ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Vanguard αποσύρεται από την συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα την ακολουθήσει και η BlackRock;

ΔΙΕΘΝΗ. - 16 Δεκ 2022 - 10:12

Ο πολιτειακός ταμίας της Βόρειας Καρολίνας ζήτησε και την παραίτηση του CEO της BlackRock Larry Fink

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Η Vanguard αποσύρεται από την κύρια οικονομική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια περίοδο που οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λένε ότι είναι εχθρικά προς τα ορυκτά καύσιμα. Tην ίδια στιγμή και η BlackRock-σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- έχει παγιδευτεί στα πυρά του ESG και αγωνίζεται να βγει έξω.

Ο γίγαντας της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης για τις βιώσιμες επενδύσεις και προσγειώθηκε σε ένα πολιτικό ναρκοπέδιο.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο αναφέρει ως αιτία τη «σύγχυση» των επενδυτών εν μέσω αυξημένης κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους-μεταδίδουν οι Financial Times.

Με 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση και περισσότερους από 30 εκατομμύρια πελάτες την 31 Οκτωβρίου, η Vanguard είναι μαζί με την Blackrock oι μεγαλύτεροι διαχειριστές χρημάτων παγκοσμίως.

Ο όμιλος δήλωσε την Τετάρτη ότι παραιτείται από την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, τα μέλη της οποίας έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η Vanguard, η οποία διαχειρίζεται κυρίως παθητικά κεφάλαια που παρακολουθούν τους δείκτες της αγοράς, είπε ότι η πλήρης δέσμευση της συμμαχίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είχε ως αποτέλεσμα «σύγχυση σχετικά με τις απόψεις μεμονωμένων εταιρειών επενδύσεων».

«Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το NZAM ( Net Zero Asset Managers) για να μπορέσουμε να παρέχουμε τη σαφήνεια που επιθυμούν οι επενδυτές μας σχετικά με τον ρόλο των κεφαλαιακών δεικτών και για το πώς σκεφτόμαστε τους σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα — και να καταστήσουμε σαφές ότι η Vanguard μιλά ανεξάρτητα για θέματα που έχουν σημασία για τους επενδυτές μας», ανέφερε σε δήλωση η εταιρεία με έδρα την Πενσυλβάνια.

(Στη photo το άγαλμα του ιδρυτή της Vanguard, John Bogle δεσπόζει στο κτιριακό συγκρότημα)

Η NZAM τώρα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και είχε 291 μέλη που διαχειρίζονταν $66tn σε περιουσιακά στοιχεία από τον Νοέμβριο.

Πέρυσι, η NZAM εντάχθηκε σε έναν οργανισμό χρηματοδότησης-ομπρέλα για το κλίμα, τη Glasgow Financial Alliance for Net Zero (Gfanz) κατά την έναρξή της πέρυσι υπό τον Mark Carney, τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της ΑγγλίαςΗ Vanguard θα βγει και από τις δύο ομάδες.

Σε μια δήλωση, η NZAM είπε ότι η απόφαση της Vanguard ήταν λυπηρή.

«Είναι ατυχές που η πολιτική πίεση επηρεάζει αυτή την κρίσιμη οικονομική επιταγή και προσπαθεί να εμποδίσει τις εταιρείες να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους κινδύνους», δήλωσε η Kirsten Snow Spalding της Ceres, ενός συνασπισμού επενδυτών και περιβαλλοντικών ομάδων και επίσης ιδρυτικό εταίρο της NZAM.

Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανήκουν στην NZAM, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, State Street, JPMorgan Asset Management και Legal & General. Στα αξιοσημείωτα μέλη περιλαμβάνονται η Fidelity Investments και η Pimco, και οι δύο με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Vanguard είπε ότι η κίνηση ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετούς μήνες. Θα συνεχίσει να προσφέρει προϊόντα που χρησιμοποιούν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης επενδυτικούς παράγοντες και καθαρά μηδενικά προϊόντα σε επενδυτές που τα θέλουν. Η Vanguard θα ρωτήσει επίσης τις εταιρείες στις οποίες επενδύει πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τους κλιματικούς κινδύνους.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γενικών εισαγγελέων ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας να μην ανανεώσει την εξουσιοδότηση της Vanguard να αγοράσει μετοχές σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ. Ανέφεραν τη συμμετοχή της στο NZAM ως απόδειξη ότι προσπαθούσε να επηρεάσει την εταιρική πολιτική αντί να είναι παθητικός επενδυτής.

Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας μεγαλύτερης επίθεσης των Ρεπουμπλικανών στις επενδύσεις ESG.

Αρκετές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες έχουν αποσύρει λογαριασμούς διαχείρισης μετρητών και άλλους επενδυτικούς λογαριασμούς από την BlackRock, η οποία υπό τον ιδρυτή Larry Fink έχει εκφράσει ειλικρινά την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική αλλαγή στις επενδύσεις. Ο ελεγκτής του Τέξας, Glenn Hegar, είπε ότι η συμμετοχή στο NZAM ήταν ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποίησε για να συντάξει έναν κατάλογο οργανώσεων που κατηγόρησε ότι «μποϊκοτάρουν» τα ορυκτά καύσιμα.

Οι γενικοί εισαγγελείς των Ρεπουμπλικανών ζήτησαν επίσης από τις Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo να παραδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή τους στον τραπεζικό κλάδο της Gfanz.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγόρησαν τη Vanguard για διπροσωπία μετά την ανακοίνωσή της.

«Η Vanguard δεν ήταν ποτέ σοβαρή για τον μετριασμό του κλιματικού κινδύνου», δήλωσε η Jessye Waxman, αξιωματούχος της χρηματοδοτικής εκστρατείας του Sierra Club. Για τη Vanguard, «η ένταξη στο NZAM ήταν απλώς μια άσκηση στο greenwashing».

Τουλάχιστον δύο συνταξιοδοτικά ταμεία, το Cbus Super και το Bundespensionskasse, έχουν αποχωρήσει από το τμήμα ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων της Gfanz, ενώ η εταιρεία συμβούλων επενδύσεων Meketa εγκατέλειψε ένα άλλο τμήμα. Αρκετές τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Bank of America απείλησαν να αποχωρήσουν το καλοκαίρι, επειδή ανησυχούσαν ότι θα μπορούσαν να μηνυθούν για ολοένα και πιο αυστηρές δεσμεύσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η Gfanz απάντησε αποδυναμώνοντας την ευθυγράμμισή της με τους στόχους του ΟΗΕ για το κλίμα που ζητούσαν από τα μέλη να μειώσουν κατά προσέγγιση στο μισό τις εκπομπές για τις οποίες ευθύνονται έως το 2030.

Dale FolwellΖητούμε την παραίτηση του Larry Fink

Ο πολιτειακός ταμίας της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ κάλεσε την Παρασκευή 9/12/ 2022 τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BlackRock Inc (BLK.N), Laurence-Larry Fink Fink, να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί από την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενος την εστίασή της στις βιώσιμες επενδύσεις, αναφέροντας, ωστόσο, ότι τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της Πολιτείας θα παραμείνουν στην εταιρεία-μετέδωσε ο Ross Kerber για λογαριασμό του Reuters.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Ρεπουμπλικανού πολιτικού Dale Folwell εντάσσονται στα πιο πρόσφατα επικριτικά σχόλια κατά της BlackRock και άλλων κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών που ενστερνίζονται περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή άλλους παράγοντες διακυβέρνησης οι οποίοι να καθοδηγούν τις επενδυτικές αποφάσεις.

Ένα τμήμα της υπηρεσίας του Folwell, η North Carolina Retirement Systems (NCRS), έχει επενδύσει περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της BlackRock. Ο Folwell προεδρεύει της συμβουλευτικής επιτροπής επενδύσεών της.

Η BlackRock απάντησε ότι εκτιμά τη σχέση της με την NCRS και ότι έχει αντιμετωπίσει ανάλογες κατηγορίες, ότι δηλαδή είναι είτε πολύ προοδευτική είτε υπερβολικά συντηρητική. «Δεν είμαστε τίποτα από τα δύο. Είμαστε διαχειριστές καταπιστευμάτων. Βάζουμε τα συμφέροντα των πελατών μας πάνω απ’ όλα και παρέχουμε επενδυτικές επιλογές και τις αποδόσεις που είναι αναγκαίες. Δεν θα αφήσουμε αυτές τις καμπάνιες να μας επηρεάσουν σε τίποτα όσον αφορά αυτά που προσφέρουμε στους πελάτες μας», δήλωσε η BlackRock μέσω email.

Ο Folwell σε δήλωσή του ανέφερε ότι η BlackRock ενδιαφέρεται περισσότερο ώστε οι εταιρείες που εκπροσωπεί να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους αντί να επικεντρωθεί μόνο στο να κερδίζει χρήματα για τους επενδυτές της, επικαλούμενη το καθήκον της πίστης των κρατικών αξιωματούχων. «Δυστυχώς, η πολιτική ατζέντα του κ. Fink είναι εμπόδιο στο ίδιο το καταπιστευματικό καθήκον του. Η εστίαση στο ESG (Environmental, Social and Governance) σημαίνει ότι δεν υπάρχει εστίαση στις αποδόσεις», ανέφερε η δήλωση του.

Την περασμένη εβδομάδα η πολιτεία της Φλόριντα σήκωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την BlackRock, τη μεγαλύτερη -αναλογικά πάντα- ανάληψη μέχρι σήμερα μεταξύ των πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Ο Folwell, στη συνέντευξή του της Παρασκευής, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει ένα τέτοιο βήμα, επικαλούμενος τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα παθητικών κεφαλαίων της BlackRock χρεώνουν πολύ χαμηλές προμήθειες. Ο Folwell είπε επίσης ότι το γραφείο του υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για να καθορίσει το πώς ψηφίζονται οι μετοχές που διαχειρίζεται η BlackRock σε εταιρικούς διαγωνισμούς πληρεξουσίων, εξουσίες που η BlackRock έχει δώσει σε άλλους επενδυτές βάσει μιας νέας πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της αρνητικής κριτικής.

«Έχουμε εκπληρώσει τις ευθύνες μας», είπε ο Folwell στην ίδια συνέντευξη, σημειώνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της BlackRock πρέπει τώρα να αποφασίσει για τη μοίρα του Fink.

Η BlackRock μείωσε την υποστήριξη της σε περιβαλλοντικές αποφάσεις μετόχων φέτος, αλλά ο Fink συνεχίζει να πιέζει τις εταιρείες για μέτρα όπως τις περισσότερες και πιο αναλυτικές δημοσιοποιήσεις σχετικά με τις εκπομπές ρύπων τους, τονίζοντας ότι βελτιώνουν την απόδοση.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των Δημοκρατικών και επενδυτές θέλουν η BlackRock και άλλες εταιρείες να συμβιβαστούν με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή η ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μικρό ακτιβιστικό hedge fund Bluebell Capital Partners ζήτησε επίσης την αποχώρηση του Fink λόγω των προσπαθειών ESG της εταιρείας.

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr