ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Λαβρόφ μετά τα ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ δημοσιεύματα για τους S-300: “Λάβαμε διαβεβαιώσεις από Ελλάδα”

ΕΘΝΙΚΑ. - 29 Δεκ 2022 - 8:44

Υπήρξε επικοινωνία των δύο χωρών σε κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο.

Στο κενό έπεσαν οι FAKE -όπως αποδείχθηκαν- φήμες περί αποστολής των S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία και μάλιστα με αντάλλαγμα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Η πληροφορία αυτή είχε αναπαραχθεί μεταξύ άλλων και από ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ, ωστόσο δεν έφερνε κάποια αξιόπιστη πηγή.

Ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε εξάλλου την φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες με μία σαφέστατη προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις στη Ρωσία και ειδικότερα στον πρέσβη της στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ ότι η Ελλάδα θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία δεν μπορούν να παραδοθούν σε κανέναν τρίτο χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Πρόσφατα υπήρξε η πληροφορία ότι, ας πούμε, η Ελλάδα σκοπεύει να μεταβιβάσει στην Ουκρανία τους πυραύλους S-300 της. Αναθέσαμε στον πρεσβευτή μας, απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα είχαν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα», είπε ο Σ.Λαβρόφ στην τηλεοπτική εκπομπή «Μεγάλο παιχνίδι».

«Η ιστορία ήταν ότι (σ.σ. οι S-300) έπρεπε να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά τότε η Δύση άρχισε να κάνει το παν ώστε να μην το επιτρέψει αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Κύπρου ως νήσου και το ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιούσε τους πάντες και αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν από την Ελλάδα. Αλλά βάσει του συμβολαίου, το οποίο κατοχύρωσε αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τους μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε χωρίς τη συναίνεσή μας».

Κατά τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η ελληνική πλευρά απάντησε «ότι το θυμόμαστε αυτό».

«Παρακολουθούμε επιμελώς τέτοιου είδους πράγματα. Παρόμοιο είναι για τη Μόσχα και το πρόβλημα της απαγόρευσης της μεταβίβασης ρωσικών οπλικών συστημάτων σε οποιονδήποτε, τα οποία υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη και παράγονταν βάσει αδείας στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας».

(φωτο:intime)

el.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr