ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες εν όψει «Γαλάζιας Πατρίδας»: Κοινή άσκηση από Τουρκία-Πακιστάν – Κωδικός «28ος μεσημβρινός» από την Άγκυρα

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. - 18 Φεβ 2019 - 8:59
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Κλιμακώνει τις προετοιμασίες η Τουρκία εν όψει «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς λίγες ημέρες πριν την άσκηση-πρόκληση, είχαμε στρατιωτικά γυμνάσια από τις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Πακιστάν.

Στην ανακοίνωση από τις πακιστανικές ναυτικές δυνάμεις τονίστηκε ότι στην άσκηση “TURGUTREİS-3 Tatbikatı” από την Τουρκία πήρε μέρος η φρεγάτα TCG Gökçeada.

Στην στρατιωτική άσκηση “TURGUTREİS-3 Tatbikatı”, από το Πακιστάν πήραν μέρος τα

πλοία Alamgir και Aslat και ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας.

Δείτε φωτογραφίες:

«ΚΩΔΙΚΟΣ 28ος ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ως σαφές και απαράβατο όριο με την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Τουρκία τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει την Ρόδο στη μέση και αφήνει δίχως ουσιαστική επήρεια το Καστελλόριζο. Αυτό το σημάδι επέκτασης των Τουρκικών διεκδικήσεων προς δυσμάς οριοθετεί και τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Α. Μεσόγειο, μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που περιβάλλει την Τουρκία.

Με την ομώνυμη άσκηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, η Άγκυρα θέλει να στείλει ισχυρό μήνυμα προβολής ισχύος στο θαλάσσιο πεδίο, σε μια στιγμή που έχει σημαντική παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το σχέδιο μετατροπής της Τουρκίας στη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του ανατολικού τμήματος της Μεσογείου έχει περιγραφεί στη στρατηγική του Μπουλέντ Μποστάνογλου, πρώην αρχηγού των ΤΕΔ.

Είναι θέμα ημερών πλέον να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί στόχοι του Ερντογάν για την περιοχή μας. Η άσκηση που προωθείται ως «η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας» έχει τρεις βασικούς στόχους:

Αφισβήτηση περιοχών στο Αιγαίο
Διεκδίκηση κρίσιμων ενεργειακών περιοχών στην ΑΟΖ της Κύπρου
Τουρκική επίδειξη ισχύος στα πλαίσια προπαγάνδας και ψυχολογικών επιχειρήσεων

Ωστόσο, οι ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιαστεί στην περιοχή μας. Οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό, καθώς τους τελευταίους μήνες ακούγεται συνεχώς η φράση «στρατηγική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου», από δυνάμεις σημαντικότερες από την Άγκυρα.

Βέβαια, προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα… Είναι ο Ερντογάν αρκετά απρορμητικός ώστε να δώσει εντολή για στρατιωτική κλιμάκωση σε Αιγαίο και Μεσόγειο; Αν ναι, οι δυνάμεις που «ευνοούν» την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, τί θα πράξουν; Θα εμπλακούν ή θα μείνουν παρατηρητές;

Η 20η Φεβρουαρίου δείχνει σαν ημέρα «ορόσημο» μιας και τότε ίσως φανούν οι άμεσες προθέσεις τόσο του Ερντογάν, όσο και των υπουργών του ή όσων τον συμβουλεύουν (εντός ή εκτός Τουρκίας) ν’ ακολουθεί πιστά αυτή τη στείρα πολιτική της σκληρής ρητορικής, συνοδευόμενη από τα τύμπανα πολέμου που αφήνει να εννοηθεί πως θα ηχήσουν στην περίπτωση που η χώρα του, συνεχίσει να μένει εκτός ενεργειακών σχεδίων.

pentapostagma.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…