ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Οικονομική Εισαγγελία ζητάει διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. - 29 Μαρ 2019 - 18:47
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε συνολικά 115 πρόσωπα για τα δάνεια που έλαβαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2000-2011 έδωσε η Οικονομική Εισαγγελέας, Μαριάννα Ψαρουδάκη.

Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας και στρέφεται κατά τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές οι οποίες ενέκριναν δάνεια άνω των 200 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους για κάθε κόμμα, και κατά εκπροσώπων των κομμάτων, αρμόδια για

την οικονομική διαχείριση.

Βάσει της εισαγγελικής έρευνας οι χορηγήσεις αφενός είχαν δοθεί με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις υπολογιζόμενες με το εκλογικό ποσοστό που είχαν όταν τις λάμβαναν τα κόμματα, αφετέρου γίνονταν συνεχείς ανανεώσεις με παράταση του χρόνου αποπληρωμής.

Όσον αφορά στα δάνεια που έλαβαν την συγκεκριμένη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ η δικογραφία αρχειοθετείται, καθώς όπως προέκυψε κάποια από τα δάνεια έχουν ήδη εξοφληθεί ενώ τα εναπομείναντα εξυπηρετούνται.

Τα δάνεια των κομμάτων είχαν ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη και στο παρελθόν από τον εισαγγελέα, Γιώργο Καλούδη. Με πόρισμά του είχε προτείνει τότε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν τα δάνεια προς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία καθώς και σε βάρος των οικονομικών υπευθύνων των εν λόγω κομμάτων.

Η ρύθμιση όμως που πέρασε στη βουλή το 2013 «φρέναρε» τις διώξεις κι έστειλε τη δικογραφία στο αρχείο. Βάσει της επίμαχης ρύθμισης «δεν συνιστά η σύναψη δανείων κάθε μορφής με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου

τομέα και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών. Για το σκοπό αυτό απαιτούνταν να υφίστανται σωρευτικά η λήψη απόφασης των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων τους και η τήρηση των σχετικών κανονιστικών πράξεων της Τράπεζας της Ελλάδα».

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θεωρήθηκε ότι αφορούσε και τα κόμματα. Όμως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που είχε ως αντικείμενό της τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, διατύπωσε διαφορετική άποψη.

Με αφορμή το πόρισμα που κατέληξε η επιτροπή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή τον Φεβρουάριο του 2017 στον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα και επιπλέον, εάν, στο πλαίσιο αυτής, κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το πόρισμα Καλούδη, να το πράξει.

lykavitos.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…