ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μπρος γκρεμός – Το τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ: Ο κόσμος χωρίζεται σε νέα οικονομικά μπλοκ – Η ρωσοφοβία… «πόνεσε»

ΔΙΕΘΝΗ. - 9 Μάι 2023 - 18:46
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης τελείωσε το 2015, τώρα λαμβάνει χώρα η αποπαγκοσμιοποίηση, αλλά δεν προκαλείται μόνο από τη γεωπολιτική, αλλά και από την πανδημία του COVID-19

Οι ενέργειες της Δύσης οδήγησαν στη διαίρεση του κόσμου σε πολλά πολιτικά και οικονομικά μπλοκ… Η αποπαγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει την εποχή της κυριαρχίας των ΗΠΑ, σημείωσε ο οικονομολόγος Yuri Yudenkov σε μια συνομιλία με το FBA “Economy Today” .

Ο κόσμος είναι διχασμένος

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία χωρίζεται σε αντιμαχόμενα μπλοκ. Η κατάσταση είναι μια επικίνδυνη ιστορική στιγμή και συμπίπτει με μια περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
«Ο κόσμος δεν χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, αλλά σε περισσότερα από αυτά. Υπάρχει η φτωχότερη Αφρική, η Κίνα βγαίνει από τη φτώχεια, η Ευρώπη καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις αναποφάσιστες χώρες της Λατινικής Αμερικής », καταλήγει ο Yuri Yudenkov, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών, Νομισματικής Κυκλοφορίας και Πίστωσης. της RANEPA.
Ο κόσμος έχει λάβει πολλά νέα κέντρα οικονομικής ισχύος και το καθένα από αυτά έχει τα δικά του συμφέροντα. Η Ινδία έχει γίνει η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό, η Ινδονησία και η Μαλαισία κερδίζουν έδαφος και υπάρχει δυναμική στην Αφρική.
«Ταυτόχρονα, συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα. Η κατανάλωση στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 20%, η Ρωσία εξακολουθεί να κρατάει, αλλά υπάρχουν λιγότερα εισαγόμενα προϊόντα στην αγορά και η μεσαία τάξη αυξάνεται στην Κίνα», συνοψίζει ο Yudenkov.
Ο αμερικανικός έλεγχος στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται και αυτό είναι που προκαλεί τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Από την Ουκρανία μέχρι το ζήτημα της Ταϊβάν και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση

«Σήμερα, ομάδες χωρών ξεχωρίζουν με τις δικές τους τεχνολογίες, νομίσματα και τρόπους ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος Erdogan ασκεί πίεση στις αξίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εναντιώνεται στη Δύση», δηλώνει ο Yudenkov.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας κρίσης και οι αντιφάσεις εντός της ΕΕ αυξάνονται και απειλούν να σπάσουν την ένωση. Σήμερα, οι δυτικές χώρες έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη ρωσοφοβία, αλλά ακόμη και οι ελίτ τους δεν είναι βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική θα διαρκέσει για πολύ.

Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι γεγονός

Η πανδημία και η ουκρανική κρίση έδειξαν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει μια υποχώρηση. Το «τέλος της ιστορίας», για το οποίο έγραψε ο προπαγανδιστής των δυτικών ιδεών Φράνσις Φουκουγιάμα, δεν συνέβη, οι αντιθέσεις στον κόσμο έχουν επιδεινωθεί, οι οποίες επιλύονται πια με τη βία.
«Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης τελείωσε το 2015, τώρα λαμβάνει χώρα η αποπαγκοσμιοποίηση, αλλά δεν προκαλείται μόνο από τη γεωπολιτική, αλλά και από την πανδημία του COVID-19.
Το 2022, πολλοί λογιστικοί δεσμοί διακόπηκαν και στην Ευρώπη λαμβάνουν χώρα εχθροπραξίες. Όλος ο κόσμος κοιτάζει τις ΗΠΑ και τη Fed, οι οποίες έχουν αυξήσει δραματικά την αξία του χρήματος», καταλήγει ο Yudenkov.
Τώρα το βασικό επιτόκιο της Fed είναι στο 5,25%, που είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό.
«Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1% της Fed δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά. Το αμερικανικό εθνικό χρέος σήμερα υπολογίζεται σε 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και το 1% του είναι 310 εκατομμύρια δολάρια», συνοψίζει ο Yudenkov.
Οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ αύξησαν το επιτόκιο από το εύρος του 0-0,25% στο 5-5,25% κατά τη διάρκεια του έτους. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ -τόσο του δημόσιου όσο και του εταιρικού- έχει αυξηθεί κατά τρισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια σειρά χρεοκοπιών.
«Σήμερα, οι ειδικοί περιμένουν τι θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση», δηλώνει ο Yudenkov.
Οι Αμερικανοί συνήθιζαν να λύνουν όλα τα προβλήματα με το τυπογραφείο, αλλά τώρα αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τύπωσαν πάρα πολλά χρήματα το 2020, επομένως το νέο στάδιο του δολαρίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε ζόφος.
«Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλης κλίμακας γεωπολιτική κρίση, η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία μειώνεται, η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι ακατανόητη και η Κίνα και η Ινδία ανεβαίνουν ταυτόχρονα.
Μια νέα διεθνής οικονομική κρίση δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή, αλλά θα μετατραπεί σε ανάπτυξη για τον κόσμο με πολλά κέντρα εξουσίας, τα οποία θα έχουν το δικό τους νόμισμα και τεχνολογίες», συνοψίζει ο Yudenkov.
Όλοι έχουν βαρεθεί τις αμερικανικές διεκδικήσεις για παγκόσμια κυριαρχία, με αποτέλεσμα να αναδύονται νέα οικονομικά μπλοκ στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr