ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

“Μήνυμα” στις ΗΠΑ: Η Ρωσία θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο Zircon κατά τη διάρκεια διεθνούς άσκησης με την Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ. - 4 Φεβ 2023 - 8:10

– Αναβαθμισμένος πύραυλος κρουζ Kh-101 πυροδοτεί “θερμικές παγίδες”

Ένα σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τις Νατοϊκές δυνάμεις, αποτελεί η πρώτη περίπτωση χρήσης Zircon σε διεθνείς ασκήσεις. Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο πύραυλος πρόκειται να πλήξει έναν επιφανειακό στόχο που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων.

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εκπαιδευτικό ταξίδι μεγάλων αποστάσεων, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Zircon  κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης, με ναυτικά της Νότιας Αφρικής και της Κίνας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, στις 25 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η φρεγάτα είχε εξασκήσει ένα χτύπημα με υπερηχητικό πύραυλο Zircon, σε θαλάσσιο στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη από 900 χιλιόμετρα στο δυτικό τμήμα του Ατλαντικού.

Το υπουργείο Άμυνας είπε επίσης ότι, μια σειρά από κοινές ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν ανοιχτά της Νότιας Αφρικής τον Φεβρουάριο, από κοινού με το Ναυτικό της Νότιας Αφρικής και το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Προηγουμένως, στις 10 Ιανουαρίου, το πλήρωμα της φρεγάτας «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Γκορσκόφ», πραγματοποίησε εκπαίδευση εκτόξευσης σε εχθρικό μοντέλο στη Νορβηγική Θάλασσα. Οι ασκήσεις διεξήχθησαν με χρήση υπολογιστικής προσομοίωσης της τακτικής κατάστασης. Οι ναύτες εξασκούνταν επίσης στην απόκρουση εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων.

Πύραυλος κρουζ Kh-101 αναβαθμισμένος για να πυροδοτεί θερμικές παγίδες

Στις 26 Ιανουαρίου, ένας πύραυλος κρουζ stealth Kh-101 που εκτοξεύτηκε από αέρος  προσγειώθηκε στην Ουκρανία. Τραβήχτηκαν αρκετές φωτογραφίες από το σημείο όπου έπεσε ο πύραυλος. Αλλά μια νέα μονάδα, που προηγουμένως δεν υπήρχε, στο σχεδιασμό του πυραύλου έχει προσελκύσει την προσοχή ορισμένων ειδικών.

Τουλάχιστον τρεις κάψουλες με γέμιση, είναι ορατές πάνω του. Ασυνήθιστο για αυτόν τον τύπο πυραύλου, ειδικά για τη σχεδίαση του Kh-101. Οι τρεις κάψουλες, σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, είναι θερμικές κάψουλες σχεδιασμένες για εκτόξευση. Είναι μια θερμοπαγίδα, λένε οι φωτοαναλυτές.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, οι θερμοπαγίδες δεν ενεργοποιούνται αυτόματα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι θερμικές παγίδες απελευθερώθηκαν από το κύτος του Kh-101 σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου. Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από την έλλειψη συστήματος ανίχνευσης εκτόξευσης πυραύλων, όπως είναι η συνήθης πρακτική σε τέτοιες διαμορφώσεις.

Αυτό είναι ένα σημείο καμπής στον πόλεμο. Η Μόσχα δεν ακολουθεί το ίδιο καθορισμένο σχέδιο, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση. Ο πύραυλος είναι απόδειξη ότι, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν επιλογές για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του Kh-101. Με αυτή τη λογική, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν είναι μόνο αυτός ο πύραυλος που έλαβε τέτοια αναβάθμιση.

Οι θερμικές παγίδες, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την απόδοση του πυραύλου κατά τη διάρκεια επίθεσης πυραύλων. Ο Kh-101 είναι πλέον σαφώς ικανός να εμπλέξει δύο στόχους, ενώ πρέπει επίσης να καταστρέψει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού. Είναι πολύ πιθανό και απολύτως πιθανό, αυτές οι θερμικές παγίδες να προορίζονται για να ξεγελάσουν την αεράμυνα.

35 μάρκες κατασκευής ΗΠΑ στο Kh-101

Τον Μάιο του περασμένου έτους, άρχισαν να φτάνουν πιο εμπεριστατωμένες αναφορές για τους ρωσικούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται. Ο KN-101, γνωστός και ως AS-23A Kodiak, χρησιμοποιεί 35 τσιπ αμερικανικής κατασκευής, όπως αποκαλύφθηκε εκείνη την εποχή του χρόνου. Στη συνέχεια, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, μετέδωσε την είδηση ​​δείχνοντας εικόνες από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα ενός πυραύλου που δεν κατάφερε να εκραγεί.

Ο Kh-1010 είναι ένας ρωσικός πύραυλος stealth, που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η εμφάνισή του, επρόκειτο να αντικαταστήσει τον ξεπερασμένο ρωσικό πύραυλο Kh-55. Η κεφαλή του Kh-101 είναι συμβατική. Αυτός ο πύραυλος, έχει μια άλλη έκδοση για να χρησιμοποιεί μια θερμοπυρηνική κεφαλή γνωστή και ως Kh-102.

Ο Kh-101 έχει αυτονομία έως 5.500 km και ταχύτητα πλεύσης 190–200 m/s και μέγιστη ταχύτητα 250–270 m/s. Ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα και ένα σύστημα καθοδήγησης,  αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του πυραύλου. Ο Kh-101 εκτοξεύεται συχνότερα από δύο τύπους βομβαρδιστικών, το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 και το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95.

pentapostagma.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr