ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα. Ποίες είναι οι πραγματικές αιτίες και πώς θα μειωθούν σημαντικά ;

ΑΓΓΕΛΟΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. - 17 Ιαν 2020 - 10:52
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Η Ελλάδα στατιστικά βρίσκεται στην υψηλότερη θέση θανάτων στην Ευρώπη ανά μονάδα πληθυσμού στα τροχαία ατυχήματα που αφορούν της ηλικίες 15 εως 29 ετών. Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα συνιστούν διαχρονικό πρόβλημα με σοβαρές εθνικές, ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα είναι σχεδόν δύο φορές περισσότεροι από ότι εiναι παγκοσμίως. Η χώρα μας μετρά 130 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Από την ανάλυση των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες στην οδική ασφάλεια κρίνονται στάσιμες.

Όλες οι κατηγορίες ατυχημάτων μειώθηκαν οριακά, εκτός των θανατηφόρων, όπου σημειώθηκε οριακή αύξηση 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής, οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς και αδιάφοροι απέναντι στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και τις συνέπειες τους. Aυτό διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι το πρόβλημα πρέπει να απασχολεί όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους. Όταν διαπιστώσουν ότι αυτή η κοινωνική μάστιγα ήταν και είναι υπόθεση όλων μας, τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί κάποιο τροχαίο ατύχημα οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά, η φιλικά τους πρόσωπα. Κατά γενική παραδοχή, η χώρα βρίσκεται σε πλήρη οικονομική, εθνική, κοινωνική παρακμή και απαξίωση. Το πιο βασικό είναι η έλλειψη παιδείας και ηθικών αρχών. Δυστυχώς στην Ελλάδα. κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει Παιδεία.

Οι αιτίες είναι πλέον γνωστές. Μοναδικές λύσεις, για να έχουμε σημαντική μείωση, των τροχαίων, είναι η εφαρμογή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού μοντέλου, προσαρμοσμένο, στην Ελληνική κλασική παιδεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πρότυπου προπονητικού προγράμματος, δια την αποφυγή, των σοβαρών τροχαίων και θανατηφόρων ατυχημάτων.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ.

Η Φινλανδία είναι μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αποτελεί πρότυπο καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της, ανταγωνίζονται αυτές της Γερμανίας. Είναι ένα κράτος το οποίο δημιουργήθηκε μόλις πριν από 100 χρόνια.

Μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία πέρασε μία διετή περίοδο εμφύλιου πολέμου ακολούθησαν δεκαετίες με μεγάλη φτώχεια, όπου το μόνο εξαγώγιμο προϊόν για την ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων
, ήταν η ξυλεία που κατευθυνόταν κυρίως προς την χαρτοποιία .

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Οι άνθρωποι στην Φινλανδία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του έθνους. Έχουν το δικαίωμα να λάβουν εξαιρετική εκπαίδευση, η οποία θα συμβάλει στην μεγιστοποίηση της δυνατότητας που έχουν να γίνουν ότι επιθυμούν. Αυτή είναι η βασική αρχή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως περιγράφεται σε σχετικό βιβλίο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Το μοντέλο αυτό υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την διαμόρφωση ενός από τα πιο επιτυχημένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

Η παιδεία συνέβαλε καθοριστικά, ώστε, μετά από 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Φινλανδίας, η οποία ήταν από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη, να εξελιχθεί σε χώρα-παράδειγμα, με εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των μηχανοκίνητων σπορ. Όλοι οι μαθητές στην Φινλανδία έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση ανεξάρτητα από το κοινωνικό και το οικονομικό τους επίπεδο.

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αντί να ευνοεί τον ανταγωνισμό και την σύγκριση, παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε μαθητή ξεχωριστά ανάλογα με την προσωπικότητά του. Για χρόνια, η Φινλανδία αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος, με τους μαθητές της να διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεχωρίζει ως μια από τις χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης του ΟΟΣΑ με τους καλύτερους δεκαπεντάχρονους μαθητές της υφηλίου.

Για αυτό πολιτικοί και εκπαιδευτικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο διενεργούν συνέχεια έρευνες στην σκανδιναβική χώρα με την ελπίδα να εντοπίσουν το μυστικό της επιτυχίας της. Παρά τις επιτυχίες τους, οι Φινλανδοί δεν εφησυχάζουν, και αναζητούν συνεχώς νέα μοντέλα εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη και πρόοδος. Οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να επιτύχουν τους στόχους τους και είναι ανοιχτοί πάντα σε νέα προγράμματα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία παίζει και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι απόφοιτοι του καλύτερου 10% των τάξεων τους. Περίπου το 70% των καθηγητών που εργάζονται στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ελσίνκι έχουν ήδη λάβει ειδική εκπαίδευση για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανανεωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Υπάρχουν και οικονομικά οφέλη υπό την μορφή μπόνους ή αυξήσεων στον μισθό, για όσους εκπαιδευτικούς δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία. Παράλληλα τα σχολεία είναι αρκετά μικρά ώστε οι δάσκαλοι να γνωρίζουν κάθε μαθητή.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η συνεργασία.

Η Φιλοσοφία τους εiναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων, δεν βοηθά τα παιδιά όσο η συνεργασία. Η διδασκαλία είναι ένα από τα πιο σεβαστά επαγγέλματα. Οι δάσκαλοι αμείβονται πολύ καλά στην Φινλανδία.

Για να γίνουν δάσκαλοι στην Φινλανδία, οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να λάβουν τουλάχιστον το μεταπτυχιακό τους δίπλωμα. Συχνά οι δάσκαλοι διδάσκουν σε σχολικά ιδρύματα που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να αποκτούν την καλύτερη παιδαγωγική έρευνα, σχετικά με την εκπαίδευση. Oι Φινλανδοί ερευνούν και εξελίσσονται Η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της για την εκπαίδευση, βασιζόμενη όχι σε πολιτικές βλέψεις ή συμφέροντα, αλλά αποκλειστικά με βάση την αποτελεσματικότητα. Το χρήμα και η πολιτική επιρροή δεν διαδραματίζουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στον Φινλανδική παιδεία.

Oι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαστήρια για διδασκαλία, με στόχο να διατηρήσουν ότι είναι οφέλιμο και να απορρίψουν ότι διαπιστώνεται ότι αποτυγχάνει.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ.

Ο Φινλανδικός νόμος απαιτεί από τους δασκάλους να δίνουν στους μαθητές αρκετό χρόνο παιχνιδιού για κάθε 45 λεπτά διδασκαλίας. Οι Φινλανδοί μαθητές έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο και κάνουν καλύτερα τις εργασίες, εξαιτίας των μεγάλων διαλειμμάτων για παιχνίδι.

Η Τακτική αυτή απορρέει από την βαθιά πεποίθηση της Φινλανδίας ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν σε αντιστοιχεία με την ηλικία τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι σωστό να μεγαλώνουν γρήγορα.Τα παιδιά στην Φινλανδία έχουν ελάχιστες εργασίες για το σπίτι. Η φιλοσοφία προέρχεται από το αμοιβαίο επίπεδο εμπιστοσύνης των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Οι γονείς γνωρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που χρειάζονται στο σχολείο ενώ η επιπλέον εργασία θεωρείται συχνά περιττή.

Ο χρόνος που μένει στο σπίτι είναι αποκλειστικά για οικογένεια, όπου τα μόνα μαθήματα που μαθαίνουν τα παιδιά είναι για την ζωή. Υψηλής ποιότητας σχολικές εγκαταστάσεις και προσχολική εκπαίδευση. Στην Φινλανδία, οι σχολικές μονάδες είναι σε υψηλό επίπεδο, όπως επίσης η προσχολική και η ημερήσια φροντίδα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τα νηπιαγωγεία προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών μεταξύ τους και προετοιμάζουν κατάλληλα τα παιδιά. Το σχολείο ξεκινάει μετά τα 7 χρόνια ενώ οι μαθητές του δημοτικού σπάνια δίνουν εξετάσεις ή να κάνουν εργασίες και δεν έχουν βαθμολόγηση. Υπάρχει μόνο ένα υποχρεωτικό τυποποιημένο τεστ, που γίνεται στην ηλικία των 16 ετών.

Η διδασκαλία των θετικών επιστημών ξεκινά στα 16 έτη ώστε να μπορούν οι μαθητές να διεξάγουν πρακτικά πειράματα. Οι εκπαιδευτικοί δαπανούν μόνο 4 ώρες ημερησίως στην τάξη, και παίρνουν άδεια 2 ώρες την εβδομάδα για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Το 43% των Φινλανδών μαθητών Λυκείου, πηγαίνει σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία πρέπει να κατέχουν ένα μεταπτυχιακό, το οποίο είναι πλήρως επιδοτούμενο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα εθνικά σπόρ των Φινλανδών είναι το Χόκευ επί πάγου και τα μηχανοκίνητα αθλήματα (wrc-enduro). Συνέχεια αυτή η χώρα βγάζει παγκόσμιους πρωταθλητές στο wrc και στο enduro. Τόμι Μάκινεν, Άρι Βάτανεν, Μάρκους Γκρόνχολμ, Γιούχα Κάνκουνεν (wrc), Σαμούλι Αρό, Γιούχα Σάλμινεν (enduro), Κίμι Ραικόνεν F1, είναι μερικοί από τους Φινλανδούς παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ενδεικτικό είναι οτι ο Φινλανδός Γιάρι Μάτι Λάτβαλα χωρίς να έχει κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει κατακτήσει 3 φορές την νίκη στον γρηγορότερο αγώνα στον κόσμο, το Finland wrc Neste oil. Δίπλα σε όλους αυτούς υπάρχουν πολλοί χιλιάδες αξιόλογοι Φινλανδοί αθλητές-οδηγοί. Oι Φινλανδoί στον μηχανοκίνητο κλάδο λειτουργούν το ίδιο σοβαρά όπως στην εκπαίδευση και τους άλλους τομείς. Έχουν προπονητές, γυμναστές, δασκάλους και σχολές-σωματεία που λειτουργούν στο πιο υψηλό επίπεδο. Για αυτούς τους λόγους είναι μια χώρα με τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουν υψηλό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν έφτασαν τυχαία να γίνονται παγκόσμιοι πρωταθλητές στα μηχανοκίνητα σπόρ. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Ελλάδα με τα τροχαία ατυχήματα, είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου, να υιοθετήσουμε το Φινλανδικό μοντέλο εκπαιδεύσεως προσαρμοσμένο στην κλασική Ελληνική παιδεία.

ΕΛΛΑΔΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜOΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Οι βασικές πτυχές του χαρακτήρα όπως είναι το ήθος, η κοινωνική συμπεριφορά, η αντίληψη, η ικανότητα, τα συναισθήματα, η αυτοπεποίθεση, η καλοσύνη και άλλα αναπτύσονται μέσα από την συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα. Μέσα από τον υψηλό αθλητισμό και την αθλητική δημιουργικότητα, οι εμπλεκόμενοι θα είναι σε θέση να έρθουν αντιμέτωποι με όλες τις δυσκολίες της ζωής. Ο αθλητισμός προσφέρει τα πάντα σε έναν άνθρωπο. Αυτό διότι εξευγενίζει, ισορροπεί ,καλλιεργεί, ηρεμεί, ομορφαίνει τις ανθρώπινες ψυχές, τις γεμίζει με αγάπη για τον συνάνθρωπο, την ζωή και κάθε τι ωραίο. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση είσαι γεμάτος δημιουργικότητα και θετική ενέργεια.

Είναι απαραίτητη η άθληση σε υψηλό επίπεδο, διότι είναι το μόνο αντίδοτο κατά της ηθικής, πνευματικής και της οικονομικής κρίσης. Μέσα από τις τεχνικές ασκήσεις οι συμμετέχοντες οδηγούνται μονίμως σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες. Αυτό διότι οι τεχνικές ασκήσεις διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα και την συναισθηματική ανάπτυξη.

Η εφαρμογή των πρότυπων προπονητικών μεθόδων αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει πολλoύς αθλητές σε μεγάλες ακαδημαϊκές και όχι μόνον επιτυχίες.

Αποτελεί θέσφατο πλέον η ευεργετικότατη επίδραση της αθλητικής παιδείας στην μάθηση και τις σχολικές επιτυχίες. Η σωστή και πρότυπη προπονητική, σε υψηλό επίπεδο, αναπτύσει το ήθος, την διανοητική ικανότητα, το ταλέντο, και σε ολοκληρώνει-ισχυροποιεί ως προσωπικοτήτα. Οι μέθοδοι διδασκαλίας καλύπτουν κάθε δυνατό τρόπο μετάδοσης της αθλητικής γνώσεως.

Ο υψηλός αθλητισμός συνδράμει στον μέγιστο βαθμό στην συνέχιση του Ελληνικού πολιτισμού μέσα από την εξειδικευμένη αθλητική εκπαίδευση.

Μέσα από τον υψηλό αθλητισμό μηδενίζεται είτε μετριάζεται η παραβατικότητα ανάλογα με το επίπεδο των προπονητών, το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον του κάθε παιδιού. Ποιες εiναι οι συνέπειες για τα παιδιά που δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό ; Δυστυχώς είναι καταστροφικές. Υπάρχουν τρομερές συνέπειες όχι μόνον για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για την κοινωνία.

Αυτό διότι δημιουργούνται άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να προσφέρουν και να δημιουργήσουν. Τα παιδιά αυτά αρκετές φορές, κάνουν πάρα πολύ κακές πράξεις, ενώ διακατέχονται από αισθήματα κατωτερότητας-κακοήθειας και εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές.

Καθοριστικό εμπόδιο για την εξέλιξη και την πνευματική δημιουργία όλων των παιδιών είναι οι κακοί είτε αδιάφοροι δάσκαλοι και προπονητές.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΗΘΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΣΟΒΑΡΑ-ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Εδώ και πολλές δεκαετίες τα τροχαία έχουν εξελιχθεί σε μόνιμη μάστιγα για την Ελληνική κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι εξαιτίας της έλειψης παιδείας και ηθικών αρχών, για μερικά δευτερόλεπτα άσκοπου εντυπωσιασμού και μιας ανύπαρκτης “κοινωνικής καταξιώσεως” χάνουν πολύ άδικα τις ζωές τους, είτε μένουν σε όλη τους την ζωή ανάπηροι. Σε αυτήν την θανατηφόρο μάστιγα και όχι μόνον τα μέγιστα έχει συμβάλει και η λεγόμενη “μόδα”.

Με βάση τα προαναφερόμενα, το να επιθυμείς να γίνεις αθλητής στην μνήμη ενός φίλου η συγγενή που χάθηκε σε ένα θανατηφόρο τροχαίο είναι κάτι πολύ ανώτερο ηθικά. Όλοι όσοι θα βρούνε την ψυχική δύναμη έπειτα από την απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου να γίνουν αθλητές δείχνουν την ψυχική και ηθική τους ανωτερότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποτελούν τα πιο σημαντικά παραδείγματα για όλους τους υπόλοιπους. Στην παραπάνω κατηγορία συνανθρώπων το αξίωμα του Ύπατου των Φιλοσόφων θα έχει την απόλυτη εφαρμογή του. Αθλητές-αθλήτριες endouro, down hill και mountain bike μπορούν να γίνουν όλοι όσοι αγαπούν την μοτοσυκλέτα-ποδήλατο, την φύση. Επίσης όσοι είναι δυναμικοί χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν μέσα από της αγωνιστικές τους διακρίσεις-προσπάθειες, να συμμετέχουν σε ένα σκοπό ανωτάτου ηθικού επιπέδου.

Στα πλαίσια όλων αυτών των ανώτατων ηθικά σκοπών, δημιούργησα για πρώτη φορά στα χρονικά ένα ολοκληρωμένο προπονητικό πρόγραμμα, με πάρα πολλές πρότυπες τεχνικές ασκήσεις για τον κλάδο της μοτοσυκλέτας και του down hill και εν μέρη του αυτοκινήτου. Δημιούργησα ειδικές τεχνικές ασκήσεις, για τους τρεις κλάδους, μοτοσυκλέτα, ποδήλατο, αυτοκίνητο, για την μέγιστη βελτίωση στον μέγιστο βαθμό της ισορροπίας, των αντανακλαστικών, της αντίληψης, της αυτοσυγκεντρώσεως, την ολοκλήρωση και την ισχυροποίηση της προσωπικότητας, τον χειρισμό στο γκάζι και στα φρένα κλπ.

Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 2000 τεχνικές ασκήσεις. Με την έναρξη του αθλητικού προγράμματος θα προστεθούν και αρκετές νέες πρότυπες και όχι μόνον τεχνικές ασκήσεις, στο υψηλότερο επίπεδο, όπως γίνεται με όλα τα αξιόλογα και υψηλού επιπέδου αθλήματα.

Σε προσωπικό επίπεδο έχοντας βιώσει την απώλεια φίλων συμμαθητών, γνωστών, δεν επιθυμώ πλέον να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα αυτή η τρομερή και δραματική κατάσταση. Για αυτό δημιούργησα το πρότυπο αθλητικό προπονητικό πρόγραμμα. Όλα αυτά με βάση το αξίωμα του Πλάτωνα, ότι άξιος τιμής σε μία πόλη είναι όποιος δεν αδικεί. Όμως όλα τα αξιώματα και τις τιμές μιας πόλεως της αξίζουν όσοι σταματούν τις αδικίες (Πλάτων-Νόμοι). Μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες είναι τα θανατηφόρα και όχι μόνον τροχαία ατυχήματα λόγω ελείψεως παιδείας, αρχών.

Ο ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ
ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΥΧΗΜΑΤΑ.

Την εργασία έκανε ο Άγγελος Φ. Γιαννόπουλος

Επικοινωνία :

serresblogy@gmail.com

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

WRC.com® |Official Website FIA World Rally Championship

WRC Highlights: Finland 2006: 52 Minutes – YouTube

WRC Highlights: Finland 2005: 52 Minutes – YouTube

Δες δύο από τις πιο γρήγορες γυναίκες στο downhill! | the DOTS!the …
TO WRC ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΣ 
ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 
ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΝΤΙ 
ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ 
ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ 
ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΣΤΟΝ 
ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ WRC ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ :
 
 
Season Driver Co-driver Vehicle Event report
2019  Ott Tänak  Martin Järveoja Toyota Yaris WRC Report
2018  Ott Tänak  Martin Järveoja Toyota Yaris WRC Report
2017  Esapekka Lappi  Janne Ferm Toyota Yaris WRC Report
2016  Kris Meeke  Paul Nagle Citroën DS3 WRC Report
2015  Jari-Matti Latvala  Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC Report
2014  Jari-Matti Latvala  Miikka Anttila Volkswagen Polo R WRC Report
2013  Sébastien Ogier  Julien Ingrassia Volkswagen Polo R WRC Report
2012  Sébastien Loeb  Daniel Elena Citroën DS3 WRC Report
2011  Sébastien Loeb  Daniel Elena Citroën DS3 WRC Report
2010  Jari-Matti Latvala  Miikka Anttila Ford Focus RS WRC 09 Report
2009  Mikko Hirvonen  Jarmo Lehtinen Ford Focus RS WRC 09 Report
2008  Sébastien Loeb  Daniel Elena Citroën C4 WRC Report
2007  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Ford Focus RS WRC 07 Report
2006  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Ford Focus RS WRC 06 Report
2005  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Peugeot 307 WRC Report
2004  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Peugeot 307 WRC Report
2003  Markko Märtin  Michael Park Ford Focus RS WRC 03 Report
2002  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Peugeot 206 WRC Report
2001  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Peugeot 206 WRC Report
2000  Marcus Grönholm  Timo Rautiainen Peugeot 206 WRC Report
1999  Juha Kankkunen  Juha Repo Subaru Impreza WRC 99 Report
1998  Tommi Mäkinen  Risto Mannisenmäki Mitsubishi Lancer Evolution V Report
1997  Tommi Mäkinen  Seppo Harjanne Mitsubishi Lancer Evolution IV Report
1996  Tommi Mäkinen  Seppo Harjanne Mitsubishi Lancer Evolution III Report
1995  Tommi Mäkinen  Seppo Harjanne Mitsubishi Lancer Evolution III Report[A]
1994  Tommi Mäkinen  Seppo Harjanne Ford Escort RS Cosworth Report
1993  Juha Kankkunen  Denis Giraudet Toyota Celica Turbo 4WD Report
1992  Didier Auriol  Bernard Occelli Lancia Delta HF Integrale Report
1991  Juha Kankkunen  Juha Piironen Lancia Delta Integrale 16V Report
1990  Carlos Sainz  Luis Moya Toyota Celica GT-Four ST165 Report
1989  Mikael Ericsson  Claes Billstam Mitsubishi Galant VR-4 Report
1988  Markku Alén  Ilkka Kivimäki Lancia Delta Integrale Report
1987  Markku Alén  Ilkka Kivimäki Lancia Delta HF 4WD Report
1986  Timo Salonen  Seppo Harjanne Peugeot 205 Turbo 16 E2 Report
1985  Timo Salonen  Seppo Harjanne Peugeot 205 Turbo 16 E2 Report
1984  Ari Vatanen  Terry Harryman Peugeot 205 Turbo 16 Report
1983  Hannu Mikkola  Arne Hertz Audi Quattro A2 Report
1982  Hannu Mikkola  Arne Hertz Audi Quattro Report
1981  Ari Vatanen  David Richards Ford Escort RS1800 Report
1980  Markku Alén  Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth Report
1979  Markku Alén  Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth Report
1978  Markku Alén  Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth Report
1977  Kyösti Hämäläinen  Martti Tiukkanen Ford Escort RS1800 Report
1976  Markku Alén  Ilkka Kivimäki Fiat 131 Abarth Report
1975  Hannu Mikkola  Atso Aho Toyota Corolla Report
1974  Hannu Mikkola  John Davenport Ford Escort RS1600 Report
1973  Timo Mäkinen  Henry Liddon Ford Escort RS1600 Report
1972  Simo Lampinen  Klaus Sohlberg Saab 96 V4
1971  Stig Blomqvist  Arne Hertz Saab 96 V4
1970  Hannu Mikkola  Gunnar Palm Ford Escort TC
1969  Hannu Mikkola  Anssi Järvi Ford Escort TC
1968  Hannu Mikkola  Anssi Järvi Ford Escort TC
1967  Timo Mäkinen  Pekka Keskitalo Mini Cooper S
1966  Timo Mäkinen  Pekka Keskitalo Mini Cooper S
1965  Timo Mäkinen  Pekka Keskitalo Mini Cooper S
1964  Simo Lampinen  Jyrki Ahava Saab 96 Sport
1963  Simo Lampinen  Jyrki Ahava Saab 96 Sport
1962  Pauli Toivonen  Jaakko Kallio Citroën DS19
1961  Rauno Aaltonen  Väinö Nurmimaa Mercedes-Benz 220 SE
1960  Carl-Otto Bremer  Juhani Lampi Saab 96
1959  Gunnar Callbo  Väinö Nurmimaa Volvo PV 544
1958  Osmo Kalpala  Eino Kalpala Alfa Romeo Giulietta TI
1957  Erik Carlsson  Mario Pavoni Saab 93
1956  Osmo Kalpala  Eino Kalpala DKW F93
1955  Eino Elo  Kai Nuortila Peugeot 403
1954  Osmo Kalpala  Eino Kalpala Panhard Dyna Z
1953  Vilho Hietanen  Olof Hixén Allard
1952  Eino Elo  Kai Nuortila Peugeot 203
1951  Arvo Karlsson  Vilho Mattila Austin Atlantic

Multiple winners[edit

OI OΔΗΓΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΟN ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΡΑΘΛΗΜΑΤΟΣ WRC ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ :

Wins Driver Years won
7  Hannu Mikkola 1968–1970, 1974–1975, 1982–1983
 Marcus Grönholm 2000–2002, 2004–2007
6  Markku Alén 1976, 1978–1980, 1987–1988
5  Tommi Mäkinen 1994–1998
4  Timo Mäkinen 1965–1967, 1973
3  Osmo Kalpala 1954, 1956, 1958
 Simo Lampinen 1963–1964, 1972
 Juha Kankkunen 1991, 1993, 1999
 Sébastien Loeb 2008, 2011–2012
 Jari-Matti Latvala 2010, 2014–2015
2  Eino Elo 1952, 1955
 Ari Vatanen 1981, 1984
 Timo Salonen 1985–1986
 Ott Tänak 2018–2019
Wins Manufacturers
13  Ford
10  Peugeot
6  Saab
 Toyota
5  Citroën
 Mitsubishi
4  Fiat
 Lancia
3  Volkswagen
 Mini
2  Audi

Notes

WRC Highlights: Finland 2006: 52 Minutes – YouTube

WRC Highlights: Finland 2005: 52 Minutes – YouTube

ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.
ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΠΟΡ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

ΣΧΕΣΗ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΛΛΩΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ
ΔΡΟΜΟΥΣ ΥΠΟΔΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

ΜΗΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΩΝ.

ΜΗΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΣ F1 ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΟΥ WRC.
Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…