ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Coca Cola και η πολιτική ελίτ του καθεστώτος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ. ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ. - 22 Μάιος 2020 - 17:18
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης 

Με την έναρξη της πανδημίας και την πρώτη έντασή της στην Ιταλία η Coca Cola, για να καθησυχάσει τους μετόχους της, ανακοίνωσε αναδιαρθρώσεις. Σε απλά ελληνικά δήλωνε ότι οι επιπτώσεις από την πτώση των πωλήσεων θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Μετά δήλωσε ότι θα σταματήσει τις διαφημίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.  

Τώρα η Coca Cola επανέρχεται για την επόμενη ημέρα. Και αυτό γίνεται με την ένταξη της Άννα Διαμαντοπούλου στα ηγετικά της κλιμάκια. Ποτέ μια αλλαγή προσώπου ή κατάληψη θέσης στην Coca Cola δεν γίνεται για περιστασιακούς και ευκαιριακούς λόγους, σχετίζεται πάντοτε με την μακροχρόνια στρατηγική της εταιρίας.  

Το 2012, η Coca Cola «φύτεψε» στη διοίκηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, τον μακαρίτη σήμερα Χρήστο Λόη,  μεγαλοστέλεχός της για χρόνια. Δεν αρκούσε πλέον να παρακολουθεί η πολυεθνική από το περιθώριο και να επηρεάζει το Σύνδεσμο Βιομηχάνων, το κρίσιμο της στιγμής επέβαλε άμεση παρουσία στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων. Η περίοδος ήταν κρίσιμη και η αμεσότητα στις αντιδράσεις ήταν αναγκαία. 

Τι σηματοδοτεί η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca Cola HBCη οποία μέσα στην κρίση έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους; Αρκεί κανείς να δει τη βασική ιδιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου ως πολιτικού. Πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις. Η Coca Cola θέλει να έχει άμεση επιρροή στο νέο τοπίο των εργασιακών σχέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διασυνδέσεις και η τεχνογνωσία της Άννας Διαμαντοπούλου είναι χρήσιμες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Διάφορα site και εφημερίδες της αντιπολίτευσης, αναμάσησαν την είδηση όπως την έδωσε η Coca Cola και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της στη δημοσιότητα. Κάποια από αυτά αρκέστηκαν σε σχόλια του τύπου, ότι «βολεύτηκε η Διαμαντοπούλου στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό είναι μέγα σφάλμα. Η τοποθέτηση της Διαμαντοπούλου  είναι μια αμιγώς πολιτική πράξη της πολυεθνικής και αποσκοπεί στην άμεση πολιτική της παρέμβαση στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα. 

Η Α. Διαμαντοπούλου θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της τώρα με άλλα μέσα. Η Coca Cola τη χρειάζεται ως προκάλυψη των πολιτικών επιδιώξεών της. 

Το μποϊκοτάζ στην Coca Cola μετατρέπεται σε εθνική ανάγκη, εάν δεν το αντιληφθούν αυτά τα λαϊκά στρώματα και συνεχίζουν να κατεβάζουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των ψυγείων τα προϊόντα της πολυεθνικής το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. “Ούτε γουλιά Coca ColaFantaAmitaSpriteFruliteFuze Tea Monster, νερό ΑΥΡΑ, καφέ Lavazza»… ενισχύουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις αναψυκτικώνGreen Cola (Ορεστιάδα του Έβρου), ΕΨΑ (Βόλος), ΛΟΥΞ (Πάτρα), ΒΙΚΟΣ (Γιάννενα), ΚΛΙΑΦΑ (Τρίκαλα), ΑΓΝΗ (Ορχομενός Βοιωτίας), ΓΕΡΑΝΙ (Κρήτη), ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ, Ζαρός Βοτομός Κρήτη, FRUTOP (Αθήνα), ΦΗΜΗ (Ηράκλειο), ΟΛΥΜΠΟΣ (Λάρισα) ΒΙΤΟΜ (Κουφάλια Θεσσαλονίκης), ΤΕΜΕΝΙΑ (Κρήτη), συνεταιρισμός agros (Αργολίδα). 

Η εξάρτηση των πολιτικών ελίτ μιας χώρας από τις πολυεθνικές εταιρίες και συγκεκριμένα την Coca Cola  περιγράφεται με εκπληκτική ακρίβεια, κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, στη νουβέλα του σημαντικού Αιγύπτιου συγγραφέα Sonallah Ibrahim,  Η επιτροπή, μτφρ. Πέρσας Κουμούτση και εισαγωγή της Διώνης Δημητριάδου, από τις εκδόσεις Α-Ω.  

Επίσης θα συνιστούσα όταν θα ανοίξουν οι κινηματογράφοι, όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την αμερικανική ταινία Dark Waters, που αφορά τις πρακτικές της αμερικανικής πολυεθνικής Du Pont μέσα στην ίδια την Αμερική. Καρμπόν είναι σε όλον τον πλανήτη και οι πρακτικές της Coca Cola. Είδα την ταινία μια ημέρα πριν την αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων σε κινηματογραφική αίθουσα της Θεσσαλονίκης, ήμασταν δύο άτομα στην αίθουσα.  

Κλείνω λέγοντας ότι η κ. Διαμαντοπούλου ανέλαβε πολιτικό πόστο για μια πολυεθνική εταιρία…. Ο αγώνας κατά της Coca Cola αποκτά πλέον χαρακτηριστικά εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης για τον ελληνικό λαό. Πηγαίνουν να μας καταστήσουν ανδράποδα…. Ούτε γουλιά Coca Cola  για τη εθνική και κοινωνική μας αξιοπρέπεια… 

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της Σοσιαλιστικής Προοπτικής 

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…