ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Κραχ και πόλεμος! Μεγάλα ΜΜΕ προεξοφλούν παγκόσμια κρίση

ΔΙΕΘΝΗ. - 31 Μαρ 2020 - 12:09
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση
Ο κορωνοϊός είναι η αρχή…

Τα μεγάλα ΜΜΕ επιδίδονται τις τελευταίες μέρες σε ρεπορτάζ, τα οποία ορίζουν τον κορωνοϊό ως απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στον πλανήτη, επίκεντρο την οικονομία.

Την «σκυτάλη» πήρε η Deutsche Welle, η οποία «φιλοξένησε» δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο London School of Economics, Άλμπρεχτ Ριτσλ.

Όπως εκτίμησε:

«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της κρίσης. Ενδέχεται να αποβεί το ίδιο άσχημα με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1930. Δεν αποκλείεται ακόμη και μείωση του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και εξαρτώνται από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων».

«Η παραγωγική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παγώσει. Έχει ξαναγίνει αυτό στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν;», ρωτά η DW.

 «Κάθε σύγκριση είναι άνιση. Πιο εύστοχος θα ήταν μάλλον ο παραλληλισμός με τις οικονομίες εν καιρώ πολέμου. Κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων έκλειναν παντού εστιατόρια, μικρά καταστήματα και επιχειρήσεις. Ο λόγος ήταν φυσικά ότι ήθελαν να εξοικονομήσουν πρώτες ύλες για την πολεμική οικονομία. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα και εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά. Παρά ταύτα μπορούμε να εκτιμήσουμε ήδη ότι ορισμένοι κλάδοι ενδέχεται να συρρικνωθούν όπως σε καιρούς πολέμου. Σε ορισμένους κλάδους η πτώση έφτανε τότε μέχρι και το 70%».

«Πόσο καιρό όμως μπορεί να διαρκέσει η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας;»

Απαντά ο καθηγητής: «Όλοι εικοτολογούμε για το πότε θα αρχίσουν να καταγράφονται ελλείψεις στην τροφοδοσία και ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές. Γι αυτό και πολλοί πολιτικοί διεθνώς είναι σε κατάσταση πανικού».

Με άλλα λόγια, ο καθηγητής μας παρουσιάζει μια κατάσταση, η οποία θα επιδεινωθεί με οικονομικό κραχ, παγκόσμιες αναταραχές και, βάσει ιστορικής εμπειρίας, με παγκόσμιο πόλεμο.

Πράγματι τα «γεγονότα» εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

el.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΛΛΙΩΡΑ

 

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…