ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ληστρικές χρεώσεις από τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. - 11 Οκτ 2019 - 13:45

■ Εξωφρενικές προμήθειες ακόμα και στα ΑΤΜ για απλές συναλλαγές
■ Χαράτσι 20 λεπτά για κάθε ερώτηση υπολοίπου, 3 ευρώ για αλλαγή PIN και 6 ευρώ για κλοπή κάρτας
■ Ελέγχει κανείς την ασυδοσία των πιστωτικών ιδρυμάτων;

Μόνο ο αέρας που αναπνέουν οι συναλλασσόμενοι στα υποκαταστήματα των τραπεζών φαίνεται ότι γλιτώνει από το νέο κύμα χρεώσεων που φέρνουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Ηδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προμήθειες για πληρωμές με μετρητά στο ταμείο, ενώ σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους θα επιβληθεί χαράτσι ακόμα στην αλλαγή του pin πιστωτικών και χρεωστικών καρτών!

Με τις νέες χρεώσεις οι διοικήσεις των τραπεζών επιχειρούν να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των πελατών τους. Ουσιαστικά οι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς σχεδόν όλες οι κινήσεις, όπως η μισθοδοσία, η καταβολή των συντάξεων, αλλά και η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, περνούν υποχρεωτικά από τις τράπεζες.

Παράλληλα, τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να περιορίσουν τις συναλλαγές στα καταστήματα και να στρέψουν την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, ώστε να διευκολύνουν τα σχέδιά τους για μείωση του λειτουργικού κόστους, με απομάκρυνση υπαλλήλων και κλείσιμο καταστημάτων.

Οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών δεν έχουν συγκινήσει στο ελάχιστο τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Εξελίξεις που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες, δηλαδή σχεδόν όλους τους Ελληνες. Προμήθειες θα εισπράττονται πλέον για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση pin, σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό, ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού μέσω ΑΤΜ.

Ειδικότερα, από τις 31 Οκτωβρίου η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.

Έναν μήνα αργότερα οι πελάτες της Εθνικής θα επιβαρύνονται με 3 ευρώ για την επανέκδοση του pin χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χρέωση που ήδη εφαρμόζει η Eurobank, ενώ με προμήθεια 6 ευρώ επιβαρύνεται η επανέκδοση κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς / μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης μιας κάρτας.

Στην Τράπεζα Πειραιώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου όλες οι πληρωμές με μετρητά στο ταμείο, που είχαν προμήθεια 1,90 ευρώ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Εφορία), επιβαρύνονται πλέον με 2,80 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι χρεώσεις και σε άλλες συναλλαγές.

dimokratianews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr