ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να τιμωρήσει την Ευρώπη πραγματικά

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Ιούλ 2020 - 20:17
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Αμερικανικές σημαίες στην Ουάσιγκτον

  Παρά όλες τις δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης του Donald Trump και Αμερικανικών κολοσσών πληροφορικής όπως το Facebook, η Google και η Amazon, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα απομεινάρια της διατλαντικής αλληλεγγύης και της καλής θέλησης που έχουν απομείνει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του εισοδήματος των αμερικανικών εταιρειών από τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές.

 Η παλιά σύγκρουση, η οποία έχει ωριμάσει για πολλά χρόνια, έχει πλέον φτάσει στην ανοικτή ανταλλαγή επώδυνων οικονομικών χτυπημάτων για δισεκατομμύρια δολάρια – η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να “πιέσει” αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες για δεκαετίες εργάστηκαν στην ΕΕ χωρίς να πληρώνουν φόρους, και οι ΗΠΑ πρόκειται να τιμωρήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσπάθεια επίτευξης μιας ελάχιστης φορολογικής κυριαρχίας. Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ομάδα του Trump – η εκδίκησή της αποδείχθηκε πολύ ακριβής, με την έννοια ότι εντοπίστηκε ένας συγκεκριμένος συντάκτης της ευρωπαϊκής ώθησης στην ελευθερία και ο “θρασύς”, ο οποίος τόλμησε να προωθήσει την ιδέα ότι η αμερικανική επιχείρηση πληροφορικής που δραστηριοποιείται στις “ευρωπαϊκές αποικίες των Ηνωμένων Πολιτειών” έπρεπε πράγματι να καταβάλει φόρους, και μετά από αυτή την αναγνώριση ακολούθησαν αντίποινα αμερικανικών μέτρων.

 Ο συγγραφέας και εγκέφαλος του ευρωπαϊκού «φόρου στο Google, το Facebook και το Amazon» ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας και μεγάλος θαυμαστής του να μιλά για την αποκατάσταση της Ευρώπης ως παγκόσμιου πόλου εξουσίας ο Εμανουέλ Μακρόν, και, κατά συνέπεια, ο κατάλογος των εταιρειών που βρέθηκε κάτω το καυτό χέρι του Λευκού Οίκου, συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τη μέγιστη δυσφορία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

 Το Αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι CNBC αναφέρει:“Οι Μετοχές των Γαλλικών εταιρειών (που δραστηριοποιούνται στον τομέα Σημείωμα (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων. – Aut.) της πολυτέλειας μειώθηκε αφότου ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να θέσουν υψηλούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

 Σύμφωνα με τους νέους δασμούς, οι οποίοι ενδέχεται να αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη Ιανουαρίου, η εμπορική Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων). Σημείωμα (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων. – Aut.) θα είναι σε θέση να χρεώνει τέλη έως και 100% στις εισαγωγές τέτοιων αγαθών από τη Γαλλία. Το εκτιμώμενο ποσό (εισαγωγές που εμπίπτουν στους νέους δασμούς. Σημείωμα (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων. – Aut.) είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση των γαλλικών μετοχών έχει βλάψει τις εταιρείες που κατέχουν τα προϊόντα Louis Vuitton, Hennessy, Ερμής, Christian Dior, Gucci, Yves Saint Laurent και Balenciaga.”

“Το Εκατό τοις εκατό είναι πολύ ,” δήλωσε ο Bruno Pavlovsky, πρόεδρος της Chanel House στην Wall Street Journal. “Αυτό δεν είναι τιμολόγιο. Το εκατό τοις εκατό είναι ένα πρόστιμο», πρόσθεσε.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσφέρουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων και ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα είναι όλα λάθος του Μακρόν, ο οποίος φέρεται να θέλει να κάνει διακρίσεις ειδικά για τις Αμερικανικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κατηγορία προκαλεί έναν ορισμένο σκεπτικισμό ακόμη και στα παραδοσιακά πατριωτικά αμερικανικά μέσα.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η γαλλική φορολογική δομή στοχεύει άδικα μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου όπως το Facebook, η Google και η Amazon. Παρόλα αυτά, άλλες χώρες αναζητούν όλο και περισσότερο έναν τρόπο να παράγουν έσοδα από επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές τους”, ανέφερε η δημοσίευση του Politico.

 Η επιλογή του εργαλείου αντιποίνων του Τραμπ οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι η “Γαλλική Σουίτα” θεωρήθηκε ένα είδος νησιού αξιοπιστίας και ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές που πίστευαν ότι οι Γαλλικές εταιρείες που εργάζονται μόνο με τους πιο εύπορους καταναλωτές προστατεύονται ιδανικά από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού, και από τους κινδύνους των εμπορικών πολέμων.

 Στο μαύρο πλαίσιο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Γαλλία λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της επιδημίας, οι εταιρείες πολυτελείας έμοιαζαν με μια αχτίδα φωτός και μια πηγή ελπίδας, καθώς και ένα σύμβολο ότι μια χώρα που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη Γερμανία ή την Κίνα στην παραδοσιακή βιομηχανία εξακολουθεί να έχει κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή σκηνή. Το να ποδοπατήσουμε αυτό το σύμβολο, στερώντας ουσιαστικά από αυτές τις εταιρείες την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, είναι καλή ιδέα εάν το καθήκον είναι να φοβίσουμε τη διοίκηση του Γάλλου προέδρου και να επηρεάσουμε την ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική στο σύνολό της.

 Οι Γάλλοι μπορούν να υιοθετήσουν την αρχή και να επιβάλουν φόρους  στις αμερικανικές εταιρείες (τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο), αλλά αν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα θελήσουν να υποστηρίξουν την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού φόρου αυτού του είδους, διακινδυνεύοντας να λάβουν ένα “δασμολόγιο 100%” στις εξαγωγές, για παράδειγμα, στα γερμανικά αυτοκίνητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται για καθαρά οικονομική σύγκρουση. Πρόκειται για μια διαφωνία σχετικά με το καθεστώς των ίδιων των ευρωπαίων πολιτικών. Ο καθοριστικός παράγοντας που δείχνει που ανήκει πραγματικά μια περιοχή είναι το ζήτημα σε ποιους οι τοπικοί επιχειρηματίες πληρώνουν φόρους. Όποιος έχει το δικαίωμα να επιβάλει και να εισπράξει αυτούς τους φόρους είναι ο κάτοχος της εξουσίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η ιστορία γνωρίζει περιπτώσεις όπου ορισμένοι ξένοι έμποροι ή επιχειρηματίες δικαιούνταν αφορολόγητες και αδασμολόγητες συναλλαγές ή υπηρεσίες σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά αυτό συνέβη μόνο αν είχε προηγουμένως χάσει τον πόλεμο ή απλώς είχε υπογράψει ορισμένους συνδεδεμένους όρους παράδοσης υπό την απειλή στρατιωτικής δύναμης.

 Κατά συνέπεια, όταν οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται κυρίαρχοι παράγοντες στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης και του ηλεκτρονικού εμπορίου της Γαλλίας, λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από Γαλλικές εταιρείες (την ίδια στιγμή έχουν την ευκαιρία να “σκοτώσουν” οποιαδήποτε Γαλλική επιχείρηση, απλά στερώντας της την ευκαιρία να διαφημίζει ή να πουλά αποτελεσματικά τα προϊόντα της στο Διαδίκτυο), και ο Γαλλικός προϋπολογισμός δεν μπορεί σε αυτή την κατάσταση να πάρει μια δεκάρα, αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία είναι μια αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών ή τουλάχιστον δεν έχει πλήρη οικονομική κυριαρχία. Και η απόφαση για την εισαγωγή ενός μέτριου φόρου 3 τοις εκατό δεν είναι τόσο μια επιθυμία για την πλήρωση του προϋπολογισμού, όσο μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας.

 Είναι σημαντικό ότι τόσο οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξαν τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ για την τιμωρία της Γαλλίας, και αυτό είναι πολύ καλό νέο για τη Ρωσία, ειδικά αν οι Γάλλοι πολιτικοί βρίσκουν ξαφνικά αυτοεκτίμηση.

 Τουλάχιστον ως απάντηση στις απειλές του παρελθόντος, που οι Γαλλικές και ακόμη και οι Γερμανικές αρχές έχουν επιδείξει προθυμία να προχωρήσουν περισσότερο και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να διεξάγουν ανεξάρτητες οικονομικές πολιτικές.

 Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται σε αυτό το σενάριο, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις φθινοπωρινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις κατά το πλαίσιο της Ουάσιγκτον – Παρίσι και Ουάσινγκτον – του Βερολίνου θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Θα είναι αστείο αν στο εγγύς μέλλον για να αποκτήσει πρόσβαση στο άρωμα Chanel ή τσάντα Hermes ο Αμερικανός καταναλωτής μπορεί μόνο μέσω του λαθρεμπορίου, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τα αμερικανικά κοινωνικά δίκτυα. Οι  καρποί  της οικονομικής αποπαγκοσμιοποίησης διαπερνούν την άσφαλτο των καθιερωμένων διεθνών σχέσεων.

 Για τις χώρες που δεν είναι ικανοποιημένες με το σημερινό σύστημα των παγκοσμιοποιημένων οικονομιών, αυτή είναι η τελευταία και σοβαρή ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να βρουν μια πιο άνετη θέση στο μέλλον της αποπαγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

https://ria.ru/20200713/1574241348.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/07/blog-post_30.html#more

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΟιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

 

Loading…