ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ – ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ. - 31 Ιαν 2021 - 16:09
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές έστω και εάν πέρασαν τόσα χρόνια από την κρίση στα Ίμια, από τα γεγονότα που έγιναν στα Ίμια το 1996, που σχεδόν στο παρά πέντε η Τουρκία και η Ελλάδα θα οδηγούνταν προς το θερμό επεισόδιο με τα γνωστά επακόλουθα, με τον κίνδυνο σύρραξης των δύο χωρών. Δεν είναι εύκολο κάποιος να τα ξεχάσει και προπαντός να τα διαγράψει· δεν θα είναι μόνον λάθος εάν το πράξεις, θα είναι διαγραφή ενός μέρους της ίδιας της Ιστορίας του Ελληνισμού.

Οι πρωταγωνιστές όταν έγινε η κρίση των Ιμίων είναι γνωστοί· Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης, Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος έκτος από τη στάση που κράτησε, εντύπωση προκάλεσε η φράση που είπε: «να πούμε ότι τη σημαία στη βραχονησίδα την πήρε ο αέρας»· Ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γ. Αρσένης. Έστω και αν πέρασαν τόσα χρόνια, οι Έλληνες πολιτικοί που χειρίστηκαν την κρίση των Ιμίων δεν παραδέχθηκαν τα λάθη τους, δεν παραδέχθηκαν ότι χειρίστηκαν λάθος την κατάσταση… και όχι μόνον αυτό, επέρριψαν τις ευθύνες σε άλλους· τι μικρότητα· ήταν η εύκολη λύση. Και είπαν και το εννοούσαν το μεγάλο ευχαριστώ προς τις Η.Π.Α. για τη βοήθειά τους. Τότε πρόεδρος των Η.Π.Α ήταν ο Μπιλ Κλίντον. Στην Τουρκία όταν έγιναν τα γεγονότα ήταν Πρωθυπουργός η Τανσού Τσιλέρ και Υπουργός Εξωτερικών ο Ντενίζ Μπαϊκάλ. Οι Τούρκοι κατάφεραν με αυτές τις ενέργειες να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες στην περιοχή και όχι μόνον.

Από την πλευρά τους οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες να επιτελέσουν το καθήκον τους στο ακέραιο προς την Πατρίδα, να τηρήσουν τον Ιερό Όρκο που έδωσαν εάν χρειαζόταν… Στην κρίση των Ιμίων ήταν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Ναύαρχος Χ. Λυμπέρης. Δυστυχώς όπως είναι γνωστό, στις 31/01/1996 στην ώρα του καθήκοντος, πέθαναν ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός μετά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Αιωνία η μνήμη και σε αυτούς τους Ήρωες. Η τότε Κυβέρνηση ανάφερε σε επίσημη ανακοίνωση ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα εκείνη στην περιοχή. Αυτή είναι η μια άποψη. Η άλλη άποψη είναι ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό ή ακόμα από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στη βραχονησίδα. Όμως αυτό το γεγονός αποκρύφθηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε πόλεμο που αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να θίγονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. Στην ημικατεχόμενη Κύπρο στην περίοδο της κρίσης των Ιμίων η Εθνική Φρουρά πήρε οδηγίες να είναι σε αυξημένη επιφυλακή. Έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι ο “αδύνατος κρίκος”, σε περίπτωση που γινόταν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, μπορούσε να είχε ως επακόλουθο και ένα πολεμικό επεισόδιο στην Κύπρο.

Ερχόμαστε στο σήμερα μετά από τόσα χρόνια και η Τουρκία ακόμα ακολουθεί την ίδια επιθετική πολιτική εναντίον του Ελληνισμού κάνοντας συνεχώς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, παραβιάσεις τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, επιδιώκει να κάνει γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα του Ελληνισμού, εμποδίζει ορισμένους Έλληνες ψαράδες να αλιεύουν και όχι

μόνον και κατά κύριο λόγο απειλεί ξεκάθαρα τον Ελληνισμό με πόλεμο. Ερχόμαστε στο παρόν που η Ελλάδα είναι “φυλακισμένη” εδώ και χρόνια στα χρέη των δανειστών της. Που υπάρχουν και θα υπάρχουν ανθέλληνες πολιτικοί που έχουν στόχους να εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλων χωρών. Ζούμε πιο έντονα τους χαλεπούς καιρούς τώρα με τον κορωνοϊό αφού βλέπουμε το ίδιο το Κράτος να πολεμά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του, να τους στερεί την ίδια της Ελευθερία τους, να πολεμά την Ορθοδοξία και όχι μόνον.

Παρόλα τα προβλήματα και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός πρέπει και επιβάλλεται η Ιστορία να μην παραχαράζεται. Άλλωστε ορισμένοι “κύκλοι” αυτό επιδιώκουν, να ξεχάσουμε την Ιστορία, τη Θρησκεία μας, να ξεχάσουμε και να διαγράψουμε τις ρίζες μας, τους Ήρωες μας, τους Αγίους μας. Είναι γνωστό ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται και τα λάθη πληρώνονται πολύ σκληρά. Κάθε λαός που ξεχνά και διαγράφει την ίδια την Ιστορία του, που δεν μαθαίνει από την Ιστορία του, δεν έχει σίγουρα μέλλον θέτοντας τον κίνδυνο να μην έχουν Πατρίδα τα παιδιά του…

Κύπρος Ασπρής

Λευκωσία / Κύπρος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…