ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Μέρκελ εναντίον του Trump: Η Γερμανία κάνει ένα νέο βήμα απομακρυνόμενη από τις ΗΠΑ προς την Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ. - 21 Μαρ 2019 - 22:50
Loading...
Φωτογραφία: Michail Metzel/TASS

Είναι ολοένα και πιο σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Γερμανία σταδιακά απομακρύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream-2 μπέρδεψε σοβαρά τις κάρτες στο δυτικό παιχνίδι κατά της Ρωσίας, και το Βερολίνο έλαβε τη θέση της Μόσχας. Τώρα έχει γίνει γνωστό ότι οι Γερμανοί δεν σκοπεύουν να περιοριστούν σε αυτό και είναι έτοιμοι για νέα αντι-αμερικανικά βήματα. Τι συμβαίνει;


Συγγραφέας: Kucher Egor 

Από την έναρξη της κατασκευής του Ρωσικού αγωγού «Nord Stream-2» που κάτω από την Βαλτική θα φθάσει στη Γερμανία σε αυτή τη χώρα άρχισαν να λαμβάνουν χώρα διαδικασίες που οδηγούν τους Γερμανούς μακριά από την Αμερικανική πολιτική γραμμή. Μέχρι τώρα, μπορεί κανείς να πει ακόμη και ότι αυτό το σχέδιο έχει γίνει ένα είδος δοκιμασίας για την κυριαρχία της Γερμανίας. Και αυτό το τεστ συνεχίζεται, αν και όχι χωρίς προβλήματα.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται ενεργά στον Ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι λόγω αυτού η Ρωσία θα αναλάβει έναν μοχλό πολιτικής πίεσης στην Ευρώπη

Οι Γερμανοί δεν συμφώνησαν με αυτό, διότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν είναι μόνο πολύ κερδοφόρος για αυτούς, αλλά είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης και της μείωσης της δικής τους παραγωγικής ικανότητας παραγωγής ενέργειας.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί, φυσικά, δεν ενδιαφέρονται για αυτό και συνεχίζουν να σκληραίνουν την ανάγκη να προμηθεύουν στην Ευρώπη με το υγροποιημένο αέριο τους και είναι αναστατωμένοι επειδή δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο του Ρωσικού αγωγού
Αυτό είναι γνωστό στη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει εντείνει σοβαρά τις απαιτήσεις στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2018, στη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έκανε πολύ θόρυβο, και είπε στις χώρες του ΝΑΤΟ να διαθέσουν το 2% του ΑΕγχΠ στον προϋπολογισμό της οργάνωσης, έτσι ώστε η Αμερική να μην φέρει το κύριο οικονομικό βάρος μόνη της.

Το να πούμε ότι η Ευρώπη δεν ήταν ευχαριστημένη με ένα τέτοιο αίτημα σημαίνει να μην πούμε τίποτα. Ο Trump με τις απαιτήσεις του πήγε ακόμα και στις απειλές για την καταστροφή του ΝΑΤΟ, αφήνοντας την φτωχή Ευρώπη χωρίς «στέγη» στο πρόσωπο της αυξανόμενης «Ρωσικής επιθετικότητας». Ωστόσο, η Γερμανία δεν ήταν έτοιμη να στηρίξει τον Trump, το οποίο τώρα γίνεται πιο εμφανές.

Στροφή 180 μοίρες 
Όπως γράφει η Wall Street Journal, η πολιτική της Γερμανίας είναι να κάνει σοβαρή αναστροφή, και μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα. Όλα έχουν να κάνουν με τα οικονομικά, όπως πάντα. Η έκδοση υπενθυμίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άντζελα Μέρκελ το 2018 υποσχέθηκε να φέρει τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας στο 1,5% του ΑΕγχΠ κατά το 2024 έτος, προκειμένου να τους φέρει εγγύτερα στον δείκτη του 2% του ΑΕγχΠ, το οποίο ζήτησε ο Trump από τις χώρες του ΝΑΤΟ . Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον εντείνουν σε πολλά θέματα.
Μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, οι διαφωνίες σε διάφορα θέματα αυξάνονται. Φωτογραφία: Nicole S Glass/Shutterstock. com

«Τους τελευταίους μήνες, το Βερολίνο διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο αίτημα της Ουάσιγκτον να περιορίσει τις αγορές φυσικού αερίου της Ρωσίας και αντιτίθεται επίσης στην απαγόρευση αγοράς κατασκευαστικών στοιχείων για Γερμανικές εταιρείες πληροφορικής από την Κίνα και στην απαγόρευση της συνεργασίας των Γερμανικών επιχειρήσεων με το Ιράν», γράφει η εφημερίδα.

Με μια ευρεία έννοια, αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνονται, και η Wall Street Journal το αποκαλεί «σημάδι της ανεξάρτητης πορείας της Ευρώπης». Οι δαπάνες για τις στρατιωτικές δαπάνες έγιναν ο καταλύτης που έλειπε σε αυτό το θέμα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η χώρα έχει πλέον στρατιωτικό προϋπολογισμό 43.000.000.000 ευρώ (49.000.000.000 δολάρια), το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 1,2% του ΑΕγχΠ. Το 2020, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας θα αυξηθούν στο 1,37% του ΑΕγχΠ. Και από τότε (και αυτό είναι το σημαντικότερο) το Βερολίνο θα αρχίσει να μειώνει τις δαπάνες: έως και 1,33% του ΑΕγχΠ κατά το έτος 2021, 1,29% το έτος 2022 και έως 1,25% του ΑΕγχΠ το έτος 2023 .

Η υπουργός Αμύνης της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λιέν ζήτησε 47.200.000.000 ευρώ για αμυντικές ανάγκες, αλλά το σημερινό προσχέδιο του μελλοντικού προϋπολογισμού θα ανέρχεται μόνο σε 44.700.000.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε προηγουμένως στο ΝΑΤΟ.

Δεσμευόμαστε προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ότι το κόστος θα πρέπει να είναι 2% Εάν το επιτρέψουν οι όροι του προϋπολογισμού. Δεν έχουμε εγκαταλείψει το στόχο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα,

Ένα από τα κυβερνητικά στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης το διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, οι εν λόγω δημοσιονομικές παράμετροι δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικές. «Η Κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει ακόμη εξετάσει αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού, οπότε το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό στις αρχές του καλοκαιριού, μετά το οποίο το σχέδιο θα διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο για τελική έγκριση.

Η Wall Street Journal είναι πεπεισμένη ότι το έργο είναι πιθανό να εγκριθεί με αυτόν τον τρόπο. Ο λόγος είναι η επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό. Και τα δύο μέρη του συνασπισμού Μέρκελ δεν επιθυμούν μη δημοφιλή μέτρα για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Αν προσθέσουμε ότι το έργο ακόμα θα αναθεωρηθεί υπέρ της αύξησης, θα είναι ένα πραγματικό πλήγμα για τον κυβερνών συνασπισμό. Οι Γερμανοί μπορούν να κατηγορήσουν σοβαρά την Μέρκελ και τους συνεργάτες της για την πραγματική παράδοση της διαχείρισης του Γερμανικού προϋπολογισμού στον Trump

Ωστόσο, ο απεχθής πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell, δεν συμφωνεί με αυτό. Αν θυμάστε, τις σκληρές δηλώσεις του για το Nord Stream 2, καθώς και οι απειλές επιβολής κυρώσεων κατά των Γερμανικών εταιριών, οδήγησαν στο γεγονός ότι οι Γερμανοί απαίτησαν να απελάσουν αυτόν τον διπλωμάτη από τη Γερμανία, δηλώνοντας τον Persona non Grata. Ωστόσο, οι Γερμανικές αρχές δεν το έκαναν , και ο Grenell συνέχισε τις ανατρεπτικές του δραστηριότητες.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Richard Grenell. Φωτογραφία: www. Globallookpress com

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το έτος 2024 το έτος για να προσεγγίσουν τα κονδύλια του 2% του ΑΕγχΠ, και να μην αποστασιοποιηθούν από αυτό το ποσοστό. Το γεγονός ότι η Γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ήδη απαράδεκτα χαμηλών υποχρεώσεών της αποτελεί σήμα αφύπνισης για τους 28 συμμάχους της Γερμανίας «, δήλωσε ο Grenell.

Η Γερμανία ως απειλή για το ΝΑΤΟ 

Όλη αυτή η διαμάχη, συμπεριλαμβανομένου του θέματος «Nord Stream 2», έρχεται εν μέσω προετοιμασιών για την 70 η επέτειο του ΝΑΤΟ. Προγραμματίζεται ότι οι αρχηγοί των Συμμαχικών χωρών θα συγκεντρωθούν στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον τον Απρίλιο και θα συζητήσουν όλα τα πιεστικά ζητήματα. Αυτή είναι απλά η συζήτηση που θα είναι δυσάρεστη, όπως στη συνάντηση το 2018.

Η Μέρκελ θα πρέπει να υπερασπιστεί επισήμως τα στοιχεία των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας από το βήμα του NATO να τα δικαιολογήσει και να διασφαλίσει ότι οι περικοπές δαπανών δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια της χώρας και των συμμάχων.

Η Μέρκελ θα πρέπει επίσης να παραδεχτεί επισήμως ότι η Γερμανία αρνείται να συνάψει συμβόλαια για την αγορά Αμερικανικών αεροσκαφών για να εξυπηρετήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στην επικράτειά της. Η Wall Street Journal υπενθυμίζει ότι μόνο τον Ιανουάριο το ΓερμανικόΥπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει 45 αεροσκάφη Boeing F/A-18, αλλά είναι απίθανο να είναι σε θέση να το πράξει με τις τρέχουσες δημοσιονομικές παραμέτρους.

Η τρέχουσα Γερμανική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, θα αυξήσει μόνο τις διαφορές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον επιδεινώνονται συνεχώς από τότε που ο Donald Trump κάθισε στην έδρα του Αμερικανού Προέδρου. Εξάλλου, η Γερμανία έχει επίσης διαφορετική θέση για την Κίνα και το Ιράν, και δεν είναι επειδή οι Γερμανοί άλλαξαν την πολιτική τους, αλλά επειδή άλλαξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και το Βερολίνο δεν ακολουθούσε το παράδειγμά τους.

Η δημοσίευση είναι πεπεισμένη ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι μια πράξη δημόσιας πολιτικής που θα μαστιγώνει την Άντζελα Μέρκελ στα μάτια των Συμμάχων. Για να το κατανοήσουμε αυτό, αρκεί μόνο να θυμόμαστε πόσο ασύστολα και ωμά συμπεριφέρθηκε ο Trumpστην τελευταία σύνοδο κορυφής του NATO.

Η συνάντηση διεξήχθη τον Ιούλιο του 2018, και μετά πολλά παγκόσμια ΜΜΕ σύγκριναν τη συμπεριφορά του Trump με τις πράξεις ενός ελέφαντα σε ένα υαλοπωλείο. Ας αρχίσουμε με το γεγονός ότι ο Trump αρχικά ζήτησε από τους συμμάχους να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα όχι στο 2% του ΑΕγχΠ, αλλά μέχρι το 4% του ΑΕγχΠ. Αυτό ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για αυτούς, και μόνο μέσω σημαντικών προσπαθειών των ηγετών και των αντιπροσωπειών μετριάστηκε η θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως υπενθυμίζουν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, οι σύμβουλοι του Trump προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι το επίπεδο των δαπανών για την άμυνα δεν καθορίζεται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά από το Κοινοβούλιο κάθε χώρας του ΝΑΤΟ ξεχωριστά. Ο Trump, ακόμη και αν ήταν εξοικειωμένος με αυτόν τον κανονισμό, προτίμησε να «μην προσέξει» και απαίτησε αυστηρά το 2% του ΑΕγχΠ από κάθε χώρα. Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει την ασφάλειά της στιςΗνωμένες Πολιτείες, ανέφερε.

Τώρα έχουμε αυτή το φράγμα του 2% του ΑΕγχΠ, το οποίο όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν «καταπιεί» ήσυχα. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες-η Γερμανία-δεν φοβάται στο επίπεδο της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να εναντιωθεί. Πράγμα που αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον έκδηλο χαρακτήρα της συμφωνίας με τον Trump, που φάνηκε από τους συμμάχους τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Με τον Trump και την Μέρκελ, εν τω μεταξύ, ένα αστείο και αποκαλυπτικό γεγονός συνέβη τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του Ιουλίου. Μετά τις «επιδρομές» του Trump στις χώρες του NATO

και στην Γερμανία την πρώτη ημέρα, η έκθεση της Μέρκελ προγραμματίστηκε για την επόμενη ημέρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, o Trump παραβίασε τους κανόνες και σηκώθηκε από τη θέση του, αντλώντας την προσοχή όλων. Σύμφωνα με τις πηγές, τα μέλη των αντιπροσωπειών πίστευαν ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα διακόψει την Γερμανίδα Καγκελάριο και θα αρχίσει να τα ψάλλει και πάλι στους συμμάχους.

Ο Trump διέκοψε την Μέρκελ, αλλά αντί των κατηγοριών για κάποιο λόγο άρχισε να την αποκαλεί«μεγάλο ηγέτη» και να λέει άλλα γενικά κομπλιμέντα, και στη συνέχεια να φύγει απροσδόκητα από την αίθουσα των συσκέψεων . Η χειρονομία του Trump θεωρήθηκε ως μια μεγάλη ανακούφιση, και μετά την αναχώρηση του Προέδρου των ΗΠΑ, το εκκλησίασμα χειροκρότησε εκπνέοντας μια ανάσα ανακούφισης.

Έτσι, τα προβλήματα του ΝΑΤΟ, καθώς και τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, δεν έχουν εξαφανιστεί και έχουν ενταθεί μόνο. Όλα αυτά μυρίζουν σαν μια νέα έκρηξη μέσα στη Συμμαχία, και αυτή η φωτιά μάλλον θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σβήσει. Εάν τον Ιούλιο του 2018 οι χώρες συμφώνησαν σθεναρά σε μια γενική δήλωση, δείχνοντας ενότητα στην καταπολέμηση των κοινών απειλών, είναι πλέον καιρός να εκπληρώσουν τους όρους της. Και τίποτα δεν άλλαξε. Ειδικά – στην Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wall Street Journal, όπως και τα άλλα ΜΜΕ με επιρροή, δεν κατηγορούν για όλα τη Μόσχα, αγγίζοντας αυτό το θέμα. Αναγνωρίζουν ότι η διαμάχη αρχίζει λόγω των διαφορών στις επίσημες θέσεις των χωρών, καθώς και (πιο πιθανό) λόγω της σύγκρουσης των υπέροχων φιλοδοξιών του Trump με το Γερμανικό συντηρητισμό και τον πραγματισμό της κυρίας Μέρκελ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι ένα πολύ οξύ ζήτημα της δικής της κυριαρχίας και στο μερίδιο της Γερμανίας εμπίπτει το δύσκολο καθήκον της απόκτησης και της υπεράσπισης της Κυριαρχίας. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό ότι οι Γερμανοί θα μπορέσουν να κάνουν αυτό το τέχνασμα μόνο σε σχέση με τη Γερμανία, ενώ οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως και πριν, προτιμούν να δουν την Ουάσιγκτον και όχι στο Βερολίνο.

https://tsargrad.tv/
tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter