ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ : ΠΕΡΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ. - 20 Ιαν 2022 - 10:37

Ένα ρεπορτάζ για να επιτελεί τον σκοπό του, πρέπει να δημιουργείται μέσα στα πλαίσια του καθήκοντος, απέναντι στην δημοσιογραφική Δεοντολογία. Όπως ίσχυε από παλαιοτάτων ετών στις δημοσιεύσεις του Έντυπου Τύπου. Τα άρθρα των Συντακτών τύγχαναν της ευρύτερης αποδοχής αναγνωστών, λόγω της πιστής τήρησης των κανόνων της Δεοντολογίας.

   Οι παλαίμαχοι Δημοσιογράφοι γνωρίζουν, πως Δεοντολογία είναι το σύνολο των Κανόνων και Επιταγών, που διέπουν το Λειτούργημά τους. Αποτελεί κριτήριο αντικειμενικότητας και θεωρούν χρέος τους να καταγράφουν τα γεγονότα, χωρίς παραλείψεις ή μεγεθύνσεις, όπως συμβαίνουν και υποπίπτουν στην Αντίληψή τους και αποδεικνύεται από τα άρθρα τους.

    Καλή είδηση είναι αυτή που ξεχωρίζει τα γεγονότα από τις αξιολογικές κρίσεις, που εκφράζονται. Ο Συντάκτης οφείλει να προειδοποιήσει τον αναγνώστη, ότι λέει την δική του αλήθεια κι όχι την μια και μοναδική Αλήθεια. Αυτήν που αποσιωπάται για ιδιοτελείς σκοπούς των ιδιοκτητών των Εκδοτικών Μέσων.

  Με τις σημερινές συνθήκες διακίνησης και σκοπιμότητας του Τύπου, προφανώς η Δεοντολογία έχει χάσει το νόημά της, για το εκδοτικό κατεστημένο. Οι «υπηρέτες» του Ηλεκτρονικού Τύπου κυρίως, ως ευκαιριακοί κειμενογράφοι απασχολούμενοι, σίγουρα την αγνοούν και την υποτιμούν, αποδεικνύοντας  πως δεν έχουν καμιά σχέση με την εξαδέλφη του… Τύπου.    Ο Δημοσιογράφος που έχει επιλέξει να λειτουργεί στα όρια της σωστής δημοσίευσης, έχει για καλύτερο σύμβουλό του την Δεοντολογία. Με σοβαρότητα αναλαμβάνει την ευθύνη των γραπτών του, αποφεύγοντας τις βαριές και δυσβάσταχτες αρνητικές συνέπειες για τις δυνάμεις του. Ενώ ο ευκαιριακός γραφιάς χαιρετάει τον πλάτανο και τις κρύες ειδησούλες...

   Οι Εκδότες συνηθίζουν να εισπράττουν μόνο τα οφέλη της παραποιημένης Είδησης, μα δεν υπερασπίζονται τον Συντάκτη της. Συνήθως τον αφήνουν εκτεθειμένο να πληρώσει το σφάλμα του και αδιαφορούν για την τύχη του. Όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες του αφελή αναρριχητή, που εισέβαλε από το παράθυρο στον Τύπο, αγνοώντας την Δεοντολογία. Επόμενο είναι να πάρει πόρτα ως ανταμοιβή εύκολης και λαμπερής ΚΑΡΙΕΡΑΣ.

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr