ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Κίνα και η Γερμανία ενώνονται ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νέα τροπή του εμπορικού πολέμου

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Ιούλ 2018 - 23:00
Loading...

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Φωτογραφία αρχείου
Μόσχα, 12 Ιουλίου RIA Novosti, Ιγκόρ Gashkov.  Στο Πεκίνο, βασίζονται  σε κοινή δήλωση  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζει την οικονομική πολιτική  του Trump.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εγγράφου ο πρωθυπουργός   Li Keqiang επισκέφθηκε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Γερμανίας, όπου υπογράφηκαν συμφωνίες για 23.000.000.000  στο

Βερολίνο, η Κίνα υποσχέθηκε να διευκολύνει την πρόσβαση στην εγχώρια αγορά στους Ευρωπαίους  επενδυτές.

Η Ευρώπη κοιτάζει ανατολικά

Η Κίνα και η Γερμανία μοιράζονται το γεγονός ότι και τα δύο κράτη  περισσότερο εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από ότι εισάγουν   από εκεί. Ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη να εξαλειφθούν οι εμπορικές ανισορροπίες, και ο Λευκός οίκος εισήγαγε τελικά τους δασμούς παρεμπόδισης. Ως αποτέλεσμα, μόνο στην  Κίνα θα λείψουν  34.000.000.000 δολάρια.

© AP Photo / MTI / Tamas Kovacs

Ο Πρωθυπουργός  του Κρατικού Συμβουλίου της ΛΔΚ   Li Keqiang    μιλά  στη σύνοδο κορυφής “16 + 1” στη Βουδαπέστη. 27 Νοεμβρίου 2017

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Πεκίνο έχει επενδύσει  ενεργά στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης και απολαμβάνει την υποστήριξη των τοπικών αρχών. Τώρα είναι απαραίτητο να λιώσει ο πάγος στις σχέσεις με τη Δυτική Ευρώπη, όπου πολλοί είναι δύσπιστοι απέναντι στην Κίνα, υποψιάζονται  την πρόθεση της  να αγοράσει στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διπλωματικό ταξίδι του Li Keqiang διευκόλυνε την προσέγγιση των χωρών που έχουν πληγεί από την πολιτική του Trump.  Ακολούθησαν μερικές  κοινές φιλικές χειρονομίες. “Θα μειώσουμε τους δασμούς για την εισαγωγή αγαθών στην Κίνα”, δήλωσε ο  Li Keqiang  μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Σόφιας. “Οι κυρώσεις  κατά της Κίνας βλάπτουν  επίσης τη Γερμανική επιχείρηση”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Το Πεκίνο ψάχνει για ένα φίλο
Μετά την μετακίνηση της Ουάσινγκτον σε μέτρα προστατευτισμού, η Κίνα στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια. Το Πεκίνο προσπαθεί να αποδείξει: όχι μόνο ότι η  τακτική Συμμαχία είναι εφικτή, αλλά κάτι πιο σοβαρό. Όταν οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, η ΛΔΚ ενέτεινε την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε αυτό το θέμα, οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι ολοκλήρωσαν  την ομοφωνία τους.

© REUTERS / Hannibal Hanschke

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 19 Ιουνίου 2018

Η άποψη τους για το  εμπόριο είναι κοντά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής
του Πρωθυπουργού  Li στο Βερολίνο εξέφρασαν κοινές απόψεις
— τόσο οι Κινέζοι όσο και οι  Ευρωπαίοι: «Το ελεύθερο εμπόριο είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές και για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία». Η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε μαζί του: «θέλουμε να υπερασπιστούμε το σύστημα των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μαζί».

Και ο τρίτος παράγοντας σύγκλισης: Η στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παλαιότερα, τα μέσα ενημέρωσης έμαθαν ότι ο Trump πρόσφερε στον  Γάλλο  ηγέτη Εμμανουήλ Macron  να βγάλει  τη χώρα έξω από την ΕΕ και σε αντάλλαγμα θα είχε πιο  πλεονεκτικές ρυθμίσεις με τις ΗΠΑ. Στο Πεκίνο εξέφρασαν την πολιτική υποστήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο. Η Κίνα ελπίζει ότι η ΕΕ θα είναι ένας “ενιαίος και ευημερούντας εταίρος” διότι ωφελεί και τις δύο πλευρές.

Δεν συμφωνούν όλοι να είναι φίλοι με την Κίνα
Αλλά δεν είναι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμοι να επεκτείνουν το χέρι τους στην Κίνα. Υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν την καλή θέληση του Πεκίνου.

“Στη Γερμανία, υπάρχει ο φόβος ότι η Κίνα, με τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της, θα αγοράσει στρατηγικά σημαντικά οικονομικά αντικείμενα. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στην ΕΕ: τα πραγματικά πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία πωλούνται μόνο στους Ευρωπαίους. Το Πεκίνο το αισθάνεται και προσπαθεί να ελιχτεί. Μπαίνει  από την κερκόπορτα, επενδύει σε προβληματικές χώρες στα ανατολικά της ΕΕ. Εκεί, οι ελίτ έχουν τόσο ανάγκη από χρήματα που τα δέχονται χωρίς  περιστροφές
Αλλά στο Βερολίνο τα πάντα είναι διαφορετικά, “-εξήγησε στο RIA Novosti ο Γερμανός  πολιτικός επιστήμονας Αλέξανδρος Rahr.

© RIA Novosti / Μιχαήλ Κλυνμενέφ

Ο Αλέξανδρος Rahr
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του κέντρου πολιτικών τεχνολογιών Αλεξέι Makarkin, η Γερμανία και η ΛΔΚ αλληλοσυμπληρώνονται οικονομικά, αλλά είναι πολύ μακριά πολιτικά και διανοητικά. “Η Κίνα επικεντρώνεται στην παραγωγή της μαζικής παραγωγής, ενώ η  Γερμανία-σε προϊόντα  υψηλής κλάσης, αλλά και οι δυο κατασκευάζουν υλικά. Υπό αυτή την έννοια ενδιαφέρονται για την συνεργασία.
Και οι δύο χώρες έχουν επειγόντως ανάγκη να διατηρήσουν ένα καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών. Ωστόσο, οι προοπτικές για πολιτική σύγκλιση είναι ασαφείς “, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας. Κατά τη γνώμη του, για την Κίνα και την  Γερμανία είναι μπροστά τους η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσω  των δομών του ΠΟΕ.

Αλλά στο Πεκίνο δεν χάνουν την ελπίδα για τη βοήθεια της Ευρώπης. Η Σινο-Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής αφιερωμένη στην πολιτική και οικονομική συνεργασία ορίστηκε  στις 16-17 Ιουλίου. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται μια σημαντική δήλωση, η οποία θα εκφράζει την κοινή γνώμη των συμμετεχόντων και το όραμά τους για το μέλλον.

https://ria.ru/

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter