ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μυστήριο στον Περσικό Κόλπο: Η εξαφάνιση του πετρελαιοφόρου κοντά στο Ιράν προκαλεί εικασίες.

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Ιούλ 2019 - 7:43
Loading...

Η πλεύση από το στενό του Ορμούζ, για ένα πετρελαιοφόρο με έδρα το Εμιράτα,είχε σαν αποτέλεσμα εξαφανιστεί από το ραντάρ.

Το πετρελαιοφόρο «Ρία» με σημαία του Παναμά περνάει συνήθως πετρέλαιο από το Ντουμπάι και από το Sharjah στο Fujairah, ένα ταξίδι μόλις 200 ναυτικών μιλίων,που διαρκεί μιάμιση μέρα.

Ένα γραφικό δείχνει τη διαδρομή του Ρία και τις τελευταίες γνωστές θέσεις. Πληροφορίες από το MarineTraffic.com και το VesselFinder.com

Ωστόσο, ενώ διασχίζει το Στενό του Ορμούζ το βράδυ του Σαββάτου, το σήμα παρακολούθησης του σκάφους απενεργοποιήθηκε απότομα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αφού αποκλίνει από την πορεία του και δείχνει προς την ακτή του Ιράν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της θαλάσσιας παρακολούθησης , το σήμα δεν ενεργοποιήθηκε ξανά από τότε και το σκάφος ουσιαστικά εξαφανίστηκε.

Λοιπόν τι έγινε;
Τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης πήραν την ιστορία την Τρίτη και τα χαρακτήρισαν ως άλλη εξέλιξη στο τρέχον έπος, επισημαίνοντας τον όρκο του ιρανού ανώτατου ηγέτη Αϊατολάχ Αλί Χαμενεϊ την Τρίτη για να απαντήσουν στην κατάσχεση ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου κοντά στο Γιβραλτάρ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ένας εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας που είναι ιδιοκτήτης του Miah-al-Bahar General Trading με έδρα το Sharjah, δήλωσε στο TradeWinds ότι το πλοίο είχε «πειραχτεί» από ιρανικές αρχές. Το CNN ανέφερε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών «πιστεύει όλο και περισσότερο» ότι το δεξαμενόπλοιο αναγκάστηκε να εισέλθει στα ιρανικά ύδατα από τη ναυτική πτέρυγα του ελίτ Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, αλλά δεν αποκάλυψε τις πηγές του.

Ωστόσο, η Τεχεράνη δεν αναγνώρισε την εξαφάνιση του «Riah», ακόμη έχει αρνηθεί την υποτιθέμενη «ναυτοπειρατεία».

Η Ισραηλινή ιστοσελίδα TankerTrackers.com συγκεντρώνει τις εκθέσεις των πλοίων που πιστεύει ότι απενεργοποιούν τους ιχνηλάτες τους για να αποβιβαστούν στα λιμάνια του Ιράν και να φορτωθούν με πετρέλαιο, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η περιοχή ανέφερε ένα κινεζικό σκάφος – το «Sino Energy 1» – που εξαφανίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα κοντά στο Ιράν, πριν επανεμφανιστεί πλήρως φορτωμένο και στην αντίθετη κατεύθυνση έξι ημέρες αργότερα. Σήμερα περνά τη Σιγκαπούρη προς την Κίνα.

Ωστόσο, ένα πλοίο με έδρα το Εμιράτα είναι εξαιρετικά απίθανο να εμπορεύεται πετρέλαιο με το Ιράν, δεδομένων των πολιτικών διαφορών των εμιράτων με την Τεχεράνη και της στενής συμμαχίας με τη Σαουδική Αραβία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα.

Περαιτέρω περιπλοκές, ένας αξιωματούχος ασφαλείας της Εμιράτης δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι «το εν λόγω δεξαμενόπλοιο δεν ανήκει ούτε λειτουργεί από τα ΗΑΕ, δεν μεταφέρει προσωπικό των Εμιράτων και δεν εκπέμπει κλήση κινδύνου. Παρακολουθούμε την κατάσταση. «

Με συγκρουόμενες αναφορές που κυκλοφορούν και τίποτα συγκεκριμένο ακόμα, η θέση του «Riah» είναι τόσο αδιαφανή όσο το αργό πετρέλαιο που μεταφέρει.

https://www.rt.com/news/464306-iran-tanker-disappears-riah/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter