ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Τουρκική Αεροπορία θα σβηστεί από τον χάρτη: Προς ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού 6ης γενιάς FCAS – Ποια εξοπλιστικά τρέχουν

ΕΘΝΙΚΑ. - 10 Ιούν 2021 - 21:12
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Τί είπε για τα υποβρύχια τύπου 209

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισέλθει η χώρα μας στο πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία με στόχο την αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και EuroFighter.

Μαζί με την ένταξη των Rafale στο οπλοστάσιο της ΠΑ είναι το δεύτερο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα. Η Τουρκική Αεροπορία θα “σβηστεί” από τον χάρτη για δεκαετίες. To λάθος της μη συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35 δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου για FCAS

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε φάση αρχικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος:

«Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης αρχικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος από τα Γενικά Επιτελεία, υπό το πρίσμα πάντα της εμπειρίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας που αποκτήθηκε με την συμμετοχή στο πρόγραμμα NEURON.

Επίσης, σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι και η διερεύνηση της σχέσης κόστους-οφέλους από την πιθανή εξέταση συμμετοχής στο πρόγραμμα FCAS», αναφέρει στην απάντηση του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως «αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση συμμετοχής της χώρας μας σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης από το οικείο Γενικό Επιτελείο και η συνακόλουθη προτεραιοποίησή της, στο πλαίσιο υλοποίησης της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων».

ΥΕΘΑ: Σταδιακή αντικατάσταση των υποβρυχίων τύπου 209

Στην εγκεκριμένη Δομή Δυνάμεων 2020-2034 προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των Υποβρυχίων Τύπου 209 και έχουν αναληφθεί ενέργειες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών καθορισμού επιχειρησιακών απαιτήσεων ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Επιχειρησιακή αξιοπλοΐα υποβρυχίων κλάσης “209” (Τύπου “Γλαύκος” – “Ποσειδών”)», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρει:

«Στην εγκεκριμένη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034, προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των υποβρυχίων (Υ/Β) τ. 209.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναληφθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες από τη νομοθεσία και τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών καθορισμού επιχειρησιακών απαιτήσεων προκειμένου το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρόσκτησης κατάλληλων μονάδων να συμπεριληφθεί στον υπό εκπόνηση Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ).

Σε κάθε περίπτωση, η συντήρηση των Υ/Β τ. 209 τελείται περιοδικά σύμφωνα με την εν ισχύι επισκευαστική πολιτική, όπως καθορίζεται από τα σχετικά θεσμικά κείμενα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), αλλά και εκτάκτως όποτε αυτό απαιτηθεί. Το σύνολο των συστημάτων των Υ/Β επιθεωρούνται τεχνικά, συντηρούνται και επισκευάζονται από τους επισκευαστικούς φορείς του ΠΝ και τα πληρώματα των Υ/Β σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια και τα εγχειρίδια….”

Τα υποβρύχια Type 209 αποτέλεσαν έναν από τους πιο πετυχημένους τύπους συμβατικών υποβρυχίων, που σχεδιάστηκε από την Ingenieurkonto Lubeck Gmbh (IKL) σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία HDW.

Το 1971-72 τέσσερα υποβρύχια Τύπου 209/1100 Κλάσεως ΓΛΑΥΚΟΣ παραδόθηκαν από την HDW στο Ελληνικό ΠΝ (τον πρώτο χρήστη της Κλάσεως 209), ακολουθούμενα από μια δεύτερη παράδοση τεσσάρων υποβρυχίων Τύπου 209 Κλάσεως ΠΟΣΕΙΔΩΝ το 1979.

Προμήθεια βλημάτων KORNET-Ε και ενσωμάτωση IFF MODE 5 στα ραντάρ της ΠΑ

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για δύο θέματα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση.

Ειδικότερα, πρόκειται για την:

  1. Ενεργοποίηση προγράμματος «Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων Α-Τ-KORNET-Ε», επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς.
  2. Ενεργοποίηση προγράμματος «Ενσωμάτωση του IFF MODE 5 στα συστήματα RADAR του ΣΑΕ», επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

Οι κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι ρωσικής κατασκευής, τρίτης γενεάς, A-T KORNET-E, έχουν βάρος 66 κιλά και μήκος 1,2 μέτρα. Οι επιδόσεις διάτρησης μπορούν να φτάσουν στο 1 μέτρο σε χάλυβα και διαθέτουν, μέγιστο βεληνεκές τα 5.500 μέτρα.

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, ο Ελληνικός Στρατός, διαθέτει 196 συστήματα A-T KORNET-E, τα οποία φέρονται πάνω σε οχήματα M998 HMMWV Hummer.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…