ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα σε μορφή μικροβίων,στον δορυφόρο του Κρόνου,Εγκέλαδο.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ. - 2 Μαρ 2018 - 7:45
Loading...

Μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή που κρύβεται στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα μικρόβια μπορούν να ευδοκιμήσουν στον ζεστό, υπόγειο ωκεανό στον Εγκέλαδο, ένα παγωμένο φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο, τον έκτο πλανήτη από τον ήλιο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες, που περιγράφουν τον Enceladus ως «καυτό σημείο» στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη μικροβίων που παράγουν μεθάνιο στη Γη μπορούν να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες του δορυφόρου.
Λένε ότι το μεθάνιο γύρω από την επιφάνεια του δορυφόρου θα μπορούσε να παραχθεί από τη μικροβιακή ζωή που είναι κρυμμένη ακριβώς κάτω από το φλοιό της.
Οι επιστήμονες, που περιγράφουν το Enceladus ως «καυτό σημείο» στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, λένε ότι το μεθάνιο γύρω από την επιφάνεια του δορυφόρου θα μπορούσε να παραχθεί από μικροβιακές ζωές κρυμμένες ακριβώς κάτω από το φλοιό του στον υποθαλάσσιο ωκεανό
Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία, δήλωσε ότι ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ενθαρρύνει περισσότερες έρευνες σε πιθανές αποικίες μικροβίων που ζουν στο φεγγάρι.
Ο Enceladus φιλοξενεί πολλά από τα συστατικά που απαιτούνται για την εξωγήινη ζωή, καθιστώντας το ένα σημείο εστίασης στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για πιθανούς εξωγήινους.
Το φεγγάρι έχει έναν υφάλμυρο ωκεανό κάτω από τη παγωμένη κρούστα του, καθώς και παράξενα, θερμά κατάγματα στον νότιο πόλο του που πυρπολώνουν τα μούλια υγρού.
Τα λοφίσματα περιέχουν ενώσεις όπως το μεθάνιο, το υδρογόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, όλες απαραίτητες για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε στη Γη.
Τα μικρόβια στον πλανήτη μας είτε παράγουν αυτές τις ενώσεις είτε τις χρησιμοποιούν για ανάπτυξη, οδηγώντας μερικούς να υποθέσουν ότι μικροσκοπικοί οργανισμοί ζουν στον κρυμμένο ωκεανό του Eγκέλαδου.
Ο Enceladus περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο (αρχείο φωτογραφίας) και φιλοξενεί πολλά από τα συστατικά που απαιτούνται για την εξωγήινη ζωή.  Το φεγγάρι κατέχει έναν υδρόβιο ωκεανό κάτω από τη παγωμένη κρούστα του, καθώς και παράξενα, θερμά κατάγματα στον νότιο πόλο του που πυρπολώνουν τα ρούχα υγρού
.Συγκεκριμένα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μικρόβια που παράγουν μεθάνιο γνωστά ως «μεθανογενείς αρχαιότητες» θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν κάτω από τις προβλεπόμενες συνθήκες στον Εγκέλαδο.
Τα μικρόβια χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα και μοριακό υδρογόνο για ανάπτυξη, απελευθερώνοντας μεθάνιο ως παραπροϊόν.
Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες στο Universität Wien στη Βιέννη, Αυστρία, μεγάλωσαν τρεις από αυτούς τους μικροοργανισμούς στο εργαστήριο.
Δύο από τους χρησιμοποιηθέντες οργανισμούς απομονώθηκαν αρχικά από υδροθερμικά συστήματα εξαερισμού στη Γη – ένα κοντά στη θάλασσα της Ισλανδίας και ένα άλλο κοντά στην Οκινάβα της Ιαπωνίας.
Ο Eγκέλαδος είναι η έκτη μεγαλύτερη σελήνη του Κρόνου, με πλάτος 313 μίλια (504 χιλιόμετρα).
Είναι ένας παγωμένος δορυφόρος με υδροθερμική δραστηριότητα – ένας σπάνιος συνδυασμός – με εξαερισμού που εκπέμπουν υδρατμούς και σωματίδια πάγου έξω από έναν παγκόσμιο ωκεανό θάβονται κάτω από τον κατεψυγμένο φλοιό του φεγγαριού.
Μια χούφτα κόσμοι πιστεύεται ότι έχουν υγρούς ωκεανούς νερού κάτω από το παγωμένο κέλυφος τους, αλλά μόνο ο Enceladus ψεκάζει τον ωκεανό του στο διάστημα, όπου ένα διαστημικό σκάφος μπορεί να το δοκιμάσει.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Nasa, το νέφος περιλαμβάνει οργανικές ενώσεις, πτητικά αέρια, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, άλατα και πυριτία.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι μια γεωθερμική διεργασία που πιστεύεται ότι συμβαίνει στον πυρήνα του Enceladus μπορεί να παράγει αρκετό αέριο υδρογόνο για να υποστηρίξει μεθανογενή μικρόβια.  Εικόνα είναι μια εικόνα που ελήφθη από τον καθετήρα NASA Cassini των υδροθερμικών αεραγωγών για το Enceladus που βράζει νερό από τον υποθαλάσσιο ωκεανό
Στη συνέχεια υπέβαλαν τα μικρόβια σε διάφορες, διαφορετικές σοβαρές καταστάσεις, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, η πίεση και το χημικό άγχος που τα μικρόβια θα βίωναν στον Eγκέλαδο..
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τουλάχιστον ένας τύπος μεθανογενών αρχαίων μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα με την παρουσία σκληρών χημικών ουσιών όπως η φορμαλδεΰδη και η αμμωνία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στον Enceladus και έχουν προτείνει στο παρελθόν ότι αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο φεγγάρι.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι μια γεωθερμική διαδικασία που πιστεύεται ότι συμβαίνει στον πυρήνα του Eγκέλαδου μπορεί να παράγει αρκετό αέριο υδρογόνο για να υποστηρίξει μεθανογόνα μικρόβια.
Γνωστή ως ορροπεντινισμός χαμηλής θερμοκρασίας, η διαδικασία μεταβάλλει χημικά τους βράχους κάτω από υπερβολική θερμότητα για να παράγει υδρογόνο και μεθάνιο.
Τα μικρόβια που εκτίθενται στην ποσότητα αερίου υδρογόνου που αναμένεται να προκύψει από αυτή τη διαδικασία στον Άρη ήταν σε θέση να ευδοκιμήσουν σε πειράματα, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Simon Rittmann δήλωσε στο MailOnline: «Αν ξέρεις πού επιβιώνουν αυτά τα μικρόβια στη Γη, τα αποτελέσματα δεν είναι εκπληκτικά.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτοί οι οργανισμοί ή παρόμοιοι θα μπορούσαν να υπάρχουν στον Eγκέλαδο.».
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι καθώς το μεθάνιο μπορεί επίσης να παραχθεί από γεωχημικές διεργασίες στο φεγγάρι, η μελέτη τους δεν είναι καθοριστική.
«Μόλις επιβεβαιώσαμε ότι οι οργανισμοί από τη Γη μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες, αλλά είναι αδύνατο να πούμε αν υπάρχει τίποτα που πραγματικά ζει εκεί», δήλωσε ο Dr. Rittmann στο MailOnline.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY MAIL : Corfiatiko

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter