ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μητροπολίτης του UOC ονόμασε τον Poroshenko «Διώκτη της Εκκλησίας»

ΔΙΕΘΝΗ. - 20 Νοέ 2018 - 16:45
Loading...

Ο καθεδρικός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου Κίεβο-Pechersk Lavra στο Κίεβο. Φωτογραφία αρχείου
Μόσχα, 20 Νοεμβρίου-RIA Novosti. Ο Μητροπολίτης Zaporozhye και Melitopol Λουκάς  κάλεσε το Ουκρανό  Πρόεδρο Πέτρο Poroshenko «ένα σύγχρονο διώκτη της εκκλησίας», είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα αφιερωμένο στην ανάκριση στην SBU (υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της  Ουκρανίας)

Ο  Μητροπολίτης Λουκάς  είπε  ότι κλήθηκε στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας κατά την διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κάτω από τα τείχη της επισκοπής στην οποία οι υποστηρικτές της παροχής του αυτοκεφάλου στην Ουκρανία φώναζαν  προσβλητικά  συνθήματα για την  εκκλησία.

«Όταν η εκκλησία μας έδειξε ενότητα, 82 επίσκοποι δήλωσαν σαφώς τη θέση τους στο γεγονός ότι είναι με  την υφιστάμενη κατάσταση του UOC-υπό την ηγεσία από την Μακαριότατου Μητροπολίτη  Ονούφριου, όταν εμείς, μιλήσαμε, αρνούμενοι  να πάμε  στο σπίτι, το οποίο έφερε το όνομα του Διώκτη  Εκκλησίας (πρώην» Ουκρανική  Βουλή ”, το οποίο όπως αναφέρεται  είναι το Μουσείο του Λένιν) για να συναντηθούμε  με τον σύγχρονο διώκτη της εκκλησίας, λέει μόνο ένα πράγμα-ότι οι άνθρωποι που το οργανώνουν, οι οποίοι περνάνε τις εντολές είναι μολυσμένοι με μια τρομερή αμαρτία “ είπε ο Μητροπολίτης Λουκάς.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κίεβο-Λαύρα Λαύρας. Αναμενόταν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος θα έρθει στη συνεδρίαση, αλλά δεν εμφανίστηκε σε αυτό. Συγχρόνως η Ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία UOC.-κήρυξε την ετοιμότητα του Συμβουλίου των επισκόπων για να συναντηθεί με Poroshenko, αλλά μόνο στην περιοχή των εκκλησιών.

Αργότερα, Γραμματέας τύπου του Προέδρου Svyatoslav Tsegolko είπε ότι Ο Ουκρανός ηγέτης απέτυχε να συναντηθεί  με τους επισκόπους  για να πραγματοποιήσει μια συνομιλία με τους εκπροσώπους του κανονικού UOC- στο οικοδόμημα της  «Ουκρανικής Βουλής», όπου κλήθηκαν από τον Poroshenko. Σύμφωνα με τα Ουκρανικά ΜΜΕ, μόνο τρεις εκπρόσωποι του UOC-συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας.

Την ίδια ημέρα, το Συμβούλιο των Επισκόπων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε δήλωση ότι η παρέμβαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης τοπικής εκκλησίας και επιχειρώντας να επιλύσει το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία με τη συμμετοχή του κράτους και των διαφωνούντων είναι παράνομες και συνεπώς απαράδεκτες. Η Σύνοδος της κανονικής UOC δήλωσε επίσης ότι η ευχαριστιακή επικοινωνία με την Κωνσταντινούπολη διακόπηκε λόγω των ενεργειών της στη χώρα.

Οι αρχές του Κιέβου επιδιώκουν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης την χορήγηση του αυτοκέφαλου  για την μη-κανονική δομή της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι άρχιζε αυτή τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ακύρωσε την πράξη του έτους 1686 για τη μεταφορά της Μητρόπολης του Κιέβου στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας  και απέσυρε το ανάθεμα που επιβλήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στον Φιλαρέτ και στον Μακάριο.

Στο Κίεβο, αναμένουν ότι η Κωνσταντινούπολη θα δώσει τον Τόμο  για το Αυτοκέφαλο ήδη αυτό το έτος, αλλά μόνο ο Πρωτεύων της «ενωμένης» εκκλησίας μπορεί να το πάρει. Η κανονική Ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο  «Συμβούλιο ενοποίησης».
Η σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ROC ονόμασε τις δράσεις της Κωνσταντινούπολης Σχίσμα και έχει σταματήσει τον διάλογο Ευχαριστίας  με αυτό. Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, η Κωνσταντινούπολη έχασε το δικαίωμα να αποκαλείται το Συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας.

https://ria.ru

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter