματα με ανάλογη τεχνολογία που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση πέτυχαν μέγιστα βάθη ανίχνευσης μικρότερα των 100 μέτρων.
Οι δυνατότητες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ στα πλαίσια έρευνας που χρηματοδοτείται από την NASA και την DARPA. Μια συσκευή που αναπτύχθηκε από την DARPA, για παράδειγμα, τοποθετήθηκε σε αεροπλάνο και πέτυχε αξιόπιστα αποτελέσματα σε βάθος 200 μέτρων, εντοπίζοντας στόχους τόσο μικρούς όσο θαλάσσιες νάρκες.






