ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ιταλικές εκλογές 2022: Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς Meloni με έως 25% – Αναδεικνύεται κυβέρνηση με 43% ο δεξιός συνασπισμός

ΔΙΕΘΝΗ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 26 Σεπ 2022 - 5:57

Ο δεξιός συνασπισμός αναμένεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να λάβει συνολικό ποσοστό 45% και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας

Μεγάλη αν και αναμενόμενη νίκη πέτυχε η επικεφαλής του κόμματος Fratelli d’ Italia Giorgia Meloni στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή 25/9/2022.
Η αποχή ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2018 και ξεπέρασε το 35%.
Με βάση την ροή των αποτελεσμάτων ο δεξιός συνασπισμός καταλαμβάνει το 43% και ακολουθεί η κεντροαριστερά με 27,7% ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων κατέλαβε το 14,8%.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν το Fratelli d’ Italia της Gioergia Meloni με ποσοστό 25,3%, την δεύτερη θέση κατέλαβε το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα με 19,5% και την τρίτη θέση το Κίνημα 5 Αστέρων με 14,9%.
Ο μεγάλος χαμένος η Lega του Salvini καθώς μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μετακινήθηκε προς την Meloni που επίσης είναι εθνικιστικό κόμμα ενώ και η συμμετοχή στην κυβέρνηση Draghi έπληξε καίρια τα ποσοστά της Lega…

italy1_1.png
italy2_1.png

Σύμφωνα με τα exit polls, το εθνικιστικό κόμμα της Meloni συγκεντρώνει ποσοστό από 22% έως 26%.
Ο δεξιός συνασπισμός αναμένεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να λάβει συνολικό ποσοστό  45% και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Ειδικότερα η Lega του Matteo Salvini αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξυ 8,5% και 12,5%.
Από 6% μέχρι 8% θα κυμανθεί το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.

Μέχρι 29,5% η Κεντροαριστερά

Στο κεντροαριστερό μπλοκ το Δημοκρατικό Κόμμα PD συγκεντρώνει από 17% μέχρι 21%.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μ5S) από 13,5% έως 17,5% 
αλλά δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το PD.

Η εκτίμηση αποτελέσματος

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

Fratelli d’ Italia 24%

Δημοκρατικό Κόμμα PD 19%

Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%

Lega 10,5 %

Forza Italia 7%

Κεντρώα Συμμαχία Rezni – Calenda 7,5%

Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %

Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %
italia.png

Τα πλήρη αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα (26/9/2022).

Η εκτίμηση ψήφου στις συμμαχίες

 

Βουλή

 

Δεξιά συμμαχία 43%

 

Κεντροαριστερά 27,5%

 

Πέντε Αστέρια 15,5%

 

Κεντρώος Πόλος 7,5%

 

Γερουσία

 

Συντηρητική συμμαχία 43,5%

 

Κεντροαριστερά 27,5%

 

Πέντε Αστέρια 15,5%

 

Συμμαχία Renzi – Calenda 7,5%

Στις 288 έδρες η Δεξιά

Σε ό,τι αφορά την κατανομή εδρών, στην βουλή τα exit poll δίνουν 242 έδρες στην δεξιά, 88 στην κεντροαριστερά και 46 στο Κίνημα Πέντε Αστέρων. 20 έδρες εξασφαλίζει ο κεντρώος Πόλος των Renzi – Calenda.
Στην γερουσία 121 έδρες θα έχει η Δεξιά συμμαχία, 43 η κεντροαριστερά, 24 τα Πέντε Αστέρια και 8 η κεντρώα παράταξη Renzi – Calenda.

 

elezioni.JPG

Οι αλλαγές σε Γερουσία – Βουλή

Πλέον η ιταλική Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες.
Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.
Εάν τα πράγματα δεν διαφοροποιηθούν αισθητά στην επίσημη καταμέτρησης των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τότε για πρώτη φορά στη χώρα -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος της- θα αναλάβει την εξουσία μία εθνικιστική κυβέρνηση.


itt.JPG

Στο 64,67% η συμμετοχή

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 64,67% περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σχέση με τις εκλογές του 2018 οπότε είχε φθάσει στο 73,6%.

Για πρώτη φορά στην εξουσία – Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Το ακροδεξιό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας, Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία…
Όπως ανακοινώθηκε στις 20:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 51,08% ενώ στις εκλογές του 2018 ήταν 58,97%.
Το Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni και η Lega του Salvini ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο ή με βάση τα ελληνικά δεδομένα στον χώρο της εθνικιστικής δεξιάς έως ακροδεξιάς.
O δεξιός συνασπισμός έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ζητάει διευθέτηση του Ουκρανικού.
Η στάση της Meloni θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και ευρύτερα για την Ευρώπη.
giorgia.JPG
camera.jpg

Μήνυμα Salvini

Ο γραμματέας της Lega, Matteo Salvini, είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit poll μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία στις 25/9/2022.
«Η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία.
Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ», ανέφερε.

Οι απειλές της Commission ενίσχυσαν τη Meloni

Οι Βρυξέλλες φαίνεται να βρίσκονταν σε αμηχανία ακόμη και πριν από τις εκλογές και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις της προέδρου της Commission τις πιο ορατές και απειλητικές παρατηρήσεις ενός σημαντικού πολιτικού της ΕΕ από τότε που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία.
H Ursula Von der Leyen ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε τα εξής: «Θα δούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιταλία».
«Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση – και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία – έχουμε τα εργαλεία».
Δηλαδή άθελα της η Γερμανίδα αξιωματούχος με τις απαράδεκτες απειλές έδωσε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην εκλογική νίκη της Meloni και του δεξιού συνασπισμού.

Μειώσεις φόρων

Μαζί με τους δύο συμμάχους της, τους Salvini και Berlusconi, έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων, να περιορίσει τις ροές μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, καθώς και φιλόδοξη πολιτική για την αύξηση της γεννητικότητας στην Ιταλία.

Αντικαθιστά τον Draghi – Οι προκλήσεις

Η Meloni αντικαθιστά τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα εν μέσω μιας σειράς αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνδυάζονται για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Meloni προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Meloni – Ταμείο Ανάκαμψης

η Meloni έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr