ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μήπως η «στρατιωτική βάση» στο Cavus είναι προϊόν «μονταζιέρας»;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. - 14 Φεβ 2018 - 22:00
Loading...

Νωρίτερα σας μεταφέραμε την είδηση που μετέδωσε η Chumhuriet, σχετικά με τη κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο νησάκι Cavus που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Ίμια. Νεότερα δημοσιεύματα, όπως αυτό της Milliyet, κάνουν λόγο για κατασκευή αποβάθρας στη μικρή νησίδα που βρίσκεται ανοιχτά του Bodrum.

Νωρίτερα γράψαμε πως τα τουρκικά ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα φειδωλά ως προς το είδος της βάσης και το σκοπό της, αν και αφήνουν να εννοηθεί πως χτίζεται για να επιβλέπει τη γύρω περιοχή, μετά τις ελληνικές «προκλήσεις» στα Ίμια. Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει εργασίες (οι εικόνες είναι από τη παραλία του Bodrum) και είναι άγνωστο εάν θα προχωρήσουν ή είναι απλά μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού και προπαγάνδας.

Η Milliyet επανήλθε με δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως θα χτιστεί παρατηρητήριο και αποβάθρα στη Cavus, κοντά στο σημείο του Οθωμανικού Πύργου, που ουσιαστικά είναι το μόνο οίκισμα του νησιού. Μερικές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό τύπο, οι νέες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση της ελληνικής δραστηριότητας στα Ίμια και για παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών. Με ποια λογική όμως να κατασκευαστούν αυτές οι εγκαταστάσεις, αφού το Cavus απέχει μόλις ένα μίλι και τα Ίμια 3,5 από τις τουρκικές ακτές; Και από πότε οι Τουρκία ενδιαφέρθηκε σοβαρά να παρακολουθήσει την έξοδο των μεταναστών από τα εδάφη της προς το Αιγαίο;

H Milliyet αναφέρει επίσης πως τουλάχιστον 8 τουρκικά σκάφη περιπολούν τα Ίμια από σήμερα το πρωί. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, δεδομένου πως τόσο νωρίτερα, όσο και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα τουρκικό σκάφος στη περιοχή, τουλάχιστον του λιμενικού σώματος που εδώ και περίπου ένα μήνα, βρίσκονταν μόνιμα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Δείτε live εικόνα από το Marine Traffic εδώ.

Τα δεδομένα λοιπόν έχουν ως εξής: Οι τουρκικές ακταιωροί έχουν αποσυρθεί από τα Ίμια (υπάρχει μόνοσποραδική «διακριτική» παρακολούθηση), παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς ορισμένων τουρκικών ΜΜΕ. Τουρκικά και τουρκόφωνα δημοσιεύματα όμως θέλουν να συντηρήσουν την ένταση με ισχυρισμούς για κατασκευές ναυτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νησίδα Cavus, παραθέτοντας ως απόδειξη, ένα πολιτικό εκσκαφέα που εκτελεί έργα στο Bodrum και μερικές τουριστικές φωτογραφίες από το νησί.

Μήπως τελικά οι ισχυρισμοί περί στρατιωτικών κατασκευών στο Cavus είναι προϊόν της γνωστής τουρκικής «μονταζιέρας» και τίποτα περισσότερο; Από τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως και πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, δεν προκύπτει κινητικότητο στο νησάκι Cavus. Εάν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε αποκάλυψη άλλων πληροφοριών που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό τους, θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

ptisidiastima.com

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter