• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 22 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

Μήπως δεν δικαιολογείται «πανικός» για το τουρκικό αεροπλανοφόρο;

10 έτη ago
in ΑΠΟΨΕΙΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Ενδιαφέρουσα η είδηση για την έναρξη της ναυπήγησης του νέου τουρκικού επιθετικού – αποβατικού σκάφους 26,000 τόνων κλάσης «JUAN CARLOS 1» ή «TCG ANADOLU». Το αποβατικό αυτό που επελέγη επίσης από το Αυστραλιανό Ναυτικό, έχει εντυπωσιακές δυνατότητες.

Σχολιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έχει πλήρωμα 261 άνδρες και μπορεί να μεταφέρει δύναμη μέχρι 913 στρατιώτες, 46 άρματα τύπου Leopard 2 και αμφίβια αποβατικά σκάφη, έχει ανωτάτη ταχύτητα τους 21 κόμβους, υπηρεσιακή 15 με την οποία έχει αυτονομία 9.000 ναυτικά μίλια. Το τελικό κόστος του σκάφους ήταν 600 εκατ. δολάρια σε τιμές 2009.

Η τουρκική έκδοση προβλέπεται ότι θα φέρει 6-8 μαχητικά τύπου F-35B, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα τύπου T-129 ATAK, οχτώ μεταφορικά ελικόπτερα, δύο ελικόπτερα S-70B Seahawk, καθώς επίσης και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Το μοναδιαίο κόστος των F-35B είναι γύρω στα 120 εκατ. δολάρια σε κατάσταση «fly away», που σημαίνει ότι με έξτρα κινητήρες, ανταλλακτικά, εκπαίδευση και εργαλεία θα φτάσει τα 200 εκατ. δολάρια ανά μονάδα.

Δηλαδή, μόνο τα F-35B θα φτάσουν το 1,2 με 1,6 δισ. δολάρια. Ήδη το κόστος ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια. Εάν δε σε αυτά προσθέσουμε και το κόστος των ελικοπτέρων και το υλικό της αποβατικής δύναμης φτάνουμε εύκολα σε ένα συνολικό κόστος που θα αγγίζει τα 3,5 δισ. δολάρια.

Ας δούμε τώρα ποια είναι η αποστολή ενός τέτοιου σκάφους. Είναι σαφές ότι μιλάμε για ένα σκάφος σχεδιασμένο για υπερπόντιες αποστολές που χρειάζεται μία ναυτική μοίρα για προστασία και υποστήριξη. Βεβαίως ισχύει και εδώ το στρατιωτικό δόγμα του «ένα ίσον κανένα» (το έχουν καταλάβει καλά οι Ρώσοι που διαθέτουν μόνο το «Κουζνέτσοφ» και οι Γάλλοι με το «Ντε Γκολ»).

Άρα για να είναι ένα σκάφος μονίμως επιχειρησιακό χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο, ιδανικά τρία για να έχεις δύο πλοία πάντα έτοιμα. Ένα τέτοιο πλοίο δίνει επιχειρησιακές δυνατότητες τις οποίες δεν μπορεί μια χώρα να τις διαθέτει… «part-time», καθότι, εάν δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα, στρατηγικά, όταν θα βρίσκεται σε κάποιο ναυπηγείο για συντήρηση, πολύ απλά θα ανοίγει ένα επικίνδυνο «παράθυρο τρωτότητας» για τον κάτοχο…


Επομένως, ένα τέτοιο σκάφος όχι μόνο είναι επιχειρησιακά άχρηστο στο περιβάλλον του Αιγαίου, αλλά θα μπορούσε να πέσει θύμα μιας Πυραυλακάτου ή ενός Υποβρυχίου ανά πάσα στιγμή και να γίνουν σκόνη και θρύψαλα τα 3,5 δισ. δολάρια. Άρα γιατί και για πού ακριβώς το θέλει η Τουρκία;

Φαίνεται ότι η Τουρκία προτίθεται να αποπειραθεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον Κόλπο και γι’ αυτό έκλεισε συμφωνία με το Κατάρ δημιουργώντας στρατιωτική βάση εκεί. Φαντάζομαι, ότι οι Ιρανοί είναι ήδη κατενθουσιασμένοι με αυτή την τουρκική ιδέα. Πρέπει να έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις ο Ερντογάν, αλλιώς δεν εξηγείται.

Πάμε να δούμε όμως την απαραίτητη σύνθεση του στόλου συνοδείας ενός τέτοιου σκάφους. Χρειάζεται μία μεγάλου εκτοπίσματος φρεγάτα για αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής, η οποία όμως πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο πυροβόλα των 127 χλστ. για πυρά υποστήριξης των αποβατικών δυνάμεων (που δεν έχει η Τουρκία), μία φρεγάτα αντιαεροπορικής προστασίας σημείου (έχει τις φρεγάτες «Barbaros» γι’ αυτό), ώστε τα δύο πλοία μαζί να μπορούν να αντιμετωπίσουν αεροπορικές επιθέσεις κορεσμού.

Επίσης, μία φρεγάτα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (έχει τις «Yabuz»), ένα υποβρύχιο για «Blue Waters» που δεν διαθέτει, διότι τα υποβρύχια τύπου 209-1400 μπορούν να επιχειρούν μέχρι έναν μήνα, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης (έχει τα κλάσης «Akar»), αλλά και δύο μικρότερα αποβατικά, ενώ κανένα από τα αποβατικά σκάφη που διαθέτει δεν είναι ικανό για ωκεάνιες επιχειρήσεις.

Άρα, συγχρόνως με το «ANADOLU» και για κάθε σκάφος αυτής της κλάσης, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την ναυπήγηση μίας μεγάλης Φρεγάτας, ενός υποβρυχίου ανοικτής θαλάσσης και δύο αποβατικών σκαφών περί τους 7.000 τόνους έκαστο για τη μεταφορά υλικού υποστήριξης της αποβατικής δύναμης.

Τα πλοία που δεν χρειάζονται νέα ναυπήγηση αυτή την στιγμή θα λείψουν από το στόλο των οποίον υπάγονται τώρα, άρα πολύ σύντομα θα χρειαστεί να ναυπηγηθούν και αυτά. Το δε κόστος όλων αυτών, ξεπερνάει κατά πολύ τον αμυντικό προϋπολογισμό της Τουρκίας για την επόμενη εικοσαετία.


Αν σε αυτό τον προϋπολογισμό, προσθέσουμε τα νέα Άρματα μάχης ALTAY, τα 100 F-35A της Αεροπορίας το νέο μαχητικό που σχεδιάζουν και το ότι τα ελικόπτερα πρέπει να έχουν επεξεργασία θαλάσσης άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα αλλά απαιτούνται καινούργια με αυξημένο κόστος, τότε ο Αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας ξεπερνάει συνδυαστικά τους προϋπολογισμούς… της Γαλλίας μαζί με της Βρετανίας!

Η ιστορία αυτή σα να μου θυμίζει λίγο το «ήθελε η Μυλωνού και τον άντρα της με τους πραματευτάδες»… κόψτε κάτι ρε καρντάσια, γιατί στο τέλος σας βλέπω να καταλήγετε οικονομικά σαν και μας. Τις προδιαγραφές τις έχετε και το ξέρετε, ενώ η «φυγή προς τα εμπρός», αγαπημένη στρατηγική του Ερντογάν για την υπέρβαση σοβαρών προβλημάτων δεν θα τους δικαιώνει κάθε φορά…

Υπάρχει ένα τελευταίο ερώτημα, το που θα βρίσκεται η ναυτική βάση από την οποία θα επιχειρούν τα πλοία αυτά. Η Τουρκία έχει δύο βάσεις στον Ελλήσποντο, μία στην Μαύρη θάλασσα, δύο στο Αιγαίο και μία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι βάσεις του Ελλησπόντου και του Αιγαίου ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για τον στόλο αυτό λόγω Ελλάδας, άρα πρέπει να αποκλειστούν, η βάση της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να αποκλειστεί λόγω Ρωσίας, οπότε της απομένει η βάση της Ανατολικής Μεσογείου.

Η λογική λοιπόν λέει ότι η βάση αυτού ή αυτών των πλοίων θα είναι η βάση του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα χρειαστεί ριζική ανακατασκευή (άλλο μεγάλο κονδύλι) για να φιλοξενήσει τον στόλο / στόλους αυτούς και τις αποβατικές δυνάμεις τους.

Για όλους όσοι έχουν αγχωθεί με το νέο «Τουρκικό Αεροπλανοφόρο» τους συνιστώ να χαλαρώσουν, όχι μόνο διότι το γιατί το Ισκεντερούν βρίσκεται πολύ μακριά από το Αιγαίο, οπότε θα υπάρχει χρόνος για μία προετοιμασία θερμής υποδοχής, αλλά και διότι μπλέκει σε πολύ «βαθιά νερά», όπου συχνά τα προβλήματα που σου δημιουργούνται είναι περισσότερα από τις λύσεις που σου προκύπτουν…

defence-point

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Η μεγάλη συνωμοσία: Πώς ο πόλεμος με το Ιράν είναι μια σκηνοθετημένη κρίση για την κατάληψη της εξουσίας – Η αποκάλυψη του Mike Adams
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μεγάλη συνωμοσία: Πώς ο πόλεμος με το Ιράν είναι μια σκηνοθετημένη κρίση για την κατάληψη της εξουσίας – Η αποκάλυψη του Mike Adams

by admin
3 ώρες ago
“Ο Πόλεμος κατά του Παρελθόντος”, η Ακύρωση του Πολιτισμού & της Μνήμης. Όποιος ελέγχει το Παρελθόν, ελέγχει & το Μέλλον;
Slider

“Ο Πόλεμος κατά του Παρελθόντος”, η Ακύρωση του Πολιτισμού & της Μνήμης. Όποιος ελέγχει το Παρελθόν, ελέγχει & το Μέλλον;

by admin
1 ημέρα ago
Τρομερή Ανατροπή – Οι Big Tech εφαρμόζουν σχέδιο παγκόσμιας διακυβέρνησης – Πώς θα παρακάμψουν κυβερνήσεις και εκλογικά σώματα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρομερή Ανατροπή – Οι Big Tech εφαρμόζουν σχέδιο παγκόσμιας διακυβέρνησης – Πώς θα παρακάμψουν κυβερνήσεις και εκλογικά σώματα

by admin
1 ημέρα ago
Παναγόπουλος Αλέξιος: ΕΕ και χάος σε Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παναγόπουλος Αλέξιος: ΕΕ και χάος σε Ελλάδα

by admin
1 ημέρα ago
Next Post
(Video).Όλη η δομή της οργάνωσης του Σόρος »λευκά κράνη».Πράκτορες των Αμερικανών,των …

(Video).Όλη η δομή της οργάνωσης του Σόρος »λευκά κράνη».Πράκτορες των Αμερικανών,των ...

Δυνάμεις της 1ης Τουρκικής Στρατιάς εκτέλεσαν Άσκηση διάβασης…Ποταμού! (φώτο)

Δυνάμεις της 1ης Τουρκικής Στρατιάς εκτέλεσαν Άσκηση διάβασης…Ποταμού! (φώτο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr