ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μαρία , Ἐκπαιδευτικός : Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου καί σχολιασμός!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΜΑΡΙΑ. - 14 Δεκ 2020 - 10:57

Μαρία, Ἐκπαιδευτικός 

Ἀκολουθεῖ συνέντευξη τοῦ Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου στήν δημοσιογράφο Βάλια Νικολάου τῆς Ἐφημερίδας «Ἐλεύθερος Τύπος» καί ἐμβόλιμος σχολιασμός! 

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Υπάρχουν πιστοί που τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για την προστασία τους από τον covid-19. Υπάρχουν, όμως και πιστοί που αρνούνται την ύπαρξή του και πιστεύουν σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Τι θα λέγατε στους αρνητές της πανδημίας; 

(Σχόλιο: εἶναι συκοφαντικό στό πρόσωπο κάθε πιστοῦ Χριστιανοῦ μετά ἀπό τόσους μῆνες πού μᾶς ταλαιπωρεῖ ὁ κορωναϊός μέ τά παρελκόμενά του, νά ἀνακυκλώνεται ἡ ψευδής θέση πώς κάποιοι ἀπό ἐμᾶς ἀρνοῦνται τήν ὕπαρξη του. Ἔχουμε ξεκαθαρίσει πώς οἱ πιστοί δέν ἀρνούμαστε τήν ὕπαρξη τοῦ ἰοῦ, φυσικοῦ ἤ τεχνητοῦ, ἀλλά στηλιτεύουμε τόν τρόπο διαχείρισής του ἀπό τούς «ἐν φωτί καί σκιᾷ» ἡγέτες τῆς οἰκουμένης. Ὅσον ἀφορᾶ τά «σενάρια συνωμοσιολογίας», ἀρκεῖ μία ἐκτενής περιήγηση στό διαδίκτυο ἀπό ὁποιονδήποτε καλοπροαίρετο ἀναγνώστη, ὥστε νά διαπιστώσει ἰδίοις ὄμμασιν πώς τά φερόμενα ὡς «σενάρια» πάντα συνοδεύονται ἀπό ἐπιχειρήματα καί ὁπτικοακουστικά ντοκουμέντα καί δή ἀπό χείλη εἰδικῶν. Ἀντίθετα, οἱ συκοφάντες πού ἀποδίδουν χαρακτηρισμούς ὅπως· «συνωμοσιολόγοι», «ψεκασμένοι» κ.ἄ., παραμένουν σέ αὐτούς εἴτε μέ ἀντεπιχειρήματα μή ἱκανά νά ἀνατρέψουν τίς ἐνστάσεις, πολλές φορές σαθρά κι ἐμπαιχτικά πού προσβάλλουν τήν στοιχειώδη νοημοσύνη,  μέ καθόλου!). 

Απάντηση: Η Εκκλησία είναι ένας χώρος ευρύχωρος. Αν σκεφθή κανείς ότι με τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος γίνεται κάποιος μέλος της Εκκλησίας, τότε καταλαβαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι μέλη της Εκκλησίας. 

Όμως, επειδή στον κάθε άνθρωπο δόθηκε από τον Θεό το αυτεξούσιον, γι’ αυτό και ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο να αντιμετωπίζη τα θέματα της ζωής του. Μέσα από αυτό το πρίσμα, όπως σωστά παρατηρείτε, υπάρχουν Χριστιανοί που αποδέχονται την ύπαρξη της πανδημίας και τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και άλλοι που τα αρνούνται η επιφυλάσσονται γι’ αυτά που τα θεωρούν υπερβολικά. 

Θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την πανδημία του ιού και πρέπει να τηρούμε όλα όσα μας συμβουλεύουν οι ειδικοί. Σε όλα τα θέματα της υγείας μας συμβουλευόμαστε τους γιατρούς, επισκεπτόμαστε τα Νοσοκομεία και υπακούμε στις υποδείξεις τους. Γιατί να μη το κάνουμε αυτό και στην παρούσα υγειονομική κρίση; 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε,  

πρῶτον, ἡ ἄρνηση τηρήσεως ὑγειονομικῶν μέτρων-δέν διασαφηνίζετε ἀπό ποιούς; Ἐννοεῖτε ἀπό ἐμᾶς τούς πιστούς;-ἤ ἡ ἐπιφυλαχτικότητα στήν τήρηση τῶν μέτρων δέν ἑρμηνεύονται ὁπωσδήποτε ὡς ἄρνηση ὑπάρξεως τοῦ κορωναϊοῦ. Θά μποροῦσαν νά σημαίνουν λ.χ. ἔνσταση ἀπέναντι στήν ἄνευ προηγουμένου ἐθνική καί παγκόσμια ἄρση μίας σειρᾶς συνταγματικά κατοχυρωμένων ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων καί ποινικοποιήσεως τῆς ἀσθένειας!  

Κάτι τέτοιο ἀπειλεῖ τήν ἐλευθερία ὅλων τῶν πολιτῶν ἐθνικά καί παγκοσμίως, μιά πού ὁ κορωναϊός εἶναι χαρακτηρισμένος ἐξ ἀρχῆς ὡς «παγκόσμια πανδημία» ἀπό τούς ἰθύνοντες τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ κόσμου 

Καί δεύτερον, στήν περίπτωση τοῦ κορωναϊοῦ ἔχει διχασθεῖ ὁ ἰατρικός κόσμος παγκοσμίως σέ τέτοιον βαθμό, ὥστε ἔχει συμβεῖ νά ὑπογράφονται διαφωνίες μέ σοβαρότατα ἐπιστημονικά ἐπιχειρήματα ἀπό χιλιάδες ἐπίσης εἰδικούς ἰατρούς πού δέν συμφωνοῦν μέ τόν τρόπο ἀντιμετώπισης τῆς «πανδημίας» ἀπό συναδέλφους τους ἤ ἀκόμη καί νά καταφεύγουν στήν Δικαιοσύνη!  

Σημειωτέον, πώς ποτέ ἄλλωτε μία ἀσθένεια δέν ἔχει διχάσει τόν ἐπιστημονικό κόσμο σέ τέτοιο βαθμό πανελλαδικά καί ἀνά τήν οἰκουμένη!  

Ἐπίσης, ὁ κάθε ἄνθρωπος ὅταν ἀσθενεῖ συμβουλεύεται τούς γιατρούς τῆς ἐπιλογῆς του, ἐπισκέπτεται ἤ ὄχι τά Νοσοκομεῖα τῆς ἐπιλογῆς του καί ὑπακούει σέ ὑποδείξεις ἐλευθέρᾳ τῇ ἰδίᾳ βουλήσει καί ὄχι κάτω ἀπό τό καθεστῶς ἐπιβεβλημένωνἀπό τό Κράτος κι ἀπό ξένους ὀργανισμούς ἐπιτροπῶν «εἰδικῶν», θεραπειῶν καί ὑποδείξεων, συνοδείᾳ ἐξουδενωτικῶν Νόμων, Κ.Υ.Α., προστίμων, ἀπειλῶν, ποινικῶν διώξεων καί καταδικῶν!). 

 

Ερώτηση: Εντός της Εκκλησίας, από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις για το κλείσιμο των Ναών. Μάλιστα, ορισμένοι Ιεράρχες αλλά και πιστοί ακόμη και σήμερα κάνουν λόγο για διωγμό της Εκκλησίας. Ποιά η δική σας άποψη; 

Απάντηση: Πράγματι, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από το κλείσιμο των Ναών, και μάλιστα σε κρίσιμες και σημαντικές εκκλησιαστικές περιόδους, όπως την Μεγάλη Σαρακοστή, το Πάσχα και τώρα την περίοδο της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα. 

Το επιχείρημα του διωγμού το έχω ακούσει και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω πλήρως. Όταν κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα Σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα αεροδρόμια κλπ. δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά έγιναν ως άλλοθι για να κάνουν διωγμό στην Εκκλησία. 

Όταν όμως βλέπω διάφορες εμμονές ως προς την Εκκλησία, όταν παρατηρώ ότι δίνονται εύκολα άδειες για άλλες εξόδους από τα σπίτια κατά την διάρκεια της απομόνωσης, όπως για βάδισμα, έξοδο κατοικιδίων ζώων, και δεν επιτρέπουν άδεια για να πάνε στον Ναό να προσευχηθούν, τότε προβληματίζομαι σοβαρότατα. 

Νομίζω ότι γίνονται λάθη εκατέρωθεν. Μερικοί Κληρικοί και Χριστιανοί δεν τηρούν επακριβώς τα μέτρα, γιατί έχουν μια μονοφυσιτική αντίληψη ως προς τον Ναό, και άλλοι που λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα για τους Ναούς, γιατί φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα με την θεία Μετάληψη. 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε, γιατί δέν μπορεῖτε νά ἑρμηνεύσετε τόν διωγμό τῆς Ἐκκλησίας; Ἐδῶ καί 11 μῆνες δέν βλέπετε ἐλάχιστους κατά περιόδους ἤ καθόλου πιστούς στά καθίσματα τῆς Μητροπόλεώς Σας καί ὅλων τῶν Ἱερῶν Ναῶν, δηλαδή Λατρεία χωρίς τό ποίμνιό Σας καί ὅλους γενικά τούς λατρεύοντες; Ποιμένες χωρίς τά πρόβατα; Κοινωνία χωρίς κοινωνοῦντες; Μυστήρια νά ἀναβάλλονται ἐπ’ ἀόριστον (εἰδικά γάμους); Κηδεῖες ἀσθενῶν covid μέ Ἐξόδιο Ἀκολουθία τοῦ ποδαριοῦ πάνω ἀπ’ τόν λάκκο; Ἀστυνομικούς καί περιπολικά στούς αὐλόγυρους τῶν Ἐκκλησιῶν, ἐνίοτε νά εἰσβάλλουν καί μέσα, συλλήψεις, πρόστιμα καί  δικαστήρια κληρικῶν καί λαϊκῶν; Ἀπαγορεύσεις χειροφιλημάτων στούς κληρικούς, ἀπαγορευτικές κορδέλες στίς ἅγιες εἰκόνες, ἀπαγορεύσεις προσκύνησης καί λιτάνευσης ἱερῶν λειψάνων, καμπανοκρουσιῶν, κλειστά ἐξομολογητήρια,  λουκέτα καί σύρτες στίς εἰσόδους τῶν Ναῶν, ἀντίδωρα σέ σακουλάκια, κουταλάκια Θείας Κοινωνίας ἤ βλάσφημα σενάρια γιά τόν τρόπο Θείας Μεταλήψεως καί ἄτυπης ἀπαγόρευσής της, μασκοφορίες-καρναβάλι, ἀντισηπτικά καί ἀπολυμάνσεις τῶν καθαγιασμένων Ἱερῶν Ναῶν;… 

Τά καταστήματα, τά Σχολεῖα, τά Πανεπιστήμια καί τά ἀεροδρόμια συγκρίνονται μέ τούς Ἱερούς Ναούς καί τήν Λατρεία τοῦ Θεοῦ Σεβασμιότατε;  

Ἡ προσφορά τοῦ ἰδίου τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Κυρίου μας, ἡ σωτηρία μας, ἡ αἰώνιος ζωή μας στήν Βασιλεία Του, ὁ ἁγιασμός μας, ἡ ἀπόλυτη κοινωνία θριαμβεύουσας καί στρατευομένης Ἐκκλησίας μέ ὅλους τούς Ἀγγέλους, τήν Παναγία, τούς Ἁγίους, τούς ἀδελφούς μας, ζῶντες καί νεκρούς, τόν παρόντα Μέγα Ἀρχιερέα Κύριο πού τελεῖ τά Μυστήρια καί ἡ δική μας ταπεινή λατρεία Του κι ἀγάπη Του ἐν τῷ οἴκῳ Του, ὅλα αὐτά τά οὐράνια καί σωτηριώδη συγκρίνονται μέ τά καταστήματα, τά Σχολεῖα, τά Πανεπιστήμια καί τά ἀεροδρόμια; 

Παρεμπιπτόντως, τά ἀεροπλάνα εἶναι γεμάτα χωρίς καμμία ἀπόσταση Σεβασμιότατε. Αὐτά πετᾶνε στά σύννεφα κι ἐμεῖς εἴμαστε σέ ἐλευθέρα πτώση ἀπό τά οὐράνια 

Τά περισσότερα καταστήματα λειτουργοῦν ἠλεκτρονικά. 

Τά Σχολεῖα καί τά Πανεπιστήμια λειτουργοῦν ἐξ ἀποστάσεως. 

Ἡ Λατρεία τοῦ Θεοῦ κατήντησε ἡ τελευταία τρύπα τοῦ ζουρνᾶ στήν κοινωνία μας μέ ἐντολές τοῦ Κράτους καί δέν σᾶς φαίνονται ὅλα τά παραπάνω «ἄλλοθι» γιά ἕναν «ἥσυχο» διωγμό; 

Σεβασμιότατε, δέν θά σταθῶ στό πῶς καί ποιοί τηροῦν «ἐπακριβῶς» τά μέτρα, τήν στιγμή μάλιστα πού πιάστηκαν πλεῖστες φορές on camera διάφοροι πολιτικοί μας, ἀπό τόν ὑψηλότερα ἱστάμενο… καί ὅσοι τούς ἀμνηστεύουν, νά τά καταστρατηγοῦν χωρίς καμία ἐπίπτωση κι ἐφαρμογή τῶν δικῶν τους Νόμων καί Κ.Υ.Α, ἐν ἀντιθέσει μέ τούς ὑπόλοιπους πολίτες-κορόϊδα!   

Ἡ μονοφυσιτική ἀντίληψη πού ἀναφέρατε δέ, δέν συνάδει μέ τήν θεολογία. Διπλωματίες καί «νά τά βροῦμε κάπου στήν μέση»… δέν ἔχουν θέση στήν Λατρεία τοῦ Θεοῦ, στά δόγματα καί στήν Πίστη μας! 

Ὅταν ὁ Καίσαρας καί οἱ καισαρισμοί παρεμβαίνουν καί ὑπερβαίνουν καί καθορίζουν τά τοῦ Θεοῦ, τά τῆς Πίστεως καί τά τῆς Ἐκκλησίας Του κι ὁ Θεός πρέπει  «νά βάλει νερό στό κρασί Του» καί οἱ πιστοί Του νά τούς ὑπακοῦμε πέφτοντας σέ σωρία βλασφημιῶν μέχρις σημείου νά μᾶς ἀπαγορεύεται οὐσιαστικά τό θρησκεύειν, τότε δέν ἔχουμε νά κάνουμε μέ μονοφυσιτισμό, ἀλλά μέ σεργιανισμό καί προδοσία-ἄρνηση τοῦ Θεοῦ! 

Ἕνα μικρό παράδειγμα· ὅταν κάποιος δέν προσκυνᾶ τήν χαριτόβρυτη ἁγία εἰκόνατῆς ὁποίας  ἡ τιμή, κατά τόν Ἅγιο Ἰωάννη Δαμασκηνό, «εἰς τό πρωτότυπο διαβαίνει»-γιατί θεωρεῖ πώς θά κολλήσει ἀσθένεια, αὐτό εἶναι βλασφημία καί εἰκονομαχία! Δέν τό διαπραγματευόμαστε γιά νά μήν πέσουμε σέ «μονοφυσιτισμό»! 

Μὴ γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις· τίς γὰρ μετοχὴ δικαιοσύνῃ καὶ ἀνομίᾳ; τίς δὲ κοινωνία φωτὶ πρὸς σκότος; 

τίς δὲ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαλ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου; {Β΄ Κορινθ. 6, 14-15}). 

 

Ερώτηση: Κάποιοι λένε ότι η Ιεραρχία άργησε να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Τι απαντάτε; 

Απάντηση: Η Ιεραρχία όλο αυτό το διάστημα δεν έχει συγκληθεί, ούτε η τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου, για λόγους ανωτέρας βίας. Όμως το θέμα το αντιμετώπισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και νομίζω το έκανε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Κινήθηκε στο μέσον μεταξύ των δύο άκρων, δηλαδή της υπερβολής και της ελλείψεως, για να θυμηθώ την αριστοτελική αρχή της αρετής. Έτσι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από την αρχή κατενόησε το πρόβλημα και έπραξε τα δέοντα. 

Νομίζω ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να δραστηριοποιηθή ακόμη περισσότερο, γιατί πρέπει να αντιμετωπισθή η υπερβολή και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και από πλευράς μερικών από το πλήρωμα της Εκκλησίας και από πλευράς μερικών της πολιτικής εξουσίας. 

Η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από πρότασή μου, μου έδωσε εντολή να συντάξω έναν Κανονισμό Λειτουργίας των Ιερών Ναών, κατά την διάρκεια των πανδημιών, τον οποίο ετοίμασα και κατέθεσα στην Σύνοδο. Μακάρι να γίνη κάτι προς την κατεύθυνση αυτή. 

(Σχόλιο: Ποιά εἶναι ἡ «ἀνωτέρα βία» Σεβασμιότατε ὥστε νά μήν συγκαλεῖται  Ἱερά Σύνοδος καί ὄχι Διαρκής Σύνοδος γιά ἕνα τόσο σοβαρό θέμα, ὅσο αὐτό πού ζοῦμε οἱ πιστοί ἐκτός Ἐκκλησίας ὡς ἀφορισμένοι; Ὑπάρχει ἀνώτερη βία ἀπό αὐτό πού συμβαίνει εἰς βάρος ὁλόκληρου τοῦ ποιμνίου Ὑμῶν τῶν Ποιμένων; Ὅταν ὁ τσομπάνης μπαίνει στό μαντρί χωρίς τά πρόβατα κι αὐτά εἶναι σκόρπια στά χωράφια δέν εἶναι «ἀνωτέρα βία»; 

Ὅσον ἀφορᾶ τίς· «ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σοβαρότητα» μέ τίς ὁποῖες κατά τά λεγόμενά Σας ἀντιμετώπισε ἡ Διαρκής Σύνοδος (οὔτε κἄν ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐδῶ καί 11 μῆνες…) τό ζήτημα τῶν μέτρων λόγῳ κορωναϊοῦ γιά τήν Ἐκκλησία, καθώς καί τήν· «κίνηση στό μέσον μεταξύ δύο ἄκρων», παραπέμπω στό προηγούμενο ἁγιογραφικό ἀπόσπασμα (Β΄ Κορινθ. 6, 14-15).  

Τά πραγματικά δύο ἄκρα πού παλεύουν αὐτήν τήν στιγμή ὅσο ποτέ ἄλλωτε στήν Ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας καί τῆς Ἑλλάδας εἶναι οἱ διαβολικές δυνάμεις μέ τούς Χριστιανούς! Τό φῶς μέ τό σκότος! Οἱ πιστοί μέ τούς ἀπίστους! Καί ὅπως προανέφερα, δέν ὑπάρχουν μέση λύση καί διπλωματίες σέ αὐτήν τήν περίπτωση! Δέν παραχωροῦμε  δικαιώματα στόν Διάβολο, γιατί μετά δέν μᾶς τά δίνει πίσω! Τά θεωρεῖ πλέον δικά του, ἰδιάτερα δέ ἐάν ἔχει χρονίσει τό κακό!… 

Ἀπορῶ Σεβασμιότατε, ὅταν λέτε πώς ἡ Διαρκής Σύνοδος κατενόησε τό πρόβλημα καί «πραξε τά δέοντα». Ποιά εἶναι «τά δέοντα»; Ὅτι ἀπό τόν Φεβρουάριο τοῦ 2019 μέχρι σήμερα Δεκέμβριο τοῦ 2020 δέν ἔχουν λειτουργήσει οἱ Ναοί ποτέ ξανά φυσιολογικά ὅπως ἔκαναν ἐδῶ καί 2.000 χρόνια;  

Αὐτά δέν εἶναι τά «δέοντα» τοῦ Κυρίου, ἀλλά τῶν κοσμικῶν ἡγετῶν καί τοῦ κοσμοκράτορος… 

Ὅσον ἀφορᾶ τήν ἀνάθεσή Σας νά συντάξετε Κανονισμό Λειτουργίας Ἱερῶν Ναῶν σέ περιπτώσεις πανδημιῶν, ἐλπίζουμε ὄντως νά πράξετε αὐτήν τήν φορά τά δέοντα. Ἀκόμη κι ἄν κλείσουν ὅλα, οἱ Ἐκκλησίες πρέπει νά κηρύξουν πανελλαδική μετάνοια καί νηστεία, νά καλοῦν γιά ἐξομολόγηση, νά γίνονται κατηχήσεις καί κηρύγματα, νά τελοῦν περισσότερες Ἀκολουθίες ὅπως εἴθισται, Ἀγρυπνίες κυρίως, νά γίνονται συχνότερες παρακλήσεις καί λιτανεῖες, εἰδάλλως ὄχι μόνο δέν θά ἀπαλλαχθοῦμε ἀπό τίς «πανδημίες», ἀλλά θά ὑποστοῦμε κι ἄλλες…  

 

Ερώτηση: Η Ιεραρχία έχει ευθύνη για τα κρούσματα κορονοϊού εντός της Εκκλησίας; 

Απάντηση: Ο covid-19 έχει αποδείξει ότι κινείται με «δημοκρατικό» τρόπο, δηλαδή προσβάλλει όλους, δεν εξαιρεί κανέναν και μάλιστα το κάνει κυρίως σε όσους συμπεριφέρονται με αδιαφορία, απερισκεψία. Κάποιοι, όμως, δεν ενεργούν δημοκρατικά, αφού είναι έτοιμοι να ενοχοποιήσουν μέλη της Εκκλησίας που έχουν προσβληθή από τον ιό και αμνηστεύουν άλλους. Νομίζω αυτό είναι ένας ιδιότυπος ρατσισμός, που είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό. 

Δεν ευθύνεται η Ιερά Σύνοδος για τα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν και στην Εκκλησία, διότι από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε τα μέτρα, ακόμη και τα υπερβολικά. Ευθύνονται όμως όσοι δεν τηρούν τα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς ούτε υπακούουν στην Ιερά Σύνοδο λόγω λανθασμένων «θεολογικών» απόψεων. 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε, ὅταν λέτε πώς ὁ ἰός προσβάλλει ὅσους κινοῦνται μέ ἀδιαφορία καί ἀπερισκεψία, τότε πῶς ἐξηγεῖτε τό γεγονός πώς ὁ Ἀρχιεπίσκοπος κ. Ἱερώνυμος γιά παράδειγμα πού «ἔπραξε τά δέοντα» ὡς προεξάρχων τῆς Διαρκοῦς Συνόδου  κι ἐπιπλέον τηροῦσε τά μέτρα, νόσησε; 

Καί τό ρωτῶ ἐγώ πού δέν ἀμνηστεύω, ἀποδεδειγμένα (scripta manent), ὅποιον ἐκκλησιομαχεῖ κι ἑπομένως δέν καταλαμβάνομαι ἀπό τόν «ἰδιότυπο ρατσισμό» πού ἀναφέρατε.  

Δέν γίνεται νά ἔχουμε καί τήν πίτα ἀφάγωτη καί τόν σκύλο χορτάτο. 

Ὅταν, δηλαδή,  ἀπό τήν μία θέλετε νά στηλιτεύσετε Χριστιανούς ἤ ἀπό τήν ἄλλη θέλετε νά στηλιτεύσετε τούς μακράν,  δέν γίνεται νά ἀποδίδετε «δημοκρατικότητα» ἤ «ἰδιότυπο ρατσισμό» κατά τό δοκοῦν. 

Πεῖτε μας, Σᾶς παρακαλῶ, ποιές εἶναι οἱ «λανθασμένες θεολογικές ἀπόψεις» οἱ ὁποῖες εὐθύνονται γιά τά κρούσματα κορωναϊοῦ στήν Ἐκκλησία; Ἐπίσης ποιῶν «λανθασμένες θεολογικές ἀπόψεις» εὐθύνονται πού νόσησαν κάποιοι μέσα στήν Ἐκκλησία; Αὐτῶν πού ὑπακοῦν στήν Παράδοση ἤ αὐτῶν πού ἀποκλίνουν καί ὑπακοῦν στόν Καίσαρα κλείνοντας τίς Ἐκκλησίες;  

Ὅσον ἀφορᾶ τά μέτρα πού προτείνουν οἱ «εἰδικοί», μόνοι τους ἀνακοινώνουν πώς δέν λειτουργοῦν γιά νά μᾶς ὁδηγήσουν πειθαναγκαστικά στόν μαζικό ἐμβολιασμό ταῖς πρεσβεῖαις τῶν ἡγετῶν καί ἐνῶ στήν Ἀμερική ἔχει βρεθεῖ πρίν ἕνα μῆνα ἀποτελεσματικό φάρμακο! 

Θυμηθεῖτε πῶς ἐξ ἀρχῆς τῆς «πανδημίας» μᾶς διαφήμιζαν καθημερινά τά ἐμβόλια μέ τά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημέρωσης καί τά θεωροῦσαν βέβαια, ἐνῶ ἀκόμη στήν Ἑλλάδα εἴχαμε μηδαμινά κρούσματα καί δέν ὑπῆρχε κανένα ζήτημα τήρησης ἤ μή τήρησης μέτρων! Μάλιστα στό πρῶτο κύμα πού περάσαμε, πήραμε πανελλαδικά καί παγκόσμια τά εὔσημα γιά καλή τήρηση μέτρων. 

 

Ερώτηση: Θα μπορούσε ποτέ η Εκκλησία να δεχτεί αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της Θείας Μετάληψης; 

Απάντηση: Σε αυτό έχει αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος, ότι ο τρόπος μεταδόσεως της θείας Κοινωνίας είναι δοκιμασμένος τουλάχιστον για χίλια χρόνια και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, σε Νοσοκομεία, σε Θεραπευτήρια λοιμωδών νόσων, σε όλους τους χώρους. Βεβαίως, η Μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού προσφέρεται σε αυτούς που το θέλουν και έχουν προετοιμασθή κατάλληλα. 

Παρατηρώ όμως ότι το θέμα αυτό το συζητούν αρνητικά άνθρωποι που ούτε κοινωνούν ούτε εκκλησιάζονται τακτικά, και όχι όσοι κοινωνούν και εκκλησιάζονται. 

Υποψιάζομαι ότι η αυστηρότητα των μέτρων που έχουν ληφθή από την Πολιτεία ως προς τους Ιερούς Ναούς έγινε επειδή μερικοί έχουν εμμονές ως προς την θεία Μετάληψη. Όμως στο θέμα της θείας Μεταλήψεως νομίζω δεν υπάρχει απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, γιατί είναι θέμα πίστεως. Αν υπάρχη τέτοια απόφαση, παρακαλώ να δημοσιοποιηθή. 

(Σχόλιο: εὐτυχῶς δέν παρείσφρησε ἡ διπλωματία σέ αὐτό τό ζωτικότατο, ψιστο ζήτημα!). 

 

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, ορισμένοι εν ονομάτι της Πίστεως αρνούνται την Επιστήμη και το αντίθετο. Θα ήθελα τη δική σας τοποθέτηση σε αυτό; 

(Σχόλιο: Λάθος ἐρώτηση. Κανείς, εἰδικά Χριστιανός, δέν ἀρνεῖται τήν ἐπιστήμη. Ἄς σταματήσει ἡ συστηματική συκοφαντία-ρετσινιά τῶν «ἀρνητῶν ἰοῦ κι ἐπιστήμης»! Ὁ ἀληθινός Χριστιανός ὁριοθετεῖ τήν ἐπιστήμη ὥστε νά μήν προσβάλλει τόν Θεό, τίς ἐντολές Του καί τίς διαχρονικές ἠθικές ἀξίες κι ἔτσι συμβάλλει στήν περιφρούρηση τῆς ζωῆς του, ὁλόκληρης τῆς κοινωνίαςτῆς ἀνθρωπότητας καί τῆς ἐπιστήμης! Ἔλεος πιά! Οἱ μόνοι ἀρνητές πού ὑπάρχουν εἶναι αὐτοί πού ἀρνοῦνται τήν ὕπαρξη τοῦ Θεοῦ! Καί μάλιστα αὐτοί εἴτε τό παραδέχονται δημόσια, εἴτε διά τῆς πλαγίας ὁδοῦ ὅταν δέν τό διατυμπανίζουν ξεκάθαρα! Στήν δεύτερη περίπτωση, ὅταν πρόκειται γιά δημόσια πρόσωπα, τό ἀντιλαμβανόμαστε μόλις βλέπουμε πῶς ἀναφέρονται στόν Θεό, φαίνεται ἄν εἶναι κατηχημένοι, ἄν ἐκκλησιάζονται, ἄν κοινωνοῦνε, ἄν ἐξομολογοῦνται, πῶς ζοῦνε κ.λ.π.. Ἐπιπλέον, οἱ Χριστιανοί τῆς ἐποχῆς μας εἰδικά, εἶναι οἱ περισσότεροι οἱ ἴδιοι ἐπιστήμονες!). 

Απάντηση: Η σύγκρουση μεταξύ Πίστεως και Επιστήμης έγινε στην Δύση, μεταξύ των απόψεων του σχολαστικισμού και του διαφωτισμού με την ανάπτυξη των θετικών επιστημών. Εμείς στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είχαμε ποτέ τέτοια σύγκρουση, διότι ξέρουμε ότι τόσο η Πίστη όσο και η Επιστήμη κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Όσοι βλέπουν τέτοιες συγκρούσεις και στον δικό μας χώρο, διαπνέονται από ξένες ιδεολογίες. 

Εγώ δέχομαι την Επιστήμη και την Ορθόδοξη θεολογία. Όταν ένας επιστήμονας αρνείται την ορθόδοξη πίστη για λόγους επιστημονικούς, δείχνει ότι δεν είναι αληθινός επιστήμονας, και όταν ένας ορθόδοξος πιστός αρνείται την επιστήμη για λόγους πίστεως, δείχνει ότι δεν είναι καλός πιστός, γιατί στο θέμα αυτό ισχύει το συναμφότερο. 

Η Πίστη είναι η επιστήμη-γνώση του Θεού και η Επιστήμη είναι η γνώση του κτιστού κόσμου. Αυτό έχει ξεκαθαρισθή στην εποχή μας και απορώ γιατί επανερχόμαστε συχνά σε αυτό. 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε, ὅταν ἕνας ἐπιστήμονας ἀρνεῖται τόν Θεό ἤ ἔχει διαστρεβλωμένη θεώρηση γιά Αὐτόν, τότε τό πρᾶγμα εἶναι ξεκάθαρο. Σέ μία τέτοια περίπτωση ἕνας τέτοιος ἐπιστήμονας, εἰδικά ἄν ἔχει ταλαιπωρήσει μέ πολλά πάθη καί ἁμαρτίες τό κατ’ εἰκόνα του, μπορεῖ εὔκολα χωρίς τόν ὁριοθέτη Θεό στήν ψυχή καί στήν ζωή του νά παρεκκλίνει σέ καταστροφικές ἀτραπούς καί νά βλάψει τόν ἑαυτό του, πολλούς ἀνθρώπους κι ἀκόμη κι ὁλόκληρη τήν γῆ. Π.χ. ἡ ἀνακάλυψη τῆς πυρηνικῆς βόμβας.  

Ὅταν, ὅμως, ἕνας Ὀρθόδοξος πιστός γιά λόγους πίστεως μπορεῖ νά συμβεῖ νά μήν συμφωνήσει σέ περιπτώσεις πού ἡ ἐπιστήμη ξεφύγει ἀπό τίς ἐντολές τοῦ Θεοῦ, τότε αὐτό δέν σημαίνει πώς ὁ πιστός ἀρνεῖται τήν ἐπιστήμη καί δέν εἶναι «καλός πιστός», ἀλλά τό ἀντίθετο. Π.χ. ὅταν λέγει ὁ Κύριος·  

«εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ φάγητε τὴν σάρκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου καὶ πίητε αὐτοῦ τὸ αἷμα, οὐκ ἔχετε ζωὴν ἐν ἑαυτοῖς» {Ἰωάν. 6, 53} καί οἱ «εἰδικοί» ἐπιστήμονες λένε πώς κολλᾶμε ἰούς ἀπό τήν Θεία Κοινωνία ἤ ἀπό τήν λαβίδα καί μπορεῖ καί νά πεθάνουμε, ἐνῶ ἐπάνω της ὑπάρχει Αὐτός πού δίνει τήν ζωή, τότε ὁ πιστός δέν θά ἀρνηθεῖ συλλήβδην τήν ἰατρική ἐπιστήμη ἐν προκειμένῳ, ἀλλά τήν συγκεκριμένη ἰατρική τοποθέτηση ἡ ὁποία ἀποτελεῖ βλασφημία καί ψέμα καί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ νά τήν πακούσει! 

 

Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Θα κάνατε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού; 

Απάντηση: Θα σας απαντήσω και εγώ ευθέως. Σε όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δέκα ετών γίνονται εμβολιασμοί υποχρεωτικά για 13 νόσους και προαιρετικά για άλλες 3 νόσους, δηλαδή συνολικά γίνονται 16 εμβόλια, και πολλά από αυτά είναι επαναλαμβανόμενα. Επίσης, στις επόμενες ηλικίες γίνονται άλλα εμβόλια και σε αυτά οφείλεται η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής. 

Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσιοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να αντιμετωπίση τους ιούς. 

Και εγώ έχω κάνει εμβόλια, διότι διαφορετικά πιθανόν δεν θα ζούσα και κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο για την γρίπη. Θα κάνω όμως και το νέο εμβόλιο ύστερα από τις εγκρίσεις των αρμοδίων Οργανισμών και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών μου. 

Βεβαίως, δεν δίνω συνωμοσιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες στα εμβόλια. Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό μπορώ να παρατείνω την βιολογική ζωή, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός μου, ώστε να βοηθήσω όσο μπορώ όσους με έχουν ανάγκη και να προετοιμασθώ κατάλληλα για τον θάνατό μου και την συνάντησή μου με τον Χριστό. 

Με ενδιαφέρει περισσότερο το πνευματικό εμβόλιο που είναι η προσευχή και η θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και στενοχωρούμαι όταν το αρνούνται στους Χριστιανούς. 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε, κρίμα ἀπό τήν μία πλευρά νά ὑπερασπίζεσθε τήν ἐπιστήμη κι ἀπό τήν ἄλλη πλευρά νά μήν ἔχετε ἐνημερωθεῖ  τί λένε χιλιάδες ἰατροί παγκοσμίως γιά τό παρόν ἐμβόλιο πού μᾶς ἑτοιμάζουν κι ὅτι μπορεῖ νά προκαλέσει τά ἀντίθετα στό ἀνοσιοποιητικό σύστημα ἀπό αὐτά πού περιγράφετε, ἀνάμεσα καί σέ ἄλλα σκιώδη… 

Δέν θά σταθῶ σέ αὐτό, ἀλλά μπορεῖτε πάντα νά κάνετε ἔρευνα σέ ἰατρικά στοιχεῖα καί μελέτες πού καταθέτουν δεκάδες ἰατρῶν ἀπό ὅλο τόν κόσμο καί νά βγάλετε κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα.  

Οἱ συνωμοσιολογικές καί ἰδεολογικές ἑρμηνεῖες δέν ἔχουν νά ἐπιδείξουν ἐπιχειρήματα καί στοιχεῖα. Ὅταν ὅμως αὐτά ὑπάρχουν καί μάλιστα ὑποστηρίζονται ἀπό σοβαρότατους ἐπιστήμονες, τότε πρέπει νά λαμβάνονται κι αὐτά σοβαρά ὑπόψιν. 

Εὐχαριστοῦμε πού συμπάσχετε ἐπειδή ἀρνοῦνται σέ ἐμᾶς τούς λαϊκούς τήν Θεία Κοινωνία (αὐτοί εἶναι οἱ πραγματικοί ἀρνητές!), ἀλλά ταυτόχρονα ἀποροῦμε πῶς πράξατε Ὑμεῖς οἱ Ἀρχιποιμένες μας «τά δέοντα» κι ἐμεῖς μένουμε ἐπί μακρά διαστήματα ἀνεκκλησίαστοι, ἀκοινώνητοι κι ἀλειτούργητοι; 

 

Ερώτηση: Πολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται όσο ποτέ λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ακόμη και μέσα από αυτές τις συνθήκες η Εκκλησία πως μπορεί να τους βοηθήσει; 

Απάντηση: Αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα. Στενοχωρούμαι από την λεγόμενη «κοινωνική αποστασιοποίηση», το να μη συναντώνται οι άνθρωποι μεταξύ τους, αφού ο άνθρωπος είναι «κοινωνικό ον». Λυπάμαι για τα οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων αυτής της περιόδου. Περισσότερο θλίβομαι για εκείνους οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τον ρόλο της Εκκλησίας στην προσφορά νοήματος ζωής στους ανθρώπους με κέντρο τον Ιερό Ναό και την θεία Λειτουργία. Τελικά, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, δεν είναι μια «έμψυχη μηχανή» ούτε ένα «ζώο που κατασκευάζει μηχανές». 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε, μέ αὐτούς πού δέν ἀναγνωρίζουν τόν ρόλο τῆς Ἐκκλησίας μέ κέντρο τόν Ἱερό Ναό καί τήν Θεία Λειτουργία συμπράξατε ὅπως εἴχατε ἀναφέρει μέ «ψυχραιμία, νηφαλιότητα καί σοβαρότητα» καί συνεχίζετε. Ἐπιπλέον, Ὑμεῖς εἴπατε·  

«Το επιχείρημα του διωγμού το έχω ακούσει και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω πλήρως. Όταν κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα Σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα αεροδρόμια κλπ. δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά έγιναν ως άλλοθι για να κάνουν διωγμό στην Εκκλησία.», ὁπότε γιατί θλίβεσθε; 

 

Ερώτηση: Αυτά τα Χριστούγεννα καλούμαστε να τα γιορτάσουμε διαφορετικά. Τι μήνυμα θα στέλνατε στον κόσμο; 

Απάντηση: Δεν καταλαβαίνω πλήρως αυτό που ακούω από πολλούς να λένε ότι φέτος «καλούμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά». Τι θα πη «διαφορετικά»; Αν νοείται να μη γίνονται μετακινήσεις, συγχρωτισμοί, καλώς. Πως, όμως, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με φωταγωγημένες πλατείες, με άνοιγμα των καταστημάτων για ψώνια, αλλά με κλειστούς Ναούς; Τι νόημα δίνουμε στην Γέννηση του Χριστού; Μήπως ο Χριστός γεννήθηκε ως άνθρωπος για να μας δίνη το δικαίωμα να γιορτάζουμε με ρεβεγιόν και με λαμπιόνια; Είμαστε Χριστιανοί ή ειδωλολάτρες με χριστιανικό επίχρισμα; 

Τελικά, μερικοί εννοούν εορτασμό των Χριστουγέννων σαν να ζούμε προ Χριστού. Μήπως αυτό δικαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο σύγχρονος κόσμος, ακόμη και στην Ελλάδα, είναι ένας κόσμος «μεταχριστιανικός», δηλαδή «ένα μείγμα από Χριστιανούς, πρώην Χριστιανούς και μη Χριστιανούς»; Όταν δεν ανοίγονται οι Ναοί αυτές τις ημέρες, με την τήρηση όλων των μέτρων, μάλλον δικαιώνεται η «μεταχριστιανική» νοοτροπία της εποχής μας. 

Η εορτή των Χριστουγέννων εορτάζεται κατ’ εξοχήν θεολογικά, εκκλησιαστικά και ευχαριστιακά, αλλιώς είναι μια απλή ανθρώπινη ιστορία. 

(Σχόλιο: Σεβασμιότατε, οἱ Ναοί δέν πρέπει νά κλείνουν ποτέ, οὔτε νά ἀποκλείουν κανέναν· «τόν ἐρχόμενον πρός μέ οὐ μή ἐκβάλω ἔξω» {Ἰωάν. 6, 37}. 

Ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ στήν ἄλλη ζωή εἶναι μία ἀέναη Λατρεία τοῦ Θεοῦ καί Δοξολογία Του καί μία κοινωνία προσώπων πού ξεκινᾶ ἀπό τώρα μέσα σέ κάθε Θεία Λειτουργία. 

Λυπούμεθα πού ἐμεῖς οἱ λαϊκοί κατόπιν τῶν «δεόντων πού ἔπραξε ἡ Διαρκής Σύνοδος» ἀποκλειόμαστε ἀπό τό νά λατρεύουμε τόν Θεό έκκλησιαστικά καί εὐχαριστιακά καί ὄχι μόνο τά Χριστούγεννα… 

 

Φοβᾶμαι ὅτι Ὑμεῖς οἱ Ποιμένες μας μέ «τά δέοντα» καί ἐμεῖς οἱ λαϊκοί μέ τίς ἁμαρτίες μας καί τά πάθη μας, ἐνδώσαμε ἤδη στόν «μεταχριστιανικό κόσμο». 

Κι ἦταν ἀναμενόμενο νά δεχθεῖτε νά κλείσουν οἱ πόρτες τῶν Ναῶν στόν ἰό ἀλλά καί μέ ἐμᾶς ἀπέξω, γιατί μετά ἀπό τήν προσωπική ἀμετανοησία ἡμῶν τῶν λαϊκῶν καί τήν μακρόχρονη ἐκκλησιολογική ἀποστασία Ὑμῶν τῶν Ποιμένων μέ τόν μεταπατερισμό καί τόν οἰκουμενισμό πού ἐπισφραγίσθηκαν μέ τήν Κολυμπάρια Σύνοδο, τήν ἀναγνώριση τῆς Σχισματικῆς Οὐκρανικῆς «ἐκκλησίας» καί τήν ἀναβληθεῖσα λόγῳ covid ἀλλά καί ἐν ὄψει ἐπίσκεψη Πάπα, ποιός τολμᾶ πραγματικά νά νιώσει Χριστιανός καί ὄχι μή ἤ πρώην;  

  

Τέλος Σεβασμιότατε, ὁρμώμενη ἀπό τήν προλεχθεῖσα ἀπορία Σας· «Το επιχείρημα του διωγμού το έχω ακούσει και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω πλήρως», σᾶς παραπέμπω στά παρακάτω βίντεο πού ἑρμηνεύουν δεόντως πῶς ὁ Διάβολος καί  τά δαιμόνια κρύβονται πίσω ἀπό τήν «πανδημία» κι ἐμεῖς τούς παραχωρήσαμε τίς κλειστές Ἐκκλησίες χωρίς Χριστό (Θεία Κοινωνία), εὐχόμενη νά προβληματισθοῦμε ὅλοι, πρόβατα καί Ποιμένες. 

 

Εὐλογεῖτε. 

Μέ πόνο, Καλά Χριστούγεννα. 

 

Ο δαιμονισμένος Θεόδωρος

μιλά για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στην Ελλάδα

 

Νεόφυτος Μόρφου:

Δαιμονισμένος είπε – Εγώ σας έκλεισα τις εκκλησίες,

γιατί απ’ όλα με πειράζει το Σώμα του Μανώλη

Συνέντευξη Μητροπολίτη Ναυπάκτου για θέματα της πανδημίας (romfea.gr)

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr