ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Ρωσική εκκλησία ετοιμάζει μια λίστα τερματισμού που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο για την Ελλάδα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ. - 19 Οκτ 2019 - 23:00
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση
Εκκλησία στη Σαντορίνη
ΜΟΣΧΑ, 19 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Anton Skripunov. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προειδοποίησε σθεναρά ότι εάν ένας από τους ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας αναγνωρίσει τους Ουκρανούς διαφωνούντες, θα ακολουθήσουν αμέσως αυστηρές κυρώσεις. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στο εισόδημα από το προσκύνημα, το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για την κάθε  τοπική εκκλησία, αλλά και για ολόκληρο  το κράτος. Ο ανταποκριτής του RIA Novosti έχει υπολογίσει ποια ιερά μπορεί να απαγορευτούν για τους πιστούς από τη Ρωσία και τις χώρες της ΚΑΚ και πόσο άσχημα θα υποστεί η Ελληνική οικονομία από αυτό.
Δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές
Μια από τα πιο διάσημες λαϊκές εορτές στη Ρωσία είναι η Ημέρα της Μνήμης, παράξενο όπως ακούγεται του κάθε Έλληνα Αγίου. Ο μεγάλος μάρτυρας Δημήτριος της Θεσσαλονίκης (ο οποίος εορτάζεται από την εκκλησία, και τιμάται ετησίως  στις 8 Νοεμβρίου -26 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο), έχει μπει εδώ και πολύ καιρό στην τάξη των πιο αγαπημένων χριστιανών Αγίων στον κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί φιλοδοξούν να προσκυνήσουν τα λείψανά του στον ομώνυμο ναό στη βασιλική του VI αιώνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο. Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον η συνεχής ροή προσκυνητών απειλείται  να σταματήσει.
Μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 12 Οκτωβρίου, όπου πολλοί Επίσκοποι αναγνώρισαν τους Ουκρανούς σχισματικούς, στον ορθόδοξο κόσμο άρχισε να συζητιέται η σκληρή απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας. Ποιες θα είναι οι κυρώσεις: η πλήρης ρήξη των σχέσεων με τους Έλληνες όπως έγινε με την νομιμοποίηση των σχισματικών της “Ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας” PCU από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ή μόνο ένα τηλεφώνημα για να αλλάξουν γνώμη;
© RIA Novosti / Anton Skripunov
Εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
Κατέληξε απροσδόκητα. Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 17 Οκτωβρίου, στην πραγματικότητα, έδειξε στους Έλληνες μια “κίτρινη κάρτα”. Εάν ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της Αθήνας, αναγνωρίσει τον ηγέτη της PCU Epiphanius Dumenko, τότε ο Πατριάρχης Κυρίλος δεν θα τον θυμάται μετά τις Θεϊκές υπηρεσίες. Στη γλώσσα της εκκλησίας αυτό σημαίνει να σπάσει η σχέση μεταξύ των αρχηγών των τοπικών εκκλησιών. Επιπλέον, εάν ένας από τους Έλληνες επισκόπους αναγνωρίσει τους διαφωνούντες, τότε θα τερματιστεί η επικοινωνία μαζί του: οι ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα μπορούν να λειτουργούν μαζί με τους εκπροσώπους της μητρόπολης, η οποία διέπεται από τους επισκόπους της  εξουσίας των επισκόπων,  για να λάβουν την κοινωνία στους ναούς που είναι υποκείμενοι σε αυτήν την επισκοπή. Ούτε θα είναι δυνατό για τους απλούς πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας να το πράξουν.
Ωστόσο, η πιο σκληρή απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν ίσως η ακόλουθη. «Δεν ευλογούμε τα ταξίδια προσκυνήματος στις μητροπόλεις, οι οποίες διευθύνονται από τους εν λόγω επισκόπους · οι σχετικές πληροφορίες θα διανεμηθούν ευρέως μεταξύ των προσκυνηματικών και τουριστικών οργανισμών των χωρών που αποτελούν την κανονική επικράτεια της Εκκλησίας μας», αναφέρει η δήλωση της Συνόδου.
Μιλάμε για ορθόδοξους πιστούς όχι μόνο στην Ρωσία, αλλά και σε όλες τις χώρες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Και αυτά είναι όλα τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και η Μογγολία, η Ιαπωνία και η Κίνα. Είναι οι προσκυνητές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (η δεύτερη Χριστιανική Εκκλησία στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των πιστών μετά την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) που ταξιδεύουν πιο ενεργά στους ιερούς τόπους. Αυτό περιλαμβάνει  το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας , όπου  είναι στον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με τις εταιρείες που διοργανώνουν ταξίδια προσκυνήματος, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ρώσων μετά το Ισραήλ. Και τα πιο δημοφιλή μέρη είναι η Θεσσαλονίκη όπου βρίσκονται τα λείψανα του Δημητρίου Θεσσαλονίκης, η Κέρκυρα με τα λείψανα του Σπυρίδωνα του Trimifunt, η Πάτρα με τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρώτου και οι περίφημοι βράχοι των Μετεώρων.
                                                                     © RIA Novosti / Anton Skripunov
Μονές των Μετεώρων . Ελλάδα
«Κάθε χρόνο οι προσκυνητές αποτελούν περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των Ρώσων που έρχονται στην Ελλάδα – περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι, όπως συμβαίνει με τις οργανωμένες ομάδες, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε όσους πηγαίνουν να ξεκουραστούν και στη συνέχεια να κάνουν προσκύνημα ή απλά κάνουν μια περιήγηση, για παράδειγμα, στον Άθω (ανήκει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ) “, – λέει στο RIA Novosti Γενικός Διευθυντής της κοσμικής προσκυνηματικής υπηρεσίας” Radonezh “Yuri Minulin.
Η έλλειψη της ευλογίας της Ρωσικής Εκκλησίας σε τέτοια ταξίδια, είπε, θα αντικατοπτριστεί στο επόμενο έτος. “Αυτή είναι μια εντελώς νέα κατάσταση (με πιθανή απαγόρευση να επισκεφθούν ορισμένες επισκοπές στην Ελλάδα.) Και γενικά, θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιος καθοδηγείται από ποια θέση: για τους σχισματικούς ή τους αντίθετους και θα υπάρξουν κατ ‘αρχήν οι προσκυνητές μας που αν θα πάνε εκεί … Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πιστεύω ότι θα αρχίσουν να επιλύονται πιο κοντά στην υψηλή σεζόν το επόμενο έτος “, προσθέτει ο Minulin.
Η Μαύρη λίστα των επισκοπών
 
Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν ονόμασε ειδικά τους επισκόπους της Ελληνικής Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει στην «προσευχή και την ευχαριστιακή κοινωνία» με τους Ουκρανούς σχισματικούς. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί. Οι υποστηρικτές τους του επικεφαλής του σχισματικού PCU Epiphany Dumenko έχουν δηλωθεί από μακριά. Το Σεπτέμβριο η δομή του ανέφερε με υπερηφάνεια την επίσκεψη του αντιπροσώπου του στην Ελλάδα, ο οποίος θα λειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Ιωάννη του Λαγκαδά, τον Μητροπολίτη Άνθιμο της Θεσσαλονίκης, τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα της Βέροιας και τον Μητροπολίτη Καλίννικο της Άρτας. Από γεωγραφική άποψη οι επισκοπές τους καλύπτουν την πόλη της Θεσσαλονίκης με τον περίγυρο  της όπου, εκτός από τα λείψανα του Δημήτριου της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και τα λείψανα του Γρηγορίου Παλαμά, της Θεοδώρας Μυροτουχίβας και της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, ζωγραφισμένης σύμφωνα με θρύλο, από τον Απόστολο Λουκά.
Κάποιοι άλλοι επίσκοποι της Ελληνικής Εκκλησίας υποστήριξαν επίσης την PCU. Σύμφωνα με διάφορες πηγές της RIA Novosti στους εκκλησιαστικούς κύκλους, οι κυβερνώντες επίσκοποι είναι 24 από τις 81 επισκοπές που υποστηρίζουν την αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών (αν και δεν είναι γνωστό αν προσευχήθηκαν μαζί τους). Συγκεκριμένα: της Ναυπάκτου, Δημητριάδας, Ύδρας, Πάτρας, Γορτυνίας, Κορίνθου, Μεσσηνίας, Νέας Ιωνίας, Κεφαλλονιάς, Λάρισας, Περιστερίου, Ηγουμενίτσας, Βέροιας, Δυδιμοτείχου, Ξάνθης, Καστοριάς, , Σερρών, Δράμας, Λαγκαδά, Ιερισσού, Μαρώνειας, Ιωαννίνων, Νεας Κρίνης ,Φιλίππων. Σε αυτά τα εδάφη υπάρχουν πολλά ιερά μέρη, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι τα λείψανα του Απόστολου Ανδρέα του Πρώτου, του Θεοδώρου Στρατιλάτου, του Γρηγορίου Νίσης, της Ευφημίας της Νέας, καθώς και λείψανα της αρχαίας μονής Παναγίας Δοβρά.
© RIA Novosti / Gennady Melnik
Επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου Επισκόπων της Ελληνικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής, η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον των επισκόπων που υποστήριξαν τους Ουκρανούς σχισματικούς επισκόπους. Ωστόσο, καθώς το RIA Novosti διαβεβαίωσε το Πατριαρχείο Μόσχας, οι αντίστοιχοι κατάλογοι των επισκοπών θα συγκεντρωθούν στο εγγύς μέλλον.
“Οι πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις υπηρεσίας με τους Ουκρανούς διαφωνούντες συλλέγονται από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας. Μόλις διαπιστωθεί το γεγονός της υπηρεσίας, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου, σημαίνει αυτόματα τερματισμό της επικοινωνίας με τον Έλληνα επίσκοπο που επέτρεψε μια τέτοια κατάσταση και τον τερματισμό των προσκυνήσεων στη μητρόπολη με επικεφαλής αυτόν “, – εξηγεί στο RIA Novosti ο Γραμματέας του Τμήματος Διαρθρωτικών Σχέσεων Αρχιεπίσκοπος Igor Yakimchuk.
“Η Εκκλησία δεν είναι ανεξάρτητη
 
Σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη, η Ρωσική Εκκλησία δεν εφάρμοσε κυρώσεις σε ολόκληρη την Ελλαδική Εκκλησία. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι υπάρχει διχογνωμία λόγω του Ουκρανικού ζητήματος
Την παραμονή της συνεδρίασης της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μερικοί εξέχοντες Έλληνες μητροπολίτες είπαν ότι δεν έχει ληφθεί μια ενιαία απόφαση εντός της Ελληνικής Εκκλησίας για την Ουκρανία: πολλοί επίσκοποι είτε αντιτάχθηκαν στην αναγνώριση της σχισματικής PCU είτε παρέμειναν σιωπηλοί. Δεν υπήρξε ούτε ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η τοπική εκκλησία δεν ανέπτυξε τη δική της θέση στο Συμβούλιο. Το γεγονός είναι ότι η ενότητα είναι μία από τις σημαντικότερες αρχές της Ορθοδοξίας και οι σημαντικότερες αποφάσεις σε μια τοπική εκκλησία λαμβάνονται συλλογικά, όχι κατόπιν αιτήματος ενός ατόμου.
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ελληνικής Εκκλησίας λαμβάνονται με την ψήφο όλων των συμμετεχόντων, αλλά ούτε και για το ζήτημα της αναγνώρισης των ουκρανικών μη κανονικών κοινοτήτων ούτε για το θέμα της έγκρισης των αποφάσεων της μόνιμης Ιεράς Συνόδου «Συμβούλιο – σημείωμα του συντάκτη) της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Ουκρανία, δεν έγινε η ψηφοφρία των επισκόπων », – δήλωσε η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Από πολλές απόψεις συνδέεται με την πίεση στην εκκλησία της Ελλάδας από τον πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πηγές του RIA Novosti στους κύκλους των εκκλησιών, η πίεση της εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα εντατικοποιήθηκε.
“Οι σχέσεις μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι από καιρό στενοί, αλλά δεν είναι εύκολοι. Δυστυχώς, η Ελληνική εκκλησία δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη με τη θεολογική έννοια – όλα προέρχονται από το Φανάρι (στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπου είναι το διοικητικό κέντρο της Το ίδιο ιδεολογικό κέντρο των Φαναριωτών βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, η εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση μισής ομηρίας από το Φανάρι. Και η πίεση θα συνεχιστεί, “είπε ο πολιτικός επιστήμονας Arkady Mahler.
© Φωτογραφία: Σεργκέι Βλάσοφ
 Υπηρεσία Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Όλης της Ρωσίας
Συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα και άλλοι εκπρόσωποι της «Ελληνικής οικογένειας», όπως οι εκκλησίες της Αλεξάνδρειας, της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου, μπορεί επίσης να δεχθούν πίεση. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τους θέτει ολοένα και περισσότερο ερωτήσεις με το πνεύμα του “Είστε μαζί μας ή εναντίον μας; Είστε Έλληνες ή όχι;
“Αν μιλήσουμε για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, βρήκε τον εαυτό του σε μια απελπιστική κατάσταση και δεν μπορεί πλέον να αποκηρύξει τις αποφάσεις που έλαβε στις 12 Οκτωβρίου για την αναγνώριση της PCU. Αν ξαφνικά ανακοινώσει την ακύρωσή τους, θα σημαίνει στην πραγματικότητα μια επανάσταση στην Εκκλησία της Ελλάδας Ως εκ τούτου, η ηγεσία της, νομίζω, προτιμά να προσποιείται ότι δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο και ελπίζουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα κουραστεί κάποια στιγμή και θα ξαναρχίσει τις σχέσεις “, καταλήγει ο πολιτικός επιστήμονας.
tokoutsavaki

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…