ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ – ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ. - 14 Μαρ 2021 - 18:57
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Η 25η Μαρτίου 1821 ήταν είναι και θα παραμείνει μια Ιστορική μέρα για ολόκληρο τον Ελληνισμό καθώς οι Έλληνες πήραν τη μεγάλη απόφαση να πολεμήσουν για να Ελευθερωθούν από τους Τούρκους κατακτητές. Οι Έλληνες έζησαν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό σχεδόν 400 χρόνια σκληρής σκλαβιάς και όχι μόνο. Παρόλο που πέρασαν τόσα και τόσα στα χρόνια της σκλαβιάς, ο πόθος και η ελπίδα της λευτεριάς δεν σταμάτησε να υπάρχει· από γενιά σε γενιά ο πόθος μεγάλωνε για το πότε θα ερχόταν αυτή η ευλογημένη μέρα για να ξεκινήσει η Ελληνική Επανάσταση. Ο λαός επέλεξε να αρχίσει το μεγάλο αγώνα για τη λευτεριά και τη λύτρωση στις 25 Μαρτίου. Η 25η Μαρτίου δεν ήταν καθόλου τυχαία μέρα, κάθε άλλο, την επέλεξαν γιατί είναι η μέρα που γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μας, της Παναγίας μας, της μητέρας των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Την εποχή εκείνη με τα δεδομένα που υπήρχαν, μεταξύ άλλων μερικοί χαρακτήρισαν τους Έλληνες τρελούς που πήραν τη μεγάλη απόφαση να κάνουν Επανάσταση, και ήταν σίγουροι ότι η Ελληνική Επανάσταση θα αποτύγχανε και σίγουροι ότι οι Τούρκοι θα κέρδιζαν εύκολα τους Έλληνες στα πεδία των μαχών. Οι λόγοι πολλοί, αφού δεν είχαν κράτος οι Έλληνες, δεν είχαν τακτικό στρατό, δεν είχαν οπλισμό, δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν οπλισμό. Καμία χώρα από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει τον Ελληνικό λαό. Οι Έλληνες ήταν πολύ λίγοι αριθμητικά σε σύγκριση με τους Τούρκους. Επίσης οι Τούρκοι είχαν τεράστιο στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρόλα αυτά οι Έλληνες, με τα Ηρωικά τους κατορθώματα κατόρθωσαν και Νίκησαν τους Τούρκους στα πεδία των μαχών. Οι Έλληνες έμαθαν ακόμα μια φορά ότι η Ελευθερία θέλει Αρετή και Τόλμη.

Οι Έλληνες έκαναν τεράστια λάθη στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Μερικά από τα αδικαιολόγητα λάθη που έπραξαν στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα ήταν η διχόνοια που κυριαρχούσε μεταξύ τους που σε αρκετές περιπτώσεις γινόταν η αιτία να κινδυνεύσουν να ηττηθούν από τους Τούρκους. Περαιτέρω, τα προσωπικά συμφέροντα που είχαν αρκετοί για το πως θα κέρδιζαν περισσότερα οφέλη από τον αγώνα καθώς και η απαράδεκτη καταδίκη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη σε φυλάκιση χωρίς να κάνει τίποτα κακό ενώ αντιθέτως είχε προσφέρει πολλά στον αγώνα. Στη φυλακή που έμεινε ο Κολοκοτρώνης έζησε σε πολύ απάνθρωπες συνθήκες πράγμα που επηρέασε σοβαρά την υγεία του. Οι Έλληνες είχαν ψεύτικες ελπίδες ότι θα τους βοηθούσαν οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις για τη λευτεριά τους.

Ο Ελληνισμός πλήρωσε βαρύ τίμημα για την Ελευθερία του. Κατάφερε να νικήσει σε άνισες μάχες παρόλο που ήταν λίγοι σε αριθμητική υπεροχή και σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι λόγοι οι βασικοί ήταν γιατί είχαν πίστη στο Θεό και στην Παναγία και πίστευαν ότι θα τους βοηθούσαν να Ελευθερωθούν πράγμα που έγινε. Άλλος ένας λόγος ήταν γιατί πολέμησαν για την Πατρίδα τους, γιατί είχαν ικανούς Οπλαρχηγούς, γιατί δεν υπολόγισαν τις ζωές τους για τη λευτεριά τους. Γνωστά ήταν τα λόγια τους: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, πάρα σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή…»

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζει ο Ελληνισμός τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο μπορεί και όσο επίσης του επιτρέπουν οι Κυβερνώντες κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού. Μέσα από την πορεία των χρόνων βλέπουμε και ζούμε δυστυχώς την προσπάθεια μερικών ανθελλήνων πολιτικών οι οποίοι για τα συμφέροντα τους θέλουν να παραχαράξουν την ίδια την Ιστορία, να ξαναδικάσουν τον αληθινό Ήρωα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, να αλλάξουν την ίδια τη Σημαία του Έθνους ούτως ώστε να μην υπάρχει πάνω σε αυτή ο Σταυρός. Βλέπουμε ακόμα να ξεχνούν σκόπιμα το ρόλο, την προσφορά και την Αποστολή της Εκκλησίας για την Απελευθέρωση του Έθνους από τους Τούρκους. Ακόμα και την στολή των Ευζώνων θέλουν να την αντικαταστήσουν. Η στολή των Ευζώνων είναι Εθνικό Σύμβολο!

Ερχόμαστε στο δύσκολο παρόν όπου ο Ελληνισμός είναι ξανά αντιμέτωπος με την επιθετική και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας. Τα θέλω και οι διεκδικήσεις των Τούρκων δεν τελειώνουν ποτέ απέναντι στον Ελληνισμό… Για να φύγουμε από τα αδιέξοδα πρέπει να μην ξεχνάμε την Ιστορία της Πατρίδας μας, να επιστρέψουμε στη Θρησκεία μας. Οι Πολιτικοί μιλάνε για ενότητα εδώ και χρόνια, όμως μόνο στα λόγια έμειναν. Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του λαού. Πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας στις παραδόσεις μας. Να γίνουν σωστές στρατιωτικές συμμαχίες, να γίνει αύξηση στη στρατιωτική θητεία. Το Κράτος και η Πολιτεία να επενδύσουν σωστά στην παιδεία που είναι το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας και όχι να την πολεμούν.

Ένα μήνυμα διαχρονικό όσον αφορά τους Αληθινούς Ήρωες του 1821 είναι ότι πολέμησαν ανιδιοτελώς για την Πατρίδα! Για τη Θρησκεία! Για την Οικογένεια! χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα και αρκετοί πέθαναν μόνοι, φτωχοί και άρρωστοι. Μερικά παραδείγματα από τους Αθάνατους Ήρωες είναι: Η ψυχρή και σκόπιμη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, ενός γνήσιου Πατριώτη και Πολιτικού και φυσικά Ορθόδοξου Χριστιανού. Ο Νικηταράς που πρόσφερε τόσα στον αγώνα και όμως πριν στο τέλος της Ζωής του έγινε ζητιάνος. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσου που τον δολοφόνησε η “Πατρίδα”. Η Μπουμπουλίνα που έδωσε όλη της την περιουσία στον αγώνα, που πολέμησε σε σημαντικές μάχες, που έχασε και αυτή το γιο της στο πεδίο των μαχών· Όμως στο τέλος τη δολοφόνησαν χωρίς ο ένοχος ή οι ένοχοι να τιμωρηθούν ποτέ. Η Μαντώ Μαυρογένους παρόλο που πρόσφερε ολόκληρη της την περιουσία στον αγώνα, πέθανε πάμφτωχη και στο περιθώριο. Είναι γνωστή η φράση που όταν η αγωνίστρια Μαντώ Μαυρογένους πήγε να κάνει αίτηση για να πάρει σύνταξη τη ρώτησε ένας τεχνοκράτης: « εσύ γιατί θέλεις σύνταξη; Τι πρόσφερες στον αγώνα;»

Εάν ο χρόνος γύριζε πίσω, οι γνήσιοι Πατριώτες θα έκαναν ξανά τις ίδιες θυσίες για την Πατρίδα, θα προτιμούσαν να πεθάνουν φτωχοί, άρρωστοι και μόνοι. Θα έδιναν τα παιδιά τους για τη λευτεριά της Πατρίδας τους για να ζήσουμε εμείς Ελεύθεροι… Το καλύτερο μνημόσυνο προς αυτούς τους γνήσιους Πατριώτες που πέθαναν Υπέρ Πίστεως και Πατρίδας είναι μεταξύ άλλων να μην χάσουμε άλλη Ελληνική γη, να μην δώσουμε άλλη Εθνική Κυριαρχία.

Κύπρος Ασπρής

Λευκωσία / Κύπρος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…