ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ – Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ. - 1 Απρ 2021 - 19:31
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Πέρασαν 66 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για τη λευτεριά της Κύπρου. Σχεδόν ένας ολόκληρος λαός με αρχές και ιδανικά αγωνίστηκε για τη λευτεριά της Πατρίδας και για την Ένωση με την Ελλάδα. Πολιτικός αρχηγός του αγώνα ήταν ο Αρχ. Μακάριος Γ΄ και Στρατιωτικός Αρχηγός ο Γρίβας Διγενής. Οι αντάρτες ήταν με λιγοστό οπλισμό παλαιάς εποχής, όμως πολέμησαν με αυτοθυσία, με τόλμη και κατάφεραν να νικήσουν τον Αγγλικό στρατό παρόλο που ο Αγγλικός στρατός ήταν εξοπλισμένος με σύγχρονο οπλισμό και με υπεράριθμο στρατό. Ο αγώνας για την Ελευθερία ξεκίνησε την 1ην Απριλίου 1955-1959. Οι αντάρτες με υψηλό φρόνιμα, με Πίστη και αγάπη για την Πατρίδα τους, κατάφεραν ένα θαύμα στη διάρκεια του πολέμου, κατάφεραν και νίκησαν τον κατακτητή. Και σε αυτό τον αγώνα για την Ελευθερία υπήρχαν δυστυχώς και αρκετές περιπτώσεις προδοσίας.

Μετά από τόσο δύσκολο αγώνα, μετά από τόσους θανάτους Ηρώων, ο πόλεμος άφησε πίσω χήρες και ορφανά. Μετά από τόσα φρικτά βασανιστήρια που έκαναν οι Άγγλοι στους κρατούμενους αγωνιστές, δυστυχώς οι στόχοι του αγώνα δεν επιτεύχθηκαν, αφού φρόντισαν οι Άγγλοι πριν φύγουν από την Κύπρο να πάρουν βάσεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου, σε μεγάλες εκτάσεις γης. Οι Άγγλοι μαζί με την Τουρκία να επέβαλαν ένα Σύνταγμα που δεν ήταν σε καμία περίπτωση λειτουργικό με τα γνωστά επακόλουθα.

Αρκετοί Ήρωες ξεχώρισαν σε αυτό τον αγώνα· μεταξύ άλλων ήταν και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Είναι ο νεαρότερος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που συνάντησε το θάνατο στην αγχόνη, ήταν ο μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης που ήταν μόλις 19 χρόνων. Αξέχαστα τα λόγια του: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο». Όπως επίσης στο τελευταίο γράμμα του έγραψε: «θ’ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να’ ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνεις για την Ελλάδα. Ώρα 7.30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί »… Οι Άγγλοι τον απαγχόνισαν στις 14 Μαρτίου 1957 παρόλο που προηγουμένως ο λαός άρχισε μια προσπάθεια να σώσει το νεαρό μαθητή. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζήτησε προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου. Η Βουλή των Ελλήνων έστειλε τηλεγραφήματα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρδης, 40 Εργατικοί Άγγλοι Βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπάθησαν να ματαιώσουν αυτή την εκτέλεση. Ο Χάρτινγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απέρριψε την απονομή χάριτος. Φοβήθηκαν ένα νεαρό που ήθελε κάτι απλό, την Ελευθερία της Πατρίδας του… μήπως νόμιζαν

ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματούσαν τον αγώνα για τη λευτεριά; Ενέργησαν με εκδίκηση οι Άγγλοι κατακτητές…

Και ο Ευαγόρας πέθανε Υπέρ Πίστεως και Πατρίδας. Παρόλο που έζησε πολύ λίγα χρόνια έγραψε Ιστορία για τα ιδανικά του, για το θάρρος του, για την τόλμη του, για την αποφασιστικότητά του. Ο Ευαγόρας γεννήθηκε για να γίνει Αληθινός Ήρωας και τα κατάφερε… Εκτός από τη σπουδαία δράση του στον αγώνα, ήταν σπουδαίος ποιητής, ξεχώριζε και στα αθλήματα. Ο Ευαγόρας έγραψε Ιστορία με τις πράξεις του, με την αξία του και την προσφορά του στον αγώνα για τη λευτεριά της Πατρίδας μας.

Ερχόμαστε στο σήμερα στην εποχή του Κορωνοϊού στην ημικατεχόμενη Πατρίδα που αρκετοί φοβηθήκαν, τρομοκρατήθηκαν, αγχώθηκαν μόνο από την ιδέα του κορωνοϊού και διερωτάται κανείς πώς αυτοί οι άνθρωποι θα ενεργούσαν στην ιδέα της αγχόνης….

Το καλύτερο μνημόσυνο για τους Ήρωες του 1955-1959 είναι η επανένωση της ημικατεχόμενης Πατρίδας μας χωρίς να υπάρχουν ξανά τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς να υπάρχει στρατός κατοχής. Οι Αληθινοί Ήρωες του 1955-1959 μας έμαθαν και αυτοί ότι η Ελευθερία θέλει Αρετή και Τόλμη.

Δυστυχώς ούτε αυτή την Ιστορική μέρα δεν θα τη γιορτάζουμε λόγω των μέτρων του κορωνοϊού…

Κύπρος Ασπρής

Λευκωσία / Κύπρος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…