ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Με χαλασμένους καθαριστήρες …

ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. - 30 Σεπ 2022 - 19:45
Χαίρεται
ΕΝΑ  Αλάθητο και  ένα πρωτείο στην Ορθοδοξία υπάρχει .
 
Είμαστε άλλοι κουτσοί , άλλοι στραβοί ,άλλοι ανάποδοι  ,κάτι  μας λείπει και  έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον .Ποιόν να κρίνω όταν μπορώ κάποια στιγμή να βλέπω τον εαυτό μου ;
Είναι αίρεση και πλάνη να έχω την πεποίθηση ότι μπορώ μόνος να τα καταφέρω , χωρίς βοήθεια  ως αυτόφωτός .
Χωρίς πίστη στα Μυστήρια  της Εκκλησίας ,αποκομμένος ,μόνος  σε  αιρέσεις και σχίσματα , έξω από την εκκλησία είμαι χαμένος  στην ‘έρημο .
Ο απόστολος Παύλος στην επιστροφή του από την έρημο της Αραβίας, μετά από τρία χρόνια πήγε και βρήκε τον απόστολο Πέτρο για να σιγουρευτεί ότι ἐπ᾿ ἀληθείας τὴν ὁδὸν τοῦ Θεοῦ ακολουθεί .
Η έξοδος από το  ὦσιν ἓν είναι καρπός  έπαρσης ,αλαζονείας υπερηφάνειας ,είναι η καταστροφή .
 
Ορθοδοξία και Ορθοπραξία 
 
Ο ορθός δρόμος είναι να έχω έναν πνευματικό ,να εξομολογούμαι , να υπακούω  στις εντολές που παίρνω από το Μυστήριο της εξομολόγησης και έτσι να προχωρώ  .
Κολ. 2,9 κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος 
Ο μόνος  υγιείς  και πλήρης  μέσα στην εκκλησία  και έξω από αυτήν είναι ο Χριστός ,η Θεοτόκος και οι Άγιοι με την Χάρη του Χριστού .όλοι οι άλλοι  γύρω  τους είμαστε  λειψοί και ατελείς .
Όποιος είναι μέσα  ή έξω από την Εκκλησία και κατακρίνει ,κατηγορεί ,κρίνει  οποιονδήποτε  εκτός από τον εαυτό του, είναι  ψευδοχριστός  πλάνος ,αιρετικός και ψευδοπροφήτης ,είναι εκτός  .
Όλοι εμείς  είμαστε  με μικρά ή μεγάλα δοκάρια στα μάτια και χρειαζόμαστε  τα δεκανίκια ,τα  μάτια ,το χέρια του άλλου ,την βοήθεια του άλλου και όλοι μαζί τον Χριστό, στον οποίο κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος
 
Ματθ. 23,3        πάντα οὖν ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε, κατὰ δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν μὴ ποιεῖτε· λέγουσι γάρ, καὶ οὐ ποιοῦσι.
Εγώ που είμαι λειψός ,δεν έχω δικαίωμα να κρίνω κανέναν ,ούτε έξω ,ούτε μέσα στο Εκκλησίασμα ,ειδικά  κληρικό   .
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο πρέπει να τους ακούω ,να κάνω ότι μου λένε  ,γιατί σπο το στόμα τους μιλά ο Χριστός. 
Να συμμετέχω στα Μυστήρια και αν με σκανδαλίζουν, να αφήσω την κριση στον Θεό και να μην παριστάνω τον Θεό ,τον κριτή των πάντων  .
Αυτό θα μου χαρίσει και την διάκριση να διακρίνω τα έργα τους και να μην  κάνω τα ίδια, αν πρώτα πάντα οὖν ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε .
Ταπείνωση είναι να ακούω και να υπακούω αυτόν που δεν βλέπω  πίσω από τον ιερέα .
Να μην βλέπω τον κληρικό που τελεί ,αλλά  με την ψυχή μου να βλέπω  αυτόν  στον όποιον  κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος  και  ενεργεί  αοράτως .
 
Ιω. 20,29      μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες.
 
Οι μαθητές  του , όσοι τον ακολούθησαν ,τον ακολουθούν και θα τον ακολουθήσουν , δεν τον έβλεπαν ,δεν τον  βλέπουν ,δεν θα τον βλέπουν ,τον ζουν μέσα τους ,τον βιώσαν ,τον βιώνουν ,θα τον βιώνουν .
Βλέπουν μόνο τον άνθρωπο ,έτσι και εμείς βλέπουμε εικόνες του και δεν ξέρουμε αν είναι ή δεν είναι  πίσω γύρω μέσα στην εικόνα ,αν δεν μας το φανερώσει .
Κάθε άνθρωπος είναι μία εικόνα του , όποιος και να είναι κληρικός ή λαϊκός , αυτό είναι το πρώτο σίγουρο .
 
Α Κορ. 13,12      βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ἐσόπτρου  ἐν αἰνίγματι.
Ο πνευματικός  δεν κρίνει ,δεν κατακρίνει ,δεν καταδικάζει ,μόνο  ανακρίνει  ,βλέπει ανθρώπους και καταστάσεις   με την βοήθεια της χάρης του Θεού .
Βλέπει και είτε μιλάει  ,είτε  σιωπά  κατά περίπτωση ,παλεύει να είναι στο θέλημα του Θεού συνεχώς .
Ανακατεύεται μόνο εκεί που τον σπέρνει ο Θεός  και επιλέγει ο Θεός να τον ανακατέψει .
Περιμένει τυφλός τον Χριστό να του δείξει που είναι και που δεν είναι ζει και κινείται  ἐν αἰνίγματι.
Ζει την Ευφροσύνη της Βασιλείας του Θεού  σε δόσεις  σε αυτή την ζωή και φοβάται να κρίνει ,να κατακρίνει  Γιατί  δεν ξέρει ποιός κρύβεται πίσω από κάθε εικόνα μέσα στον καθρέφτη στο γυαλί απέναντι του  ,δεν ξέρει τι βλέπει .
 
Ματθ. 24,11   καὶ πολλοὶ ψευδοπροφῆται ἐγερθήσονται καὶ πλανήσουσι πολλούς,
 
Το χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι οι ψευδοχριστοί και οι ψευδοπροφήτες  που θα πολλαπλασιάζονται  όσο  περνάει ο καιρός .και πολλούς πλανήσουσι 
Κατηγορούν τους πάντες  , τα βάζουν με τους πάντες ,φέρνουν την καταστροφή πριν την ώρα της 
Μας σκληραίνουν περισσότερο  όσους τους ακολουθούμε ,αντί να μας  μαλακώσουν ,μας  πορώνουν .
Λειτουργούν ως αλάθητοι με πρωτείο  ,είναι  και ζούνε ανάμεσα μας  ,διψάνε για οπαδούς και την δόξα του κόσμου
Μισούν την ξενιτεία  ,την αφάνεια ,την ανωνυμία ,βασανίζονται  ψυχικά και σωματικά , είναι δυστυχισμένοι, το κρύβουν επιμελώς και βασανίζουν ,πλανούν ,ζουν από το άίμα των θυμάτων τους .
Ο προφήτης είναι το στόμα του Θεού  , προειδοποιεί και καλεί σε ΜΕΤΑΝΟΙΑ  τον λαό του Θεου 
Σέβεται ,φοβάται και αγαπά τον Θεό  και κάθε εικόνα του Θεού  και επειδή  βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ἐσόπτρου  ἐν αἰνίγματι.  δεν κρίνει κανέναν ,μόνο διακρίνει  και  περιμένει η χάρη να τον πληροφορήσει τον καιρό του σιγάν και τον καιρό του λαλείν .
Κατανοεί ότι βλέπει αποσπασματικά , θαμπά και  μερικώς την ΑΛΗΘΕΙΑ και είναι επιφυλακτικός στο κάθε τι εσωτερικό και εξωτερικό ερέθισμα ,λογισμό  ,κατάσταση .
 
Λουκ. 20,21    διδάσκαλε, οἴδαμεν ὅτι ὀρθῶς λέγεις καὶ διδάσκεις, καὶ οὐ λαμβάνεις πρόσωπον, ἀλλ᾿ ἐπ᾿ ἀληθείας τὴν ὁδὸν τοῦ Θεοῦ διδάσκεις·
 
Οι  φαρισαίοι ,οι νομικοί ενώ η διάνοια τους  έβλεπε την αυθεντία του Ιησού και την δήλωναν με το στόμα και τα λόγια ,η καρδιά τους έκρυβε  το   πονηρό  ο Ιησούς  κατανοήσας δὲ αὐτῶν τὴν πανουργίαν …
Το  πρόσωπον  μπορεί να μας ξεγελάσει και πίσω από αυτό να  υπάρχει  το καλό η το πονηρό  .
Έτσι την πατάμε με τους ψευδοχριστούς και τους ψευδοπροφήτες δεν  διδάσκουν   ἐπ᾿ ἀληθείας τὴν ὁδὸν τοῦ Θεοῦ 
 
Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου
 
 
Επειδή   βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ἐσόπτρου  ἐν αἰνίγματι  .θαμπά  , αινιγματικά δεν βλέπουμε όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ  .
Δεν βλέπω  πρώτα ποιός ΑΛΗΘΕΙΑ είμαι , δεν βλέπω τις πληγές μου  , τα σκοτάδια μου ,την ασχήμια μου ,δεν βλέπω την ανάγκη που έχω τον αδελφό μου και αυτός εμένα και όλοι μαζί τον Χριστό .
Δεν βλέπω τον   Κύριο  ως τέλειο  μεγάλο αδελφό που δεν τον ενδιαφέρει η βρωμιά μου , η τραγική μου κατάσταση οὐ λαμβάνεις πρόσωπον , μου απλώνει τα χέρια για να με τραβήξει από το σκοτάδι 
Βάζει άλλους να με τραβήξουν  που αυτός τράβηξε και ενώθηκε μαζί τους ,τους έκανε  δικούς του φίλους 
 
Ιω. 15,15           οὐκέτι ὑμᾶς λέγω δούλους, ὅτι ὁ δοῦλος οὐκ οἶδε τί ποιεῖ αὐτοῦ ὁ κύριος· ὑμᾶς δὲ εἴρηκα φίλους, ὅτι πάντα ἃ ἤκουσα παρὰ τοῦ πατρός μου ἐγνώρισα ὑμῖν.
 
Σαν αρνάκια  πέφτουμε  στα δίχτυα  ,στις πλάνες των αιρετικών ,των ψευδοχριστών, των  ψευδοπροφητών ,ψευτογερόντων και των  σκοτισμένων  τέκνων τους
Κρίνουμε ,κατακρίνουμε ,καταδικάζουμε  ψυχές εικόνες του Χριστού , χωρίς να ξέρουμε αν στο τέλος θα μετανοήσουν .
Μόνο με πίστη  και υπακοή  στα ΜΥΣΤΗΡΙΑ, αυτού που   ὀρθῶς λέγει καὶ διδάσκει, καὶ οὐ λαμβάνεις πρόσωπον του Κυρίου Ιησού Χριστού
Εντός της Ορθόδοξης  Εκκλησίας  του ,θα μπορέσω να δω  σταδιακά ,λίγο λίγο την ΑΛΗΘΕΙΑ για όλους και για όλα .
Τώρα  μου επιτρέπεται να βλέπω θαμπά ,δεν μου επιτρέπεται να κρίνω ,να κατακρίνω ,να δικάζω και να καταδικάζω παρά μόνο τον εαυτό μου  και αυτόν  τον βλέπω ελάχιστα στον καθρέπτη
Δεν θα αντέξω να τον δώ όπως είναι ,χρειάζεται προετοιμασία ,δύναμη ,για να δω τον εαυτό μου και αυτό θα είναι αρκετό για να μην ξανά κρίνω κανέναν…

 
Α Κορ. 13,12      βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην.
Α Κορ. 13,12             Διότι τώρα βλέπομεν σαν μέσα σε μεταλλινόν θαμπόν καθρέπτην θαμπά και ακαθόριστα, ώστε να μας μένουν πολλά ασαφή και σκοτεινά, άλυτα προβλήματα και απορίαι, τότε όμως θα ίδωμεν πρόσωπον προς πρόσωπον, φανερά και καθαρά. Τωρα γνωρίζω ένα μέρος της αληθείας, τότε όμως θα αποκτήσω τελείαν επίγνωσιν, θα λάβω τόσον καθαράν και τελείαν γνώσιν, όσον πλήρως και τελείως με έχει γνωρίσει και με ωδήγησεν στον δρόμον της σωτηρίας ο παντογνώστης Θεός.

Χωρίς καθαριστήρες 
Όταν βαδίζω  χωρίς Χριστό ,χωρίς να πλένω τον καθρέφτη της  ψυχή μου  στο μυστήριο της εξομολόγησης  , και να διορθώνω την πορεία σου  ,θα βλέπω θαμπά , θα βλέπω διεστραμμένα και πρώτα τον εαυτό μου .
 
Με την βοήθεια αυτού που ενεργεί στο Μυστήριο και βλέπει τα πάντα  και με ανέχεται θα διορθώνω την πορεία μου και θα βλέπω σιγά σιγά και καθαρά  τον εαυτό μου και τους άλλους .
 
Είναι σαν να οδηγείς στην βροχη χωρίς καθαριστήρες  με θαμπά τζάμια , κάποια στιγμή θα σκοτωθείς^  εσύ  και θα πάρεις και άλλους στον λαιμό σου ,,αυτούς που σου έδωσε ο Θεός να οδηγήσεις .
 
 
Σκοτ-ώνω = οδηγώ στο σκοτάδι 
 
 
Καλή φώτιση και αρχή μετανοίας 
 
Γ.Μ 
Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr