ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μάθετε τι έρχεται: Οι καινούργιες φυλακές με επόπτη τον Μεγάλο Αδερφό

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. - 6 Ιούν 2018 - 22:50
Loading...

Μπορεί στην Ελλάδα ήδη να είναι γνωστό το νέο «έξυπνο» σύστημα με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για εκείνους που εκτίουν την ποινή τους, ωστόσο στην Σουηδία το εξελίσσουν ένα βήμα παραπέρα.

Του Άρη Δημόπουλου

Με μεγάλη…χαρά υποδέχονται τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όσο και οι πολίτες τις νέες «καινοτομίες» των Σουηδών για αυστηρότερη και συγχρόνως «εξυπνότερη» παρακολούθηση για όσους εκτίουν ποινές για πταίσματα.

Το νέο σύστημα , βασισμένο απόλυτα στο GPS και μερικές εφαρμογές smartphone, αναμένεται να φέρει «τομή» στο σωφρονιστικό σύστημα της Σουηδίας, οδηγώντας επί της ουσίας έναν μεγάλο αριθμό κρατούμενων εκτός φυλακής.

Η…καινοτομία αυτή αφορά όσους πέφτουν σε αδικήματα που επισείουν ποινή έως 6 μήνες. Μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις και για την άμβλυνση του χρονικού αυτού ορίου, από τη στιγμή ειδικά που τα στατιστικά στοιχεία τείνουν να το υποστηρίξουν!

Ειδικότερα, η επικεφαλής τμήματος φροντίδας σωφρονιστικών ιδρυμάτων, Emma Ekstrand, υπεραμύνθηκε του νέου αυτού συστήματος, επιχειρηματολογώντας με βάση τα στατιστικά αποδοχής του «έξυπνου βραχιολιού παρακολούθησης»:

«Συνολικά, δίνει ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό υποτροπών. Περίπου το 80% των ατόμων που εκτίουν την ποινή τους με ηλεκτρονικά δεσμά δεν επιστρέφουν ποτέ στην Υπηρεσία Φυλακών και Πυρασφαλείας, κάτι που είναι πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Πολλοί προτιμούν «ηλεκτρονικά δεσμά» από τις παραδοσιακές ποινές φυλάκισης. Αυτό που προέχει είναι να έχουν οι άνθρωποι μία «αξιοπρεπή ζωή»».

An adult immigrant from El Salvador who entered the country illegally wears an ankle monitor July 27 at a shelter in San Antonio. Lawyers representing immigrant mothers held in a South Texas detention center say the women have been denied counsel and coerced into accepting ankle-monitoring bracelets as a condition of release, even after judges made clear that paying their bonds would suffice.

Βλέπουμε πως περίοπτη θέση (και εδώ) έχει η λέξη της «αξιοπρέπειας», που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σαν το μεγάλο «ηθικό πλεονέκτημα» για αυτά που μας ετοιμάζουν.

Είναι λοιπόν σήμερα αξιοπρεπές το σύνολο των μικροεγκληματιών να παρακολουθούνται επί 24ωρου βάσεως από τον «Μεγάλο Αδερφό», όπως επίσης…αξιοπρεπές θα είναι σε λίγο η υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων για όλους τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης μερικές διαπιστώσεις από τον επικεφαλής του τμήματος προστασίας της Σουηδικής Υπηρεσίας Φυλακών Fredrik Wilhelmsson, που παραπέμπουν σε οργουελικές καταστάσεις.

Και θυμηθείτε, πως όλα αυτά δεν είναι απλά σενάρια για το μέλλον, αλλά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή:

«Με την πρόσθεση του GPS (σ.σ. στα ηλεκτρονικά βραχιολάκια), θα έχουμε τον έλεγχο του πελάτη, τόσο στο σπίτι όσο και μακριά από το σπίτι, καθ ‘οδόν προς το χώρο εργασίας και οπουδήποτε αλλού. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε εμείς εξ αποστάσεως να καθορίσουμε τις ζώνες όπου επιτρέπεται να είναι κάποιος και τις ζώνες όπου δεν επιτρέπεται».

Πηγή : el.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter