ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Νέα επιστολή-κόλαφος 44 γερουσιαστών κατά της παράδοσης των F-35 στη Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ. - 18 Ιούν 2018 - 8:25
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΜπορεί η παράδοση των πρώτων τουρκικών F-35 επί αμερικανικού εδάφους  να απέχει περίπου μια εβδομάδα, ωστόσο μια νέα επιστολή-κόλαφος προς τον Αμερικανό ΥΠΑΜ James Mattis που φέρει τις υπογραφές 44 γερουσιαστών, έρχεται να περιπλέξει τη κατάσταση, ειδικά για τους λόγους που οι υπογράφοντες θεωρούν πως η πώληση θα πρέπει να ακυρωθεί.

Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:

 • Σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ και τις προσδοκίες που πρέπει να διέπουν έναν υπεύθυνο σύμμαχο, η Τουρκία λειτουργεί ενεργά για να υπονομεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
 • Η Τουρκία επιδίδεται σε επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ενέργειες κατά των αμερικανικών συμφερόντων και υποβαθμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
 • Η Τουρκία έχει οικοδομήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία.
 • Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει τη Τουρκία πως η ενσωμάτωση του Α/Α συστήματος θα απειλήσει τη μυστικότητα του F-35 και θα την εκθέσει σε έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους. Παρά τις προειδοποιήσεις, η Τουρκία επισπεύδει τη παράδοση από το 2020 για το 2019.
 • Οι δεσμοί και οι αυταρχικές ομοιότητες των καθεστώτων Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι αδιανόητο να δώσουμε τη τεχνολογία του F-35 σε μια χώρα που ενισχύει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.
 • Η Τουρκία με τη δικαιολογία των επιθέσεων κατά του PKK, έχει βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές του YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Μαχητές Πεσμεργκά έχουν επίσης σκοτωθεί στο Ιράκ. Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν έχει σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 100.000. Παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία επεκτείνει την εκστρατεία της στη Βόρεια Συρία και έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μανπίτζ όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα.
 • Ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας έχει ευνοήσει το ISIS, το Ιράν, τη Ρωσία και εξτρεμιστικές ομάδες εις βάρος των ΗΠΑ. Η ευθεία απειλή Ερντογάν για επίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, είναι από μόνη της αρκετή για το μπλοκάρισμα της παράδοσης των F-35.
 • H Τουρκία έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να δείξει εγκράτεια ούτε σε αμερικανικό έδαφος. Στις 16/5/2017, οι σωματοφύλακες του Προέδρου Ερντογάν, επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές, ενέργεια που καταδικάστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 397-0.
 • Η Τουρκία στοχοποιεί συμμάχους των ΗΠΑ ενώ βοηθά και υποθάλπει τους αντιπάλους μας, όπως το Ισραήλ με αφορμή το άνοιγμα της Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα και να παραβιάζει τη κυριαρχία της, ενώ πρόσφατα ένα τουρκικό σκάφος εμβόλισε ένα ελληνικό. Επιπλέον, για περισσότερα από 40 χρόνια κατέχει παρανόμως τη (βόρεια) Κύπρο και παραβιάζει τη κυπριακή κυριαρχία εμποδίζοντας ιταλικά σκάφη που κατείχαν σχετική άδεια από τη διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο στη κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία θα συνεχίσει την αντιπαράθεση αποστέλλοντας δικά της ερευνητικά σκάφη που θα έρθουν σε αντιπαράθεση με αυτά της ExxonMobil.
 • Καθώς η Τουρκία ρέπει όλο και περισσότερο προς τον αυταρχισμό, Αμερικανικοί πολίτες στοχοποιούνται. Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, η Τουρκία έχει συλλάβει Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων προξενικών υπαλλήλων, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τη διπλή υπηκοότητα σε Αμερικανούς/Τούρκους πολίτες και έχει αρνηθεί τη πρόσβαση διπλωματών στους συλληφθέντες.
 • Σύμμαχοι που θα άξιζαν να έχουν πρόσβαση στη πιο ανεπτυγμένη στρατιωτική τεχνολογία, δεν θα κρατούσαν ομήρους Αμερικανούς. Η Τουρκία κρατά επίσης ομήρους Γερμανούς, Έλληνες και πολίτες άλλων εθνικοτήτων για να τους χρησιμοποιήσει για διαπραγματευτικούς σκοπούς στις διενέξεις της με αυτές τις χώρες.
 • Από το πραξικόπημα και μετά, η Τουρκία έχει συλλάβει αυθαίρετα 160.000 πολίτες της και έχει απολύσει περίπου τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.
 • Ο Ερντογάν δε στοχεύει μόνο τους επικριτές του αλλά και τις οικογένειές τους με περισσότερα από 600 παιδιά να βρίσκονται στις φυλακές.
 • Οι διώξεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών κτλ, έχουν σχεδιαστεί για να εκφοβίσουν κάθε επικριτικό στοιχείο και να παγώσουν κάθε ελευθερία που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε ελεύθερης κοινωνίας.

Για τους παραπάνω λόγους που είναι γνωστοί στη διεθνή κοινότητα εδώ και καιρό, οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν την απαγόρευση της πώλησης των F-35 στη Τουρκία. Η Άγκυρα επιθυμεί να αγοράσει συνολικά 116 F-35 και έχει απειλήσει πως σε περίπτωση μη παράδοσής τους από τις ΗΠΑ, δε θα διστάσει να στραφεί προς τη Ρωσία.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter