ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ : ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ. - 9 Μαρ 2022 - 20:51

Βρισκόμαστε ήδη στο 2022. Πονηρά χρόνια, αβέβαιη εποχή. Οι χαιρετισμοί όμως προς την Υπέρμαχο Στρατηγό είναι επίκαιροι και ελπιδοφόροι, όσο καμία άλλη φορά!

Δημιουργούν θερμή και υποβλητική ατμόσφαιρα για να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη, την βαθιά συγκίνηση και τις θερμές ευχαριστίες στην Αγία Μορφή της Παναγίας.

Οι χαιρετισμοί προς την Παναγία μας, είναι ένας χείμαρρος ψυχικής εξομολόγησης, εσωτερικής αναγνώρισης και ένας λαμπρός λογοτεχνικός αστέρας!

Είναι ότι καλύτερο γλωσσικά, ότι ομορφότερο λεκτικά και ότι εντυπωσιακότερο σχηματικά και θρησκευτικά, αινετικό ποίημα!

– Είναι το ασάλευτο στήριγμα του Ελληνισμού, σε όλες τις καταπιέσεις και τους πολλούς κλυδωνισμούς.

– Είναι οι χαιρετισμοί που διαλύουν τα σύννεφα της απιστίας, της άρνησης και της αμφιβολίας των χαλεπών καιρών μας που βομβαρδίζονται συστηματικά και επιστημονικά και διαβολικά από τα τηλεσκουπίδια των Μ.Μ.Ε.(μέσων μαζικής εξαπάτησης) αποπροσανατολίζοντας τον λαό μας από τα καθημερινά και ειδικά τα Εθνικά προβλήματα!

Έτσι άλλη εικόνα μας διαμορφώνουν τα Μ.Μ.Ε. στην κινούμενη άμμο της εποχής μας και άλλη διαπιστώνουμε με τους χαιρετισμούς που οι πιστοί κατακλύζουν τους ναούς. Η Ελληνορθόδοξη παράδοση έχει βαθιές ρίζες και σταθερές αξίες στο λαό. Πράγματι υπάρχουν αντισώματα.

Η σιωπηλή δύναμη καλά ριζοκρατεί και δεν παρασύρεται από τα εωσφορικά κελεύσματα της εποχής μας. Γεμίζουν ασφυκτικά τους ναούς, παρά την πανδημία, όπως και εκείνη την εποχή, που το 626 μ.χ. κινδύνευε η βασιλεύουσα από την πολιορκία των Αβάρων (ιστορικός λαός προερχόμενος από την Ασία που ζούσαν στην Παννονία της Δαλματίας, αποκόπτοντας το Βυζάντιο από τις Ιταλικές κτήσεις) και των Περσών.

Τότε ο Αυτοκράτορας Ηράκλειτος βρισκόταν κάπου στην Κιλικία της Μ.Ασίας σε εκστρατεία εναντίον των Περσών. Ο βασιλειάς των Περσών Χοσρόης ο Β΄σε συνεννόηση με τους Αβάρους προέβη σε αντιπερισπασμό και κατόπιν συμφωνίας από κοινού πολιόρκησαν την έρημη από στρατό Κωνσταντινούπολη με 80.000 στρατό, πολιορκητικές μηχανές και πολλά πειρατικά πλοία. Ο Ηράκλειτος αν και ήθελε, δεν πρόφθανε να επιστρέψει. Είχε όμως εμπιστοσύνη στους συμβούλους του, τον Πατριάρχη Σέργιο και τον Πρωθυπουργό(Πατρίκιο) Βώνο. Πάντα βέβαια προ της αναχώρησης για εκστρατείες έκανε εκτενή δέηση στον ναό της του Θεού Σοφίας, λέγοντας ο ίδιος τα παρακάτω λόγια: << Δέσποτα Θεέ και Κύριε Ιησού Χριστέ, μη παραδώσεις ημάς εις όνειδος τοις εχθροίς Σου δια τας αμαρτίας ημών, αλλά επιβλέψας ελέησον και την κατά των εχθρών Σου νίκην δος ημίν, όπως μη καυχήσονται αλάστορες(κακά πνεύματα, μιαρά) και της Σης κληρονομιάς επαιρόμενοι>>.

Και βέβαια μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο ο Πατριάρχης κρατόντας την εικόνα της Θεοτόκου περιερχόταν στα τείχη και έδινε θάρρος στους στρατιώτες και τους πολίτες! Οι Άβαροι είχαν την πεποίθηση ότι θα τελειώσουν νικηφόρα μετά δεκαήμερο αγώνα. Ο Βυζαντινός στόλος όμως, απέκρουσε μεγάλη επίθεση των Αβάρων και η μεγάλη ξαφνική θαλασσοταραχή που ακολούθησε συνοδεία,αστραπών, βροντών και κεραυνών βύθισε το σύνολο σχεδόν των εχθρικών πλοίων και έτρεψε σε φυγή τον στρατό και τις πολιορκητικές μηχανές του Χαγάνου!

Ο αυτόπτης Γεώργιος Πισίδης μάρτυρας των γεγονότων ονομάζει τον Κεράτιο Κόλπο: <<ερυθράν θάλασσαν εκ του ρεύσαντος αίματος>>.

Ο λαός και ο στρατός και οι υπερασπιστές της Πόλης μετά την νίκη και την σωτηρία που απέδωσαν στην <<Υπέμαχο Στρατηγό και Υπεραγία Θεοτόκο, απαλλαγέντες του εχθρού έψαλαν <<όρθιοι>> στην Παναγία των Βλαχερνών, τον Ακάθιστο Ύμνο:<<Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια.

Αναγράφω Σοι, η πόλις Σου Θεοτόκε. Αλλ΄ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον. Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον. Ίνα κράζω Σοι: χαίρε νύμφηανύμφευτε!>>

Είναι ένας θαυμάσιος ύμνος που αποτελεί ένα <<θαυμάσιο καλλιτέχνημα της βυζαντινής λογοτεχνίας>> και περιλαμβάνει το προϊμιον και 24 ύμνους με αλφαβητική σειρά.

Ως ποιητής του Ύμνου θεωρείται κατά πάσα πιθανότητα ο Ρωμανός ο Μελωδός. Σε αυτούς τους χαιρετισμούς δοξάζεται το μεγαλείο και ο θησαυρός της Ελληνικής γλώσσας.

Τόσο ο Ύμνος όσο και ο κανών αποτελούν ένα αριστουργηματικό εγκώμιο προς την Υπέρμαχο Θεοτόκο, την Μάνα της Ρωμιοσύνης. Από τότε θεωρείται η Υπέρμαχος του Γένους, που σε όλους τους Εθνικούς μας αγώνες υπήρξε προστάτιδα και βοηθός των αγωνιζομένων Ελλήνων.

<<Ρόδον το αμάραντον, που μοσχοβόλησε και αγίασε την καταβασανισμένη Ελλάδα>>κατά τον Φ.Κόντογλου.

Ιδανικό στήριγμα στις ανθρώπινες δοκιμασίες και ισχυρό φως στα ψυχικά σκοτάδια της ζωής.

<<Λιμήν ημίν γενού θαλαττεύουσι και ορμητήριον, εν των πελάγει των θλίψεων και των σκανδάλων πάντων του πολεμήτορος>>.<<Χαίρε ολκάς των θελόντων σωθήναι, χαίρε λιμήν των του βίου πλωτήρων, χαίρε φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα, χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα…>>Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι Μήτηρ του Θεού, φύλαξόν μας υπό την σκέπην σου!

Η Ελλάδα τιμά και χαιρετίζει τη Μάνα της Ρωμιοσύνης και ελπίζει στη συμπαράστασή της στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζούμε.-

Μάρτιος 2022

Ιωάννης Καλάκος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr