ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη: Εξόρυξη γιγαντιαίων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα – Το κοίτασμα μοιάζει με το “Zορ” της Αιγύπτου

ΕΘΝΙΚΑ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 14 Νοέ 2022 - 19:05

Σοκ σε Γερμανία-Τουρκία και Ρωσία – Πάνω από 600 δισ. ευρώ η αξία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί Ευρώπη, Ρωσία και Τουρκία τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με τον εντοπισμό γιγαντιαίου κοιτάσματος 2.000 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου αξίας πάνω από 500 με 600 δισ. ευρώ.

Το πρώτο σοκ διαπέρασε ήδη τους Γερμανούς οι οποίοι βλέπουν ότι μετά την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream πλησιάζει η ώρα που θα εξαρτηθούν ενεργειακά από την Ελλάδα.

Για γιγάντια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες από το Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκερντ Χέλερ

Το μακροσκελές ρεπορτάζ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.

To ρεπορτάζ χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της» και παρατηρεί:

«Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης.

Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.»

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνητικών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει:

«Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».

Μανιάτης: Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου

«Βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο στο να αρχίσει να έχει νόημα η συζήτηση, όχι μόνο για ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και για έναν νέο ρόλο της χώρας ως τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» τόνισε ο πρώην υπουργός ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δυστυχώς βέβαια αυτή τη συζήτησή θα έπρεπε να την είχαμε κάνει πριν 7-8 χρόνια, αλλά ας κρατήσουμε το θετικό, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή επανεκκίνηση του προγράμματος ερευνών» προσέθεσε ο κ. Μανιάτης.

Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πιο ώριμη περιοχή που μπορεί σύντομα να «δώσει» φυσικό αέριο είναι αυτή των Ιωαννίνων:

«Είναι πολύ σημαντικό κοίτασμα που το ξέρουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και υπάρχουν πού σοβαρές εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα τόνισε ότι «το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης έχει δομές όμοιες με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, όταν βλέπεις ότι έχει ανάλογες δομές, μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη».

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι για το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα προκύψει πλήρης εικόνα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει σύντομα εικόνα και για το υπερώριμο, όπως το χαρακτήρισε, κοίτασμα στο Κατάκολο.

Παράλληλα, σχολίασε ότι τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, γεγονός που έχει προκύψει από τα πρώτα σεισμικά που έγιναν το 2012, όπου όπως τόνισε «μερικές εταιρίες που παρακολουθούσαν τις έρευνες, παραμιλούσαν».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της Handelsblatt, τονίζοντας ότι «δεν είναι στον αέρα. Στηρίζεται σε ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων το 2020 και κάνει αυτή την εκτίμηση».

Ο πρώην υπουργός ενέργειας τόνισε ότι «η Ελλάδα καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο εκτιμάται ότι είναι δυο (2) χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Η συνολική ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ με τιμές προ κρίσης. Με τιμές σημερινές, πολλαπλασιάστε το επί δύο ή επί τρία».

Τι κέρδος θα έχει η Ελλάδα

Σε ότι αφορά πρακτικά το κέρδος της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εξορύξεις, ο κ. Μανιάτης εξήγησε:

«Πρακτικά, ο ιδιώτης – επενδυτής, βάζει όλα τα χρήματα, παίρνει όλα τα ρίσκα, αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους. Το ελληνικό δημόσιο, δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Για να τα βάζει αυτά τα χρήματα ο ιδιώτης, ξέρει πολύ καλά που τα βάζει και τι πιθανότητες έχει να τα πάρει πίσω.

Όταν λοιπόν, με το καλό βγουν καλές οι γεωτρήσεις, παραγωγικές, τότε περίπου, στις ελληνικές θάλασσες που είναι σχετικά δύσκολες θάλασσες, τα κέρδη μοιράζονται μισά-μισά, δηλαδή περίπου μισά το ελληνικό δημόσιο και μισά ο επενδυτής.

Στην Αίγυπτο, που έχει πολύ πιο ρηχά νερά, δηλαδή στο Δ του Νείλου έχεις γεώτρηση στα 100 μέτρα, ενώ στην Κρήτη στα 2.500 μέτρα. Εκεί είναι πιο εύκολες οι γεωτρήσεις άρα είναι περισσότερα τα έσοδα του Δημοσίου», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Δείτε το βίντεο

warnews247.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr